Καταθέτουν τον Προϋπολογισμό του 2017 στα «μουγγά» -Ενεργός ο «κόφτης» Καταθέτουν τον Προϋπολογισμό του 2017 στα «μουγγά» -Ενεργός ο «κόφτης» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Καταθέτουν τον Προϋπολογισμό του 2017 στα «μουγγά» -Ενεργός ο «κόφτης»

Καταθέτουν τον Προϋπολογισμό του 2017 στα «μουγγά» -Ενεργός ο «κόφτης»
Στα «μουγγά» κατατίθεται το απόγευμα στη Βουλή ο Προϋπολογισμός, καθώς το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και δεν θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα.
Σπάζοντας πρακτική ετών για την επίσημη παρουσίαση των προβλέψεων και των μεγεθών του Προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πέρυσι το σχέδιο χωρίς συνέντευξη, με φόντο τη φρεσκοψηφισμένη συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο.
Ακριβώς την ίδια τακτική αποφάσισε να εφαρμόσει και φέτος, παρά το ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος, καθώς συνδέεται με την τρέχουσα αξιολόγηση αλλά και τη συζήτηση για το χρέος, θέματα τα οποία προφανώς είναι δύσκολα διαχειρίσιμα επικοινωνιακά σε μια συνέντευξη Τύπου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός του επόμενου έτους στηρίζεται σε φορολογικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. και περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, μισθών περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οσο, δε, για τον περιβόητο «κόφτη», παραμένει ενεργός παρά την ντρίμπλα του υπουργείου Οικονομικών, που έβαλε τον πήχυ του πλεονάσματος περίπου μισή μονάδα πάνω από τον στόχο του προγράμματος, ποντάροντας στην υπεραπόδοση κυρίως των εσόδων.
Όποιος ανατρέξει στις επίμαχες διατάξεις θα διαπιστώσει ότι ο «κόφτης» ενεργοποιείται όταν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος και όχι του Προϋπολογισμού.
Αυτό σημαίνει ότι όσο ψηλά κι αν βάλει το οικονομικό επιτελείο τον πήχυ του πλεονάσματος, το κρίσιμο είναι να μην υπάρξει απόκλιση από το 1,75% του προγράμματος, άρα να αποδώσουν στο έπακρο τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή της η Κομισιόν αναδεικνύει το υψηλό ρίσκο της αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων της φορολογίας εισοδήματος και του ασφαλιστικού.

Epirusblog Gr
5 of 5
Καταθέτουν τον Προϋπολογισμό του 2017 στα «μουγγά» -Ενεργός ο «κόφτης»
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 7815571103457964055
Σχόλια
item