Γιάννενα: Γιατί ζητείται η αναγνώριση 11 χωριών ως Μαρτυρικά Γιάννενα: Γιατί ζητείται η αναγνώριση 11 χωριών ως Μαρτυρικά | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Γιατί ζητείται η αναγνώριση 11 χωριών ως Μαρτυρικά

Γιάννενα: Γιατί ζητείται η αναγνώριση 11 χωριών ως Μαρτυρικά

Τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Ζαγορίου ζητά από την πολιτεία την αναγνώριση και άλλων έντεκα τοπικών κοινοτήτων ως μαρτυρικά χωριά, εξήγησε ο Δήμαρχος Β. Σπύρου.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ζαγορίου ζητά την αναγνώριση έντεκα επιπλέον κοινοτήτων, που θα προστεθούν στον κατάλογο των δώδεκα μαρτυρικών χωριών του Ζαγορίου.


Τα πέντε από αυτά ανήκουν στο Κεντρικό Ζαγόρι και τα επτά στο Ανατολικό.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στο αίτημα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας τονίζοντας πως παλαιότερα η διαδικασία της αναγνώρισης από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν περισσότερο ελαστική.


Παρατηρήθηκε ωστόσο το φαινόμενο να μην έχουν αναγνωριστεί ως μαρτυρικά χωριά, κάποιες κοινότητες που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, μετρώντας επίσης δεκάδες θύματα, ενώ αναγνωρίστηκαν άλλες τοπικές κοινότητες με μικρότερες ζημιές. 


Το νέο αίτημα του Δήμου αφορά τον Καστανώνα, το Δεμάτι, την Πέτρα, τη Λεπτοκαρυά, τις Καρυές, τον Ανθρακίτη, τη Βωβούσα, τη Λάιστα, το Ηλιοχώρι, το Βρυσοχώρι και τους Φραγκάδες. 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών το αίτημα του Δήμου από τις 14 Νοεμβρίου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Γιατί ζητείται η αναγνώριση 11 χωριών ως Μαρτυρικά
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8929393709094827679
Σχόλια
item