Από το 2018 και βλέπουμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Από το 2018 και βλέπουμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η «υποσχετική» για την επαναφορά των συμβάσεων και η παράταση της μετενέργειας των συμβάσεων από τους τρεις στους έξι μήνες μετά τη λήξη τους είναι ουσιαστικά τα μόνα σημεία υποχώρησης των δανειστών.

Χαραμάδα ελπίδας ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα τηρήσουν την προσήλωσή τους Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και θα δεχθούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων άφησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici τόσο στη συνάντηση που είχε με την υπουργό εργασίας Ε.Αχτσιόγλου όσο και στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στα γραφεία της ΕΕ.

Η «υποσχετική» για την επαναφορά των συμβάσεων και η παράταση της μετενέργειας των συμβάσεων από τους τρεις στους έξι μήνες μετά τη λήξη τους είναι ουσιαστικά τα μόνα σημεία υποχώρησης των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει παγωμένος στα 586 ευρώ έως το τέλος του προγράμματος το 2018 ,κάτι που ασπάζεται και ο ΣΕΒ. 


Λίγο νωρίτερα θα αρχίσει  σταδιακά  να «ξεμουδιάζει» η διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης χωρίς να είναι σαφές αν οι πιστωτές θα δεχτούν να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού η μόνο για τους κλαδικούς μισθούς.

Το υπουργείο εργασίας μετά από αυτή την εξέλιξη κάνει λόγο για πρόοδο και δυνατότητα  συμφωνίας στα εργασιακά.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η κ. Αχτσιόγλου κατά τη συνάντησή της με τον Ευρωπαίο επίτροπο  επεσήμανε τη δέσμευσή της να κινηθεί εντός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου όπως αυτό ορίζεται μέσα από τους Ευρωπαϊκούς Χάρτες, τις Διεθνείς Συνθήκες του ILO και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας και ο ίδιος πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης.

Ωστόσο αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στις ομαδικές απολύσεις . Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο μεταφέροντας για αργότερα το ακανθώδες θέμα της διοικητικής έγκρισης (εν τω μεταξύ μπορεί να έχει εκδοθεί και η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ). Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι δε θα δεχθεί επ' ουδενί το διπλασιασμό του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως.

Οι Έλληνες διαπραγματευτές θεωρούν ότι αρνητικό ρόλο έπαιξε και η στάση των εργοδοτικών φορέων που «έσπασαν» το αρραγές μέτωπο των κοινωνικών εταίρων.  Ειδικότερα ο ΣΕΒ  επιθυμεί να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών ενώ για τις ομαδικές απολύσεις θεωρεί ότι αποτελούν σε ορισμένες περιπτώσεις ζήτημα ζωής και θανάτου για τη σωτηρία των επιχειρήσεων.
epirusblog.gr
5 of 5
Από το 2018 και βλέπουμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 435319474659106744
item