Γιάννενα: «Ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο σε απολογισμό – ισολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ζίτσας για το 2017

Γιάννενα: «Ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο σε απολογισμό – ισολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ζίτσας για το 2017

Η θετική πορεία που διανύει ο Δήμος Ζίτσας παρά την βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας καθώς και οι αναπτυξιακές προοπτικές που διαγράφονται μέσω του σχεδιασμού που προωθεί η Δημοτική Αρχή αναδείχθηκαν από τις διαδοχικές συνεδριάσεις-ειδική και τακτική- του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (18/11/2016) στην Ελεούσα.

Συγκεκριμένα, σε ειδική συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης ο απολογισμός - ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης του οικ. έτους 2015. Παρών ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης "Ριζοσπαστική Ανατροπή" Μανώλης Ματσάγκας ενώ απουσίαζαν από τη συνεδρίαση οι επικεφαλής των παρατάξεων "Συμμαχία Πολιτών" και "Λαϊκής Συσπείρωσης" κ.κ. Χρυσόστομος Βούζας και Δημήτρης Τζίμας αντίστοιχα.

«Τα στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν τόσο από τον ορκωτό λογιστή όσο και από τον αρμόδιο υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας αποδεικνύουν πως οι προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι αποδίδουν καρπούς», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και πρόσθεσε: « Δεν εφησυχάζουμε όμως, εργαζόμαστε άοκνα ώστε να θέσουμε γερές βάσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου που τα οφέλη τους θα μετακυλήσουν στους δημότες».

Τη σημαντική μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ανέδειξε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Λάμπρου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η προσεκτική κατάρτιση, η καθιερωμένη παρακολούθηση και η αποτελεσματική εκτέλεση του προϋπολογισμού, είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω καλυτέρευση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου κάτι που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στους πίνακες του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης. 

Το 2015 μειώθηκαν κατά περίπου 480.000ευρώ τα έξοδα και ταυτόχρονα αυξήθηκαν κατά 200.000ευρώ τα έσοδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 607.000ευρώ σε 13.000ευρώ και έτσι ο Δήμος να φτάσει στα όρια ενός πλεονασματικού προϋπολογισμού και να εισέλθει σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι ελάχιστα και μάλιστα χωρίς δανεισμό».

«Θα συμφωνήσω με τον αντιδήμαρχο για τα περί χρηστής διοίκησης και διαχείρισης», ανέφερε παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος και αισθάνθηκε την ανάγκη να υπεραμυνθεί τη θητεία της δικής του παράταξης σχολιάζοντας: «παραλάβατε μια κληρονομιά την οποία όπως όλα δείχνουν τη συνεχίζετε και αυτό είναι θετικό. 

Θα εγκρίνουμε με την ψήφο μας ως παράταξη τον ισολογισμό».
«Συνοπτικές», χαρακτήρισε τις διαδικασίες για την έγκριση του απολογισμού-ισολογισμού ο επικεφαλής της "Ριζοσπαστικής Ανατροπής" Μανώλης Ματσάγκας υποστηρίζοντας πως από την ανάγνωση των αριθμών κάνει «δυσμενείς διαπιστώσεις».

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Εργαλείο δουλειάς» χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ζίτσας στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όπου εγκρίθηκε με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξής του, και των συμβούλων των παρατάξεων των κ.κ. Βασ. Γαρδίκου και Χρυστ. Βούζα.

«Καταρτίζεται συνέχισε ο κ. Πλιάκος, σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Κοινότητας» και ευχαρίστησε όλους τους Προέδρους και τους Εκπροσώπους «για την αγαστή συνεργασία που έχουν με τη Δημοτική Αρχή με στόχο να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται έργα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς».

«Με 350.000ευρώ ΣΑΤΑ για το 2017 θα πρέπει κανείς να έχει μαγικές ικανότητες για να τα βγάλει πέρα με 57 Τοπικές Κοινότητες και 10 Οικισμούς» σχολίασε ο Δήμαρχος Ζίτσας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από την Δημοτική Αρχή ώστε να αντληθούν πόροι και από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

«Κάνουμε έναν "τιτάνιο" αγώνα, είπε χαρακτηριστικά, και διεκδικούμε με την κατάθεση προτάσεων πόρους από το "INTERREG Ελλάδα- Αλβανία" και από το " INTERREG Ελλάδα - Ιταλία" ενώ έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το "Πράσινο Ταμείο" για τον εκσυγχρονισμό παιδικών χαρών σε Τ.Κ. του Δήμου.

Το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2017 παρουσιάστηκε συνοπτικά στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου από τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Λάμπρου. Περιλαμβάνει συνεχιζόμενα και νέα έργα και μελέτες συνολικού ύψους 2.628.000ευρώ. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα και μελέτες Οδοποιίας, Ύδρευσης, αναπλάσεων χώρων και δημοτικών κτιρίων, κατασκευής και βελτίωσης αθλητικών υποδομών κ.α.

«Το τεχνικό πρόγραμμα του 2017 είναι ίδιο με των προηγούμενων χρόνων» σχολίασε παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος και κατέληξε «θα το ψηφίσουμε για να σας ελέγχουμε».

Κατά ψήφισε ο Μανώλης Ματσάγκας καθώς όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του «δεν περιλαμβάνει κανένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο παρά μόνο πολλά μικρά και διάσπαρτα έργα».

ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΗ
Στην ίδια συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθώς όπως επισημάνθηκε συνυπολογίστηκε η αδυναμία τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο σε απολογισμό – ισολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ζίτσας για το 2017
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7971893546576339310
item