Γερμανικό βέτο στο EWG: Εκοψαν κάθε συζήτηση για μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους Γερμανικό βέτο στο EWG: Εκοψαν κάθε συζήτηση για μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γερμανικό βέτο στο EWG: Εκοψαν κάθε συζήτηση για μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Γερμανικό βέτο στο EWG: Εκοψαν κάθε συζήτηση για μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
Στρατηγική ή αν μη τι άλλο ρητορική υποχρεούται να αλλάξει, πλέον, η Αθήνα, καθώς το Βερολίνο έχει στυλώσει τα πόδια και αρνείται κάθε συζήτηση που αφορά στα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό Χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να ανοίξει το θέμα στο προηγούμενο Euroworking Group αλλά η προσπάθεια στέφθηκε από αποτυχία, καθώς ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε απάντησε ότι τέτοιου είδους συζήτηση δεν προβλέπεται από την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαίου πριν από την ολοκλήρωση του Προγράμματος- ήτοι πριν από το 2018- και σε κάθε περίπτωση όχι χωρίς να κριθεί αναγκαίο (if needed) να ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα. «Για να γίνει τέτοια συζήτηση, θα πρέπει να αλλάξει η απόφαση του Eurogroup», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Οι χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Bloomberg, περί αποχής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ως τις γερμανικές εκλογές του επόμενου Φθινοπώρου, δεν προκαλούν έκπληξη, ούτε μπορούν να θεωρηθούν ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς στην πραγματικότητα στα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό να δουλεύουν πάνω στο σενάριο της αποχώρησης ή της μη χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου. 
«Θα προχωρήσουμε έτσι κι αλλιώς» αναφέρουν στο iefimerida ευρωπαϊκές πηγές, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει δυσκολία παρακολούθησης των υπολογισμών που κάνουν οι τεχνοκράτες του Ταμείου ειδικά στο θέμα του Χρέους, «φωτογραφίζοντας» έτσι τις χαώδεις διαφορές στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης, το ύψος των επιτοκίων και τα προσδοκώμενα πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου.
Το πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη- αν και αναμενόμενη από διεθνείς και εγχώριους αναλυτές- εκμηδενίζει τις πιθανότητες για ένα «βαρύ» πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους, το οποίο όπως θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά δεν θα περιοριζόταν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, διαχειριστικού χαρακτήρα. 
Ο κίνδυνος είναι να «καούν» πολιτικά και αυτά τα μέτρα, παρά το ότι όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές «και μετρήσιμα είναι και αποτελεσματικά», εάν δεν επικρατήσουν εντός της κυβέρνησης οι πιο ψύχραιμες φωνές. 
Σύμφωνα, άλλωστε, με πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, οι συζητήσεις για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα είναι ακόμα σε εξέλιξη σε επίπεδο ευρωπαϊκών τεχνικών ομάδων και δεν είναι καθόλου εύκολες, καθώς συναντούν αντιστάσεις και ενστάσεις από χώρες που φοβούνται ότι θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους τους.

Epirusblog Gr
5 of 5
Γερμανικό βέτο στο EWG: Εκοψαν κάθε συζήτηση για μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
Epirusblog Gr
5 of 5
οικονομία 8405522555163434199
Σχόλια
item