Γιάννενα: Σταματούν τις σπουδές λόγω κρίσης Γιάννενα: Σταματούν τις σπουδές λόγω κρίσης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σταματούν τις σπουδές λόγω κρίσης

Γιάννενα: Σταματούν τις σπουδές λόγω κρίσης

Στην κατεύθυνση της διακοπής των σπουδών τους φαίνεται να οδηγούνται κατ’ ανάγκη δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία έχει προκαλέσει δυσάρεστες ανατροπές στην καθημερινότητα αρκετών οικογενειών, ενώ ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν παρακολουθεί μαθήματα στα αμφιθέατρα και εμφανίζεται μόνο στις εξετάσεις.

Το ανησυχητικό αυτό γεγονός διαπιστώνουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, συμπέρασμα που μπορεί να μην προκύπτει από κάποια έρευνα και επίσημη καταγραφή, ωστόσο συνάγεται από τα μισοάδεια αμφιθέατρα, αλλά και από το ότι περιορίστηκε η ζήτηση για στέγαση στις φοιτητικές εστίες.

«Ανταποκριθήκαμε στην πρώτη φάση των τακτικών φοιτητών –όχι των πρωτοετών- σε ένα μεγάλο ποσοστό αναφορικά με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν. 
Από τις 770 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν οι 730 για δωμάτια των παιδιών», ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, εξηγώντας πως το υψηλό ποσοστό κάλυψης οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των αιτήσεων, από τη στιγμή που δεν προστέθηκαν νέα δωμάτια.
Ο μικρός, σε σχέση με άλλες χρονιές, βαθμός αιτήσεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως σημάδι αύξησης των εισοδημάτων των οικογενειών. Το αντίθετο μάλιστα. Φαίνεται πως ακόμη κι αν υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν διαμονής, τα υπόλοιπα έξοδα είναι τόσα πολλά που καθιστούν απαγορευτική την παραμονή των φοιτητών στην πόλη. 
Έτσι, πολλοί διακόπτουν τις σπουδές τους ή μετά από κάποιο χρόνο φοίτησής τους, επιστρέφουν στις πόλεις τους και έρχονται στα Γιάννενα μόνο για να δώσουν εξετάσεις, για όσους φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω μη υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων. 
«Είναι κάτι που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει», τόνισε ο πρύτανης Γ. Καψάλης, σημειώνοντας πως από την πλευρά του Πανεπιστημίου γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να μην αναγκάζεται κανείς φοιτητής να στερηθεί της δυνατότητας να σπουδάσει λόγω οικονομικών δυσχερειών.
«Ήδη έχουμε προβεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για μίσθωση δωματίων στην πόλη. Υπήρξε μία ανταπόκριση που δε μας ικανοποίησε πλήρως ως προς τον αριθμό των δωματίων που έθεσαν στη διάθεσή μας και γι’ αυτό παρατείναμε τη δυνατότητα υποβολής.Όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι, έστω και με κάποια μικρή καθυστέρηση, δεν χρωστάμε σε κανέναν από τα περσινά ενοίκια», υπογράμμισε.
Το φαινόμενο των μισοάδειων αμφιθεάτρων έχει και μια άλλη εξήγηση, που συνδέεται με το γεγονός πως ελλείψει επαρκών οικονομικών πόρων, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται και δεν παρακολουθούν τα μαθήματα, εμφανιζόμενοι μόνο στις εξετάσεις.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Σταματούν τις σπουδές λόγω κρίσης
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1800165697313940067
Σχόλια
item