Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τις συζητήσεις με τη Ρωσία για τη Συρία: Η Μόσχα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τις συζητήσεις με τη Ρωσία για τη Συρία: Η Μόσχα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν επίσημα τις διμερείς επαφές με τη Ρωσία, για τη Συρία.
«Δεν ήταν μία απόφαση που πήραμε εύκολα», ανέφερε σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι.
Οι ΗΠΑ έκαναν κάθε προσπάθεια να διαπραγματευτούν και να εφαρμόσουν μία συμφωνία με τη Ρωσία, με στόχο τη μείωση της βίας, την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Δυστυχώς, η Ρωσία απέτυχε να τηρήσει τις ίδιες τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών της υπό το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και το UNSCR 2254», τόνισε ο Κίρμπι, κάνοντας αναφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, καλώντας σε κατάπαυση του πυρός και πολιτική λύση στη Συρία.
«Αντί για αυτό, η Ρωσία και το συριακό καθεστώς επέλεξαν να ακολουθήσουν τη στρατιωτική οδό, σε αντίθεση με τη παύση των εχθροπραξιών, όπως έδειξαν οι εντατικοποιημένες επιθέσεις τους ενάντια σε περιοχές πολιτών, στοχεύοντας σημαντικές υποδομές όπως νοσοκομεία και εμποδίζοντας να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που έχουν ανάγκη», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η επίσημη αναστολή των συζητήσεων έρχεται πέντε ημέρες μετά από τη σχετική απειλή που είχε διατυπώσει ο Τζον Κέρι.
 Σε επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναστείλουν τις διμερείς επαφές, αν η Ρωσία δεν λάβει άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η επίθεση στο Χαλέπι και να αποκατασταθεί η εκεχειρία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ήρθε λίγες ώρες μετά από την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναστείλει συμφωνία της Μόσχας με την Ουάσιγκτον για τον πυρηνικό αφοπλισμό, με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «απάντηση» στις «μη φιλικές ενέργειες των ΗΠΑ».

epirusblog.gr
5 of 5
Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τις συζητήσεις με τη Ρωσία για τη Συρία: Η Μόσχα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4534526477181421558
item