Το plan B για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια Το plan B για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Το plan B για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια

Το plan B για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια
Plan B για να μην παγώσουν οι ωριμάνσεις των ειδικών μισθολογίων από την 1η Ιανουάριου προωθεί το υπουργείο Οικονομίας μετά την αδυναμία να ψηφιστούν τα ισοδύναμα μέτρα.
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων, με στόχο από τις αρχές του 2017 να υπάρχει άλλο καθεστώς στις αμοιβές των χιλιάδων υπάλληλων (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, κα). 
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως οι αλλαγές στο σύνολο των ειδικών μισθολογίων θα ήταν τέτοιες που θα κάλυπταν το δημοσιονομικό όφελος από το «πάγωμα» των ωριμάνσεών τους. 
Ωστόσο, αυτό το σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό από τα αρμόδια υπουργεία και τους εργαζόμενους που αφρούν οι αλλαγές.
Οπως αναφέρει η Καθημερινή, στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί δύο σχέδια:
  • Το όποιο «πάγωμα» των ωριμάνσεων να αποφασιστεί μετά τις αλλαγές που θα γίνουν στο γενικότερο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Δηλαδή, να συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο ο νέος τρόπος με τον οποίο θα αμείβονται όσοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς και στη συνέχεια να επιβληθεί το «πάγωμα» στους νέους μισθούς.
  • Αφού θα αποφασιστεί το νέο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων, τα αρμόδια υπουργεία να εντοπίσουν αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα. Αλλωστε, τόσο το νέο μισθολογικό τους καθεστώς όσο και το «πάγωμα» των ωριμάνσεων θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οπότε η νομοθέτηση των ισοδύναμων μέτρων μπορεί να γίνει και τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Σε αυτό το σενάριο είναι πιθανό να αντιδράσει η τρόικα, καθώς ο νόμος προέβλεπε τη θεσμοθέτηση των ισόδυναμων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστοσο, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι αντιδράσεις αυτές θα μπορούσαν να καμφθούν.

Epirusblog Gr
5 of 5
Το plan B για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 4331608575212815916
Σχόλια
item