Η Μέι υποχωρεί και δέχεται συζήτηση στη Βουλή για το Brexit Η Μέι υποχωρεί και δέχεται συζήτηση στη Βουλή για το Brexit | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Η Μέι υποχωρεί και δέχεται συζήτηση στη Βουλή για το Brexit

Η Μέι υποχωρεί και δέχεται συζήτηση στη Βουλή για το Brexit

Σε μικρή υποχώρηση όσον αφορά το ρόλο του βρετανικού κοινοβουλίου στη διαδικασία του Brexit προχώρησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εγκαταλείποντας την αρχική θέση της ότι η Βουλή δεν θα είχε καμία εμπλοκή στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αργά το βράδυ της Τρίτης η κ. Μέι ουσιαστικά αποδέχτηκε αίτημα των αντιπολιτευόμενων Εργατικών για «πλήρη και διαφανή συζήτηση πάνω στο σχέδιο της κυβέρνησης για να αφήσει την Ε.Ε.», αίτημα που υποστηρίζεται μάλιστα και από πολλούς βουλευτές του δικού της κόμματος.

Ωστόσο, η Συντηρητική πρωθυπουργός απέφυγε να υποσχεθεί ότι θα υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή ώστε να εγκριθεί η στρατηγική του Λονδίνου για το Brexit, και υπογράμμισε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν πρέπει να εμποδίσει την έξοδο από την Ε.Ε., ούτε να υποσκάψει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Αν και η κυβερνητική στρατηγική κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει ανεξάρτητη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η υποχώρηση της κ. Μέι δίνει στο κοινοβούλιο τη δυνατότητα να ασκήσει κάποια πίεση, με δεδομένο ότι οι Συντηρητικοί διαθέτουν μικρή πλειοψηφία με 329 έδρες σε σύνολο 648.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση Μέι έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να επιδιώξει ένα «σκληρό Brexit», που σημαίνει ότι θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στον περιορισμό της μετανάστευσης από την Ε.Ε. ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η κυβερνητική γραμμή έχει προκαλέσει ανησυχίες στις αγορές, με τη στερλίνα να έχει αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου και του ευρώ από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Epirusblog Gr
5 of 5
Η Μέι υποχωρεί και δέχεται συζήτηση στη Βουλή για το Brexit
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 2942333132669519996
Σχόλια
item