Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα -Πιθανός ειδικός ρόλος Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα -Πιθανός ειδικός ρόλος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα -Πιθανός ειδικός ρόλος

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα -Πιθανός ειδικός ρόλος
Το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά πιθανότατα θα δεχθεί να έχει ένα ειδικό συμβουλευτικό στάτους, με περιορισμένες εξουσίες, που θα διατηρήσει το Ταμείο στο τραπέζι, γράφει το Reuters, επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμες πηγές, με άμεση γνώση των προτάσεων.
Για πάνω από ένα χρόνο, το ΔΝΤ επιμένει στους όρους με τους οποίους θα δεχθεί να μετάσχει στο όποιο νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που θέτει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι μη ρεαλιστικοί, χωρίς σημαντική ελάφρυνση χρέους.
Με δεδομένη τις ευρωπαϊκές αντιστάσεις στην ελάφρυνση, πλέον το Ταμείο είναι σε συζητήσεις για να αποδεχθεί ένα νέο ρόλο, που θα του επιτρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο με περιορισμένη τυπικότητα, λένε οι πηγές του Reuters.
«Θα είναι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος δεν θα έχει αυστηρούς όρους, όπως οι έλεγχοι συμμόρφωσης και οικονομικής ''υγείας'' κάθε τρεις μήνες», ανέφερε η μία από τις πηγές τους ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, από τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά απορρίπτει τις εκκλήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους, σημειώνει το Reuters.
«Με αυτόν τον τρόπο η Λαγκάρντ μπορεί να πάει στο συμβούλιο του ΔΝΤ και να πει ''Δεν παραβιάζουμε τους κανονισμούς μας'' και ο Σόιμπλε, του οποίου η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με εκλογές το επόμενο φθινόπωρο, μπορεί να πει ''κοιτάξτε, έχουμε μαζί μας το ΔΝΤ''», δήλωσε η μία πηγή του πρακτορείου.
Η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα έχει περισσότερες εξουσίες από έναν απλό σύμβουλο και για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό συγκεκριμένων προτεινόμενων συμφωνιών και διαπραγματευτικών εγγράφων, συντονίζοντας τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την ΕΕ.
«Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι απλά τεχνική βοήθεια. Πιθανότατα θα έχουν έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε η δεύτερη πηγή του Reuters.  
«Οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα κατέστησαν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μετάσχει επίσημα. Θα παραμείνουν μέρος της Τρόικα και θα είναι σε όλες τις συζητήσεις», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Αξιωματούχοι από την ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ συζήτησαν στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες αυτό το ιδιαίτερο στάτους του ΔΝΤ, που το υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, γράφει το Reuters. 
Παρά την αλλαγή στον ρόλο του Ταμείου, οι Ελληνες αξιωματούχους πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι μία πλευρά που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Reuters, μία συμφωνία για ελάφρυνση χρέους είναι ακόμη πιθανή, αλλά το «παράθυρο» πλέον είναι πολύ μικρή και εξαρτάται από τη γρήγορη κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει, οι συζητήσεις μπορεί να αναβληθούν μέχρι μετά από τις γερμανικές εκλογές, το επόμενο φθινόπωρο, καθώς η οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους θα ενοχλήσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Δεν αλλάζουν οι κανονισμοί του ΔΝΤ
Στη συνάντηση που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην Ουάσιγκτον, κατέστησε σαφές στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ότι οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν εύκολα.
Προκειμένου να μετάσχει το Ταμείο χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό πρέπει να είναι «συμπαγές» και το χρέος βιώσιμο, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Handelsblatt: Θα έχει εσωτερικές γκρίνιες ο Σόιμπλε
Πάντως, δημοσίευμα της Handelsblatt, αναφέρει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθεί αντιμέτωπος με εσωτερικές γκρίνιες στο Βερολίνο, αν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.
Εάν η επικεφαλής του Ταμείου επιμείνει στην άποψή της και δεν συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με πλέον των 86 δισ. ευρώ, τότε ο Σόιμπλε θα έχει πολιτικό πρόβλημα, διότι ψηφίστηκε από την Μπούτεστανγκ με αυτήν την προϋπόθεση και θα πρέπει να γίνει ξανά ψηφοφορία, όπως του υπενθύμισαν βουλευτές του κόμματός του πρόσφατα, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Ο Γερμανός πολιτικός ελπίζει ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, έστω και με ένα μικρότερο ποσό, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του και χωρίς να παραβιάζει τους κανόνες του καταστατικού του. 
Το έδαφος γι΄αυτό υπάρχει, αν πιστέψει κανείς τους καλά μυημένους του ΔΝΤ, διότι πρώτον η οικονομία της Ελλάδας πάει καλύτερα από ότι είχε υπολογίσει το Ταμείο στις αρχές του έτους- κάτι το ιδιαίτερο για την ιστορία της κρίσης της χώρας, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Epirusblog Gr
5 of 5
Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα -Πιθανός ειδικός ρόλος
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 2936900256132825679
Σχόλια
item