Γιάννενα: Δέσμευση για φθηνότερο νερό το 2017 Γιάννενα: Δέσμευση για φθηνότερο νερό το 2017 | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Δέσμευση για φθηνότερο νερό το 2017

Γιάννενα: Δέσμευση για φθηνότερο νερό το 2017

Τη δέσμευση για μείωση του τιμολογίου του νερού μέσα στο 2017, μόνο, όμως, στον παλιό δήμο Ιωαννιτών, όπου η τιμή είναι υψηλότερη σε σχέση με τις δημοτικές ενότητες, ανέλαβε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στη χθεσινή, ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε ως μοναδικό θέμα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων.

Η δεύτερη είδηση αφορά στην άμεση προώθηση των διαδικασιών για τη συγχώνευση της ΔΕΥΑΙ με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

Η μείωση στην τιμή του νερού κατ' αρχάς στην πόλη, για την οποία δεσμεύθηκε και ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Μάκης Χρυσοστόμου, θα καταστεί δυνατή, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, μετά τις ενέργειες ανασυγκρότησης, εκσυγχρονισμού και οργάνωσης της ΔΕΥΑΙ, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη επιχείρηση, προσανατολισμένη στην υπηρεσία του πολίτη και του περιβάλλοντος, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση και οργάνωση, με αξιολόγηση και σύγχρονες πρακτικές δημοσιονομικής πολιτικής.

Κομβικό σημείο στην υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού είναι η εγκατάσταση νέων πληροφοριακών συστημάτων, η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών και η αναδιοργάνωση του Εσωτερικού Οργανισμού της επιχείρησης που παρουσιάστηκε χθες.

Στη τοποθέτησή του ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι το όραμα και ο λόγος ύπαρξης της επιχείρησης αποτελεί το τρίπτυχο «πολίτης, περιβάλλον, ανταποδοτικότητα». 

«Η ΔΕΥΑΙ δεν ανήκει σε εμάς. Δεν ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο ή στο διοικητικό της συμβούλιο. Ανήκει στους πολίτες. Όχι ως προς το τυπικό μέρος, αυτό της διανομής του δημοσίου αγαθού που ονομάζεται νερό, αλλά ανήκει ως στρατηγική επιχειρησιακή και κοινωνική δύναμη προς και από τους πολίτες, προς τους ανθρώπους, προς το περιβάλλον. 

Και αυτή τη διττή σχέση οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε», σημείωσε ο κ. Μπέγκας, προσθέτοντας πως η υλοποίηση του σχεδίου εκσυγχρονισμού, αλλά και η διαδικασία είσπραξης οφειλών, θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει εξυγίανση και οικονομική «ανάσα».

«Για να κάνουμε, όμως, οποιαδήποτε ενέργεια αναπροσαρμογής τους, θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει τακτοποίηση των οφειλών, εξορθολογισμός των δαπανών και του λειτουργικού κόστους, ώστε να έχουμε πλέον την δυνατότητα τα χρήματα αυτά να γυρίσουν –μέσω της αναπροσαρμογής– στους πολίτες. 

Η είσπραξη των οφειλών θα γίνει μέσα από ένα καθαρό και σαφές σύστημα αξιολόγησης οφειλετών. Εάν δεν το πετύχουμε αυτό, τότε και η μείωση των τελών θα χαρακτηρίζεται από μία πολύ επιπόλαια ενέργεια, την οποία θα έχει κάνει η παρούσα δημοτική αρχή. 

Επειδή δεν είμαστε επιπόλαιοι, αλλά δουλεύουμε με σχέδιο, βάσει των υπολογισμών μας, πιστεύω ότι μπορώ σήμερα να εκτιμήσω –θα έλεγα και να δεσμευτώ απέναντι στους συμπολίτες– ότι το 2017 θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πρώτη μείωση στην τιμή του νερού, με προτεραιότητα στον παλιό δήμο Ιωαννιτών, όπου οι κάτοικοι πληρώνουν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά από τους παλιούς καποδιστριακούς δήμους που συνενώθηκαν», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Λιγότερες και πιο ευέλικτες διευθύνσεις
Στο πλαίσιο του Εσωτερικού Οργανισμού (ΟΕΥ), προβλέπεται μια θέση Γενικής Διεύθυνσης, τρεις Διευθύνσεις (τομείς δράσης) -σε αντίθεση με τον παλαιό Οργανισμό που είχε επτά Διευθύνσεις- και 15 τμήματα -σε αντίθεση με τον παλαιό ΟΕΥ που είχε 26 τμήματα. 

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, σημαντικές καινοτομίες στο πλαίσιο μιας σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελούν τα ανεξάρτητα τμήματα επιχειρησιακού σχεδιασμού και εσωτερικού ελέγχου.

Δημιουργείται το τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και το Γραφείο Νομικών Συμβούλων και Διαχείρισης Κινδύνων, δύο τμήματα τα οποία είναι επιφορτισμένα με το έργο της εποπτείας, της αξιολόγησης και της τήρησης της νομιμότητας των ενεργειών της ΔΕΥΑΙ.

Επίσης, αλλάζει ο ρόλος του Γενικού Διευθυντή, με στόχο την τήρηση και υλοποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων του διοικητικού συμβουλίου, δημιουργείται το Τμήμα του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τρεις Διευθύνσεις: Η διεύθυνση του Οικονομικού & Διοικητικού, η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και η διεύθυνση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων.

«Το όφελος από τη συγκέντρωση όλων των ανωτέρω σε τρεις μόνο διευθύνσεις, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα το δούμε τόσο σε παραγωγικούς πόρους όσο και σε πόρους οικονομικούς και ανθρώπινου δυναμικού. Πέντε κομβικές οργανωτικές δομές, τρεις λόγοι ύπαρξης (πολίτης, περιβάλλον και οικονομικότητα) και μία επιχείρηση. Αυτά διοικούμε και γι’ αυτά αγωνιζόμαστε», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Ωστόσο, για τον οργανισμό λειτουργίας υπάρχουν αντιδράσεις και από τον Σύλλογο Εργαζομένων αλλά και από την αντιπολίτευση, που θα αναφερθούν αναλυτικά σε αυριανό ρεπορτάζ.

Οικονομικά στοιχεία
Το σύνολο των παροχών ύδρευσης ανέρχεται στις 79.511 και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών από ληξιπρόθεσμες οφειλές λογαριασμών ύδρευσης ανέρχεται στο ποσό των 11.4 εκατομμυρίων, που αντιστοιχούν σε 23.833 παροχές ύδρευσης, ήτοι στο 29,97%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Χρυσοστόμου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από παροχές που έχουν τεθεί σε διακοπή ή έχουν αφαιρεθεί τα υδρόμετρά τους, ανέρχονται στο ποσό των 1.176.667,94 ευρώ και αντιστοιχούν σε 757 παροχές, με το ποσό των 1.140.255,41 ευρώ να προέρχεται από 77 παροχές.

Επίσης, 906.239,46 ευρώ αφορούν σε 62 παροχές από Δημόσιες Υπηρεσίες, Στρατό, Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, Δικαστικές Φυλακές κ.λπ., ενώ 3.130.065,10 ευρώ οφείλουν ο δήμος και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Δέσμευση για φθηνότερο νερό το 2017
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 842143062655789829
Σχόλια
item