Πρέβεζα: Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη του 2017 από το Δήμο Πρέβεζας-Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Πρέβεζα: Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη του 2017 από το Δήμο Πρέβεζας-Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης
Την απόφαση να μην προχωρήσει σε καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2017 πήρε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τους τόνους της συζήτησης να ανεβαίνουν όταν συζητήθηκε το τέλος καθαριότητας και φωτισμού.
Ο δήμαρχος Πρέβεζας επισήμανε πως η δημοτική αρχή συνεχίζει την ίδια πολιτική και αναλογιζόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν προχωρά σε καμία αύξηση τελών, ωστόσο όπως είπε δεν μπορεί να προχωρήσει και σε μειώσεις αφού τίθεται θέμα σωστής λειτουργίας του δήμου.
IMG 5419a
«Κι εγώ θα ήθελα αυτή τη στιγμή να πω ότι μειώνω ή ότι καταργώ τα τέλη, αλλά όμως θα πρέπει να λειτουργήσουμε σαν δήμος. Μην ξεχνάτε τι κατάσταση βιώνουμε, ξέρετε ότι όλοι οι δήμοι είναι στο παρατηρητήριο. 
Εμείς δεν λαϊκίζουμε, έχουμε 7 χρόνια είπαμε δεν κάνουμε καμία αύξηση κι αυτό το κάνουμε με συνέπεια. Κάναμε μια ελάχιστη αύξηση το 2011 μόνο για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και πήγαμε να καλύψουμε τη νέα δαπάνη της μεταφοράς και της εναπόθεσης των απορριμμάτων περίπου 800 χιλιάδες. 
Συνεχίζουμε την ίδια πολιτική για να λειτουργήσει ο δήμος, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αλλά και να ενισχύσουμε και τις κοινωνικές δομές. Δεν θα ήθελα εγώ να κάνω μείωση 40%; Είναι κανείς εδώ μέσα πιο ευαίσθητος από εμένα; Αλλά δεν γίνεται να λειτουργήσουμε αλλιώς. 
Ο δήμος θα πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαΐλης, ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν όταν ήρθε προς ψήφιση ο καθορισμός ενιαίου δημοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, για το έτος 2017.
IMG 5397a
Ο κ. Νίτσας υπογράμμισε πως το 2011 έγινε σημαντική αύξηση από το δήμο στο συγκεκριμένο τέλος που ξεπερνάει το 30%, οπότε δεν ισχύουν όσα υποστηρίζει η δημοτική αρχή για καμία αύξηση τελών τα τελευταία χρόνια, ωστόσο όπως είπε η σημερινή εικόνα του δήμου στον τομέα της καθαριότητας δεν δικαιολογεί αυτή την αύξηση. 
«Ο τομέας καθαριότητας θα έπρεπε να είχε ένα μεγάλο πλεόνασμα ή από το 2011 και μετά να είχαμε μια καθαριότητα στην πόλη που να δικαιολογεί μια αύξηση σε παροχή καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στο νέο διευρυμένο δήμο κατά 30% περίπου. 
Κάτι τέτοιο δεν έχουμε δει. Με βάση τα δεδομένα λοιπόν θα έπρεπε σήμερα να μιλάμε για μια γενναία μείωση στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού» είπε ο κ. Νίτσας προκαλώντας την αντίδραση του κ. αντιδήμαρχου οικονομικών κ. Πιπιλίδη ο οποίος επισήμανε πως η αύξηση που έγινε δεν ξεπερνούσε το 12%.
IMG 5406a
«Όταν αναλάβαμε το δήμο είχαμε στην Πρέβεζα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2εκ 150 χιλιάδες ευρώ , αν βάλουμε και τις Δ.Ε. Ζαλόγγου και Λούρου το λιγότερο από 300 χιλιάδες, τότε φτάνουμε στα 2 εκ. 750 χιλιάδες. 
Εμείς από τα 2 εκ 750 χιλιάδες τον πήγαμε στα 3 εκατομμύρια, αυτή η αύξηση δεν είναι 50 και 60%, είναι 12% περίπου» τόνισε ο κ. Πιπιλίδης, με τον κ. Κλάπα να εκφράζει την αντίθεσή του στον τρόπο υπολογισμού του κ. Πιπιλίδη, σημειώνοντας πως ο υπολογισμός θα πρέπει να γίνει ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι συνολικά.
Ο κ. Νίτσας επέμεινε πως η αύξηση ανά τετραγωνικό μέτρο είναι περίπου 30%, με τον κ. Πιπιλίδη να συμφωνεί ότι διαφωνούν...
IMG 5395a
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νόβας υπογράμμισε πως βασικοί τομείς που καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών έπρεπε να είναι δωρεάν. 
«Από εκεί και πέρα στη σημερινή πραγματικότητα έχουμε τη γνώμη πως επειδή το εισόδημα των πολιτών και του δήμου Πρέβεζας αλλά και ολόκληρης της χώρας έχει μειωθεί 30 με 40%, ο ισχυρισμός ότι τα αφήνουμε ίδια δεν με βρίσκει σύμφωνο. 
Διότι από τη στιγμή που τα αφήνεις ίδια ενώ το εισόδημα των ανθρώπων κατρακυλάει, νομίζω πως, η θέση μας είναι πως τουλάχιστον για εκείνες τις ανάγκες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και στη σημερινή πραγματικότητα να ελαττωθούν και ειδικότερα για τους ανέργους, τους φτωχούς και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νόβας, ενώ ο κ. Κωστούλας επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα όσον αφορά τους συντελεστές ανά περιοχή, για να μην υπάρχουν αδικίες σε βάρος πολιτών που δεν κατοικούν στα αστικά κέντρα.
Τα βέλη του προς την Περιφέρεια έριξε ο κ. Κατσιπανέλης σημειώνοντας πως 5 χρόνια τώρα δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα οι δήμοι να σηκώνουν αυτό το βάρος.
«Όταν το 2011 κλείσαμε τις χωματερές είχαμε υπόσχεση από την περιφέρεια για το σταθμό μεταφόρτωσης. Που είναι ο σταθμός μεταφόρτωσης; Ποια είναι η λειτουργία των ΦΟΣΔΑ; Που είναι η Περιφέρεια; Ποια έργα προκήρυξε πάνω στα σκουπίδια; Για να μιλάμε για ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. 
Που είναι όλα αυτά; Αυτά θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας και τον προϋπολογισμό για τα απορρίμματα. Γιατί δεν προχωρήσανε 5 χρόνια τώρα οι σταθμοί μεταφόρτωσης να γίνουν δημοτικές επιχειρήσεις και να λειτουργήσουν κανονικά; Άρα όταν βάλουμε έναν εξορθολογισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων και μπορούσαν οι δήμοι να έχουν τον πρώτο λόγο που δυστυχώς δεν τον έχουν. 
Αφήνοντας στους ιδιώτες ένα κομμάτι της μεταφόρτωσης και των σταθμών μεταφόρτωσης, αυξάνουν το κοστολόγιο που πληρώνουν οι πολίτες. 
Αυτή είναι η πολιτική και σε αυτή την πολιτική θα πρέπει να κάνουμε ενέργειες γιατί σήμερα ακόμη μιλάνε για την κατασκευή των σταθμών μεταφόρτωσης στον κάθε δήμο. 5 χρόνια περιμένουμε αυτούς τους σταθμούς μεταφόρτωσης!» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιπανέλης.
IMG 5400a
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα υπόλοιπα τέλη ο κ. Παπαδιώτης επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ομαλή κλιμάκωση στο τέλος ύδρευσης προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη του νερού από τους πολίτες, ενώ ο κ. Νίτσας εξέφρασε την αντίθεσή του στο καθορισμό τέλους Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Πρέβεζας σημειώνοντας πως οι τιμές θα έπρεπε να είχαν αναπροσαρμοστεί αφού έχουν αλλάξει οι αντικειμενικές αξίες στο δήμο Πρέβεζας.
Διαφωνίες υπήρξαν και στον καθορισμό τέλους χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών, περιπτέρων και λοιπών κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Πρέβεζας, με τον κ. Νίτσα να επισημαίνει πως υπάρχουν πολλές αδικίες, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι στην παράκτια ζώνη καταλαμβάνεται από τους καταστηματάρχες ο χώρος επί 12 μήνες και έχουν κόστος ανά τετραγωνικό μικρότερο από ό,τι χρεώνει ο δήμος όλους τους υπόλοιπου δημότες που το καταλαμβάνουν για τρεις μήνες.
«Αυτά είναι άλλα μέτρα και άλλα σταθμά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας σημειώνοντας πως είχε φέρει το θέμα και πέρυσι προτείνοντας ενιαίο τέλος στο ιστορικό κέντρο και την παραλία με την τιμή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ωστόσο η πρότασή του αγνοήθηκε όπως είπε. Ο κ. Νίτσας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για μη ορθολογική διαχείριση του συγκεκριμένου τέλους, σημειώνοντας πως υπάρχουν ανισότητες και αδικίες σε όλη την έκταση του δήμου.
Απαντώντας ο κ. Πιπιλίδης σημείωσε πως μέσα στο νέο έτος αναμένεται το ρυθμιστικό που θα δώσει λύση σε πολλά προβλήματα όσον αφορά και τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ τόνισε πως μελλοντικά μπορεί να γίνει μια συζήτηση για τη διαφορά στα τέλη ανάμεσα στην παραλία και το ιστορικό κέντρο, αλλά για αυτό θα αποφασίσει η οικονομική επιτροπή. 
Κλείνοντας βέβαια ο δήμαρχος θέλοντας να δικαιολογήσει τη διαφορά στην τιμή των τελών τόνισε πως το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει δαπάνες καθαριότητας κ.λ.π. ενώ ο δήμος έχει κι αυτές τις δαπάνες θα πρέπει να τις καλύψει.
Πηγή: atpreveza.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη του 2017 από το Δήμο Πρέβεζας-Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 8471396860879212237
item