Άρτα: Στο χέρι του Θεού… Άρτα: Στο χέρι του Θεού… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Στο χέρι του Θεού…

         Άρτα: Στο χέρι του Θεού…

Πλημμύρισαν αλλά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στον κάμπο
-Μνήμες από την πλημμύρα του Φεβρουαρίου 2015
-Σε οχτώ ώρες έπεσε το νερό ενός μήνα


Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες συνεχούς και έντονης βροχόπτωσης ώστε να προκληθούν πλημμύρες σε χωριά της Αρτινής πεδιάδας και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Πρόκειται για τα χωριά Ράχη, Γαβριά, Πολύδροσο, Καλογερικό, Βίγλα και τις πέριξ αυτών περιοχές όπου το ξημέρωμα του Σαββάτου βρήκε πλημμυρισμένες κυρίως καλλιεργήσιμες εκτάσεις όσο όμως και τους δρόμους εντός των οικισμών.


Βέβαια η ένταση του φαινομένου γρήγορα μειώθηκε, όμως, στο μεταξύ... ξύπνησαν οι μνήμες και η αγωνία των κατοίκων έφτασε στο κόκκινο, καθόσον παραμένουν άσβεστες οι εικόνες από την μεγάλη πλημμύρα του Φεβρουαρίου 2015.

PLHMMYRA BIGLA 2016 OKTOBRIOS A5Την ίδια ώρα οι διαμαρτυρίες κατοίκων της πλημμυρισμένης περιοχής, είναι υπαρκτές και αναφέρουν καθυστέρηση στην λειτουργία του αντλιοστασίου, όμως την ίδια ώρα υπάρχουν διαψεύσεις καθόσον, όπως σημειώνεται, στα αντλιοστάσια υπάρχουν αυτοματισμοί, ήτοι μπαίνει άμεσα σε λειτουργία με τη συγκέντρωση νερού.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Σωτήρης Τζάλας, σε σχετική επικοινωνία της «Η» τόνισε: «Τα αντλιοστάσια λειτουργούσαν ασταμάτητα. Όμως το νερό που έπεσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα, καθότι δεν μπορεί ολόκληρα ποτάμια να αντληθούν σε χρόνο μηδέν. 


Είναι σαν να θέλεις να περάσεις ποτάμια ολόκληρα από μια στενωπό. Και το φαινόμενο αυτό ήταν ακραίο ως προς τον όγκο βροχής ανά δευτερόλεπτο, όχι μόνο για την περιοχή της Αρτινής πεδιάδας αλλά για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα όπου προκάλεσε προβλήματα». 

Χαρακτηριστικό στοιχείο του σταθμού υδατομέτρησης του ΓΟΕΒ στην περιοχή της Ανέζας αποτελεί το γεγονός ότι μέσα σε οχτώ περίπου ώρες έπεσε το νερό που συνολικά πέρυσι έπεσε όλο το μήνα Οκτώβριο και πλησιάζοντας πολύ την αντίστοιχη ποσότητα νερού που έπεσε τον πλέον βροχερό μήνα Νοέμβριο, σε όλο το 30ημερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία από τις 23:30 το βράδυ της Παρασκευής έως τις 8:30 το πρωί του Σαββάτου έπεσαν 96 χιλιοστά βροχής όταν πέρυσι όλο τον Οκτώβριο έπεσαν (οχτώ ημέρες βροχόπτωσης), 114 χιλιοστά και όλο τον περυσινό Νοέμβριο -που ήταν ο πιο βροχερός μήνας- έπεσαν 146 χιλιοστά.

Με βάση τα στοιχεία που απεικονίζουν τον όγκο νερού επιβεβαιώνονται οι αναφορές των πιο ηλικιωμένων που αναφέρουν ότι τόσο νερό μαζεμένο κάποιοι δεν είχαν θυμηθεί έως σήμερα.

KATOLISTHSH ARTA TRIKALAΕκτός Άρτης
Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς ενημερώθηκε εγκαίρως για το γεγονός της έντονης βροχόπτωσης, ευρισκόμενος στην Αθήνα για την Έκτακτη Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, απ’ όπου όμως είχε άμεση επικοινωνία με τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες που κινητοποιήθηκαν άμεσα. 

«Περίπου τέσσερις ώρες μετά όπως με ενημέρωσαν τα νερά υποχώρησαν», σημείωσε ο κ. Ψαθάς, ενώ πρόσθεσε ότι από την ενημέρωση που έλαβε η ένταση της βροχής ήταν πολύ μεγάλη. 

Ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισε η Περιφερειακή Ενότητα το βράδυ του Σαββάτου όταν υποχώρησε ολόκληρο βουνό, κλείνοντας την εθνική οδό Άρτας – Τρικάλων στο ύψος μεταξύ Καψάλων και Βουργαρελίου.

 Μετά από εντολή του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Ψαθά, έσπευσαν αμέσως μηχανήματα και μέχρι στις 4 τα ξημερώματα ο δρόμος δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία. 

Ο ίδιος όμως, ανέφερε πως χθες το πρωί ότι «Εργάστηκαν ακατάπαυστα τα μηχανήματα όλη νύχτα και έγινε η διάνοιξη του ενός ρεύματος, προς αποκατάσταση της κυκλοφορίας», επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλη η κατολίσθηση που έχει σημειωθεί και πλέον χρήζει περαιτέρω παρέμβασης.

PLHMMYRA BIGLA 2016 OKTOBRIOS A1Επί τόπου
Στις πληγείσες από την νεροποντή περιοχές βρέθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας για το Δήμο Αρταίων, Γιώργος Πανέτας ο οποίος επισκέφθηκε κατά σειρά τα χωριά Ράχη, Γαβριά, Πολύδροσο, Καλογερικό, όπου εντόπισε τα προβλήματα κυρίως στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στο γήπεδο της Ράχης και σε δρόμους. 


Ο κ. Πανέτας επισήμανε ότι την προηγούμενη της βροχής εβδομάδα ο ίδιος είχε επισκεφθεί και εξετάσει τους αύλακες στην περιοχή της Ράχης όπου δεν υπήρχαν προβλήματα ούτε ήταν φραγμένα.

Όμως φαίνεται ότι το νερό έπεσε απότομα και δεν μπόρεσε να γίνει στράγγιση, η οποία ωστόσο ολοκληρώθηκε στο υπόλοιπο της ημέρας. 

Ο όγκος του νερού φαίνεται ότι παρέσυρε φερτά υλικά και εντοπίστηκε πρόβλημα στη γεφύρωση στο ύψος της ράχης όμως υπήρξε παρέμβαση και με μηχανήματα, επισημάνθηκε. 

«Τις πρώτες ώρες αποστράγγιση έγινε στις υπόλοιπες περιοχές και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα νερά είχαν υποχωρήσει και στη Ράχη. Είναι πάντως από τις περιοχές εκείνες που και οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα όποτε βρέχει, πόσο δε μάλλον με αυτής της έντασης τη βροχή που έπεσε», εξήγησε ο ίδιος.

Απαντώντας στο ερώτημά μας εάν το πρωί του Σαββάτου λειτουργούσε το αντλιοστάσιο της Βίγλας ο κ. Πανέτας ανέφερε: «Το επισκέφθηκα εκείνη την ώρα και λειτουργούσε κανονικά». 


Ο ίδιος επισήμανε ότι από τον όγκο του νερού έχουν υπάρξει προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις στο αγροτικό δίκτυο τα οποία θα φροντίσει ο Δήμος να αποκατασταθούν. Στα χωριά αυτά λίγο αργότερα βρέθηκε και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, που συνομίλησε με τους κατοίκους.

PLHMMYRA BIGLA 2016 OKTOBRIOS A4Και η Πυροσβεστική 
Σε επικοινωνία που είχαμε με την πυροσβεστική υπηρεσία Άρτας, ο Διοικητής Αθανάσιος Μικρούλης ενημέρωσε ότι οι κλήσεις προς την υπηρεσία ξεκίνησαν στις 7:50 το πρωί και πιο συγκεκριμένα η Π.Υ. Άρτας δέχθηκε για άντληση υδάτων από αποθήκη στο Πολύδροσο, όμως τελικά δεν επιτεύχθηκε λόγω του λασπώδους και χαμηλής στάθμης ύδατος. 


Ακολούθησαν τρεις κλήσεις για υπόγεια αποθήκες κατοικίες στη Γαβριά εκ των οποίων η μια περίπτωση αφορούσε σε υπόγειο ημιτελούς οικοδομής. 

Η άντληση ήταν εφικτή μόνο σε αυτή την τρίτη περίπτωση, ενώ ακόμη μια κλήση δέχθηκε από τον Άγιο Νικόλαο Κομποτίου και παρενέβη στην κοπή και απομάκρυνση δέντρου πίσω από το παλιό νοσοκομείο όπου έπεσε στο οδόστρωμα χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιές.

Πηγή: ixotisartas.gr


Epirusblog Gr
5 of 5
         
Άρτα: Στο χέρι του Θεού…
Epirusblog Gr
5 of 5
         
Αρτα 2544362927173420234
Σχόλια
item