Άρτα: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Άρτα: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας

Άρτα: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας
Χρήσιμο, με σπουδαίο έργο, πρέπει να υποστηριχτεί απ' την τοπική κοινωνία. 
''Η τοπική κοινωνία της Άρτας γνωρίζει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών αλλά θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο να το δεχτεί καθώς υπάρχει ένα ταμπού στις μικρές κοινωνίες'', επισημαίνει στην ''Γ'' η κυρία Σοφία Μωραϊτη, προϊσταμένη τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Αρταίων.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Αρταίων, βρίσκεται επί της οδού Τζαβέλα 24 (έναντι της λαϊκής αγοράς και λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 7:30-15:30. 
Με σκοπό την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ξεκίνησε η υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος ''Ανάπτυξη δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας -Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο'' στον Άξονα Προτεραιότητας 07 του επιχειρησιακού Προγράμματος ''Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013'' στο Δήμου Αρταίων.
Το Κέντρο εντάχθηκε στην νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ αυτή του 2014-2020 και στελεχώνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως κα Παναγιώτα Καραβασίλη κοινωνική λειτουργός και στέλεχος κοινωνικής στήριξης, η κα Χαρά Γουρνάρη ψυχολόγος και στέλεχος ψυχολογικής στήριξης και η κα Αλεξία Στασινού νομικός και στέλεχος νομικής στήριξης.
Σκοπός του Κέντρου είναι να παρέχει δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες θύματα βίας, ενδοοικογενειακής βίας, λεκτικής σωματικής οικονομικής και συναισθηματικής βίας, γυναίκες θύματα trafficking, σε γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή έγινε απόπειρα βιασμού απέναντι τους, σε γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, τηρώντας πάντοτε το απόρρητο και παρέχοντας βοήθεια και στις οικογένειες τους. 
Απευθύνεται σε ενήλικες γυναίκες και έχουν προσέλθει σ' αυτό γυναίκες από 22 χρονών μέχρι 75. Στο σύνολο των τριών χρόνων λειτουργίας του Κέντρου έχουν καταγραφεί 155 περιστατικά.
Όταν αποφασίσει μία γυναίκα να απευθυνθεί στο Κέντρο η υποδοχή γίνεται από το καταρτισμένο προσωπικό όπου η εκάστοτε ενδιαφερόμενη, συμπληρώνει ένα έντυπο με κάποια δημογραφικά στοιχεία που την αφορούν (μπορεί να δώσει ακόμα και ψευδώνυμο αν θέλει ανωνυμία) όπως λόγου χάρη ηλικία, τόπος κατοικίας κλπ. 
Από εκεί κρίνεται αν θα θελήσει να συνεχίσει την διαδικασία και να την κατευθύνουν η κοινωνική λειτουργός, η ψυχολόγος και η νομικός.
Έχουν καταγραφεί περιστατικά γυναικών που απλώς επιθυμούν να συζητήσουν τι τους συμβαίνει και να μείνουν σε αυτήν την διαδικασία, είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί θέλουν να το ξανασκεφτούν. 
Βεβαίως και στόχος του Κέντρου είναι να σταματήσει η βία κατά των γυναικών, όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως το κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και ακολουθεί διαφορετική πορεία.
Για την βοήθεια που χρειάζονται οι γυναίκες μετέπειτα αν αποφανθούν να φύγουν από το περιβάλλον βίας και δεν έχουν που να πάνε, υπάρχουν ξενώνες φιλοξενίας που μπορούν να διαμείνουν από 3 έως 6 μήνες ανάλογα με το πρόβλημα και αν υπάρχουν παιδιά.
Στους ξενώνες υπάρχει προσωπικό που τους βοηθάει να βγούνε στην αγορά εργασίας ή να ενταχθούνε σε κάποια άλλη δομή αν δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον. 
Τα πράγματα εν μέσω της βαθειάς κρίσης που βιώνουμε είναι πιο δύσκολα στην εύρεση εργασίας αλλά δεν θα πρέπει να χαθεί η ελπίδα.
Η ιστοσελίδα του Κέντρου ενημερώνει για τυχόν προσλήψεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ανεργίας και σε ό,τι διαγωνισμούς τρέχουν. Τη βασική διαφορά στο πως μπορεί να αντιμετωπίστει το πρόβλημα διαμορφώνεται και από το πόσο είναι υποστηρικτικό ή όχι το περιβάλλον. 
Αλλιώς μπορεί μία γυναίκα να σταθεί έχοντας στο πλευρό της φίλους, συγγενείς και αλλιώς αν είναι να παλέψει μόνη της. 
Το πιο δύσκολο κομμάτι στο να ξεφύγουν από την βία που βιώνουν, αντιμετωπίζουν οι άνεργες γυναίκες που έχουν παιδιά αφού καλούνται να σκεφτούν τα παιδιά τους πιο πολύ από τον εαυτό τους. Στην Άρτα οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να πάνε στο Κέντρο. 
Ένας λόγος αποτελεί η θέση του. Ναι μεν αποτελεί πλεονέκτημα το ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης αλλά συνάμα το ότι είναι ισόγειο φοβίζει τις γυναίκες να μπουν μήπως και στιγματιστούν, από τα βλέμματα γνωστών. 
Είναι δύσκολο να βρεθεί, εκ νέου ένα κτίριο που να τηρεί και τους κανονισμούς για ΑΜΕΑ, αλλά σε βάθος χρόνου θα διερευνηθεί.
simvouleftiki-33-b 

Η κα Σοφία Μωραϊτη τόνισε πως το προσωπικό του Κέντρου κάνει άριστη δουλειά και είναι απόλυτα ικανοποιημένη από το έργο τους. 
Θέλησε, να μας επισημάνει ρητώς και εκείνη με τη σειρά της πως τα στοιχεία των γυναικών δεν κοινοποιούνται για κανέναν απολύτως λόγο και τηρείται αυστηρά το απόρρητο. 
Το Κέντρο αναλαμβάνει πολλές δράσεις. Ενημερώνει σχολεία για την βία, διοργανώνει ημερίδες και συνεργάζεται με συλλόγους. 
Άλλωστε η ευαισθητοποίηση είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κέντρου. ''Στόχος μας είναι το Κέντρο να κάνει όλο και πιο ισχυρή την παρουσία του, και να διοργανώνονται όλο και περισσότερες δράσεις'', επισημαίνει η κυρία Άννα Μαρία Κουτρούμπα, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής.
Στα πλαίσια των δράσεων και της δικτύωσης, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Αρταίων θα συνεργαστεί με τα ΚΑΠΗ για να θέσει σε λειτουργία ομάδα ηλικιωμένων ώστε να γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην οικογένεια και την κοινωνία.
Ρεπορτάζ:
ΓΩΓΩ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
gnomiartas.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Χρήσιμο, με σπουδαίο έργο, πρέπει να υποστηριχτεί απ' την τοπική κοινωνία.   ''Η τοπική κοινωνία της Άρτας γνωρίζει το Κέντ...
Άρτα: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας
Epirusblog Gr
5 of 5
Χρήσιμο, με σπουδαίο έργο, πρέπει να υποστηριχτεί απ' την τοπική κοινωνία.   ''Η τοπική κοινωνία της Άρτας γνωρίζει το Κέντ...
Αρτα 3467281129620555785
Σχόλια
item