Πρέβεζα: ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ «ΠΕΦΤΕΙ»(;) - ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ-Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Πρέβεζα: ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ «ΠΕΦΤΕΙ»(;) - ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ-Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ «ΠΕΦΤΕΙ»(;) - ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ-Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ


Πρέβεζα: ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ «ΠΕΦΤΕΙ»(;) - ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ-Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ

Λευκός καπνός φαίνεται ότι θα βγει για το εν εξελίξει θέμα παραχώρησης του Κάστρου Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα η οποία παίζει «μπάλα» μόνη της, καθώς ο Δήμος ασχολείται με πιο… «σημαντικά» ζητήματα!!!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το κόλλημα που υπήρχε μεταξύ των Υπουργείων φαίνεται να ξεπεράστηκε και τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπογραφεί η οριστική παραχώρηση του Στρατοπέδου για 49 χρόνια όπως είχε προσυμφωνηθεί. 


Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου τέθηκε υπό έγκριση η τροποποίηση του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο θέμα, και αφού εγκριθεί και από το περιφερειακό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου να υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Π.Ε. Πρέβεζας και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου, όπως πληροφορούμαστε, έχει ήδη προχωρήσει τον σχεδιασμό και στοχεύει σε χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν ώστε να πάρει σάρκα και οστά το μεγαλεπήβολο αυτό έργο και με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει ριζικά και ουσιαστικά η μορφή της Πρέβεζας όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.


Ήδη οι υπηρεσίες της Π.Ε. έχουν κάνει μελέτες και έχουν έρθει σε επαφή με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να ενταχθεί το πρώην στρατόπεδο Δούκα στο πρόγραμμα ELENA (European Local ENergy Assistance) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.


Θα πρέπει να πούμε πως ο σχεδιασμός δεν  προβλέπει μόνο την μεταφορά των Υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας από όπου θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που πληρώνει το δημόσιο μέχρι σήμερα για την στέγαση των Υπηρεσιών, αλλά θα δημιουργηθούν εντός του Κάστρου χώροι πρασίνου, άθλησης, ποδηλατόδρομοι, παιδικές χαρές, πολιτιστικοί χώροι αλλά και εστιατόρια, καφετέριες κ.α.. 

Γενικότερα το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα μπορεί να μετατραπεί σε έναν πυρήνα πολιτισμού και κέντρο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των Πρεβεζάνων με μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Όπως διαφαίνεται, σαφής προσανατολισμός της Π.Ε. Πρέβεζας είναι η ανάπτυξη και το όφελος της τοπικής κοινωνίας.


Προβληματισμό προκαλεί η μέχρι τώρα στάση του Δήμου Πρέβεζας απέναντι σε αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο, καθώς ουσιαστικά φαίνεται να απέχει από όποια προσπάθεια συντελείται. 


Θα πρέπει να πούμε πως οι προκάτοχοι του Δημάρχου Πρέβεζας Χρ. Μπαίλη, είχαν δείξει εμπράκτως ενδιαφέρον για την παραχώρηση του Κάστρου στο Δήμο της Πρέβεζας και μάλιστα υπήρχε και σχεδιασμός για την αξιοποίησή του. Το ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα, δε σημαίνει ότι λύση είναι η «παραίτηση» από την προσπάθεια. 

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα διεκδικήσει εκ νέου το Δήμο στις επόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την παραχώρηση των Κάστρων, ή τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι προσπαθεί. 


Άλλωστε δεν υπάρχει μόνο το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα, αλλά και το Αγίου Γεωργίου που θα πρέπει να παραχωρηθεί, όπως και η ένταξη του Κάστρου Παντοκράτορα σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ώστε να βελτιωθεί εξωτερικά και εσωτερικά.

Εάν υπάρχουν κάποιες μελέτες ή έστω κάποιος σχεδιασμός επί χάρτου για τα Κάστρα της πόλης από την σημερινή Δημοτική Αρχή, τότε ας τη γνωστοποιήσει…


Συμπολίτες εκφράζουν κατά καιρούς τον προβληματισμό τους για τις σχέσεις της  Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου όσον αφορά κορυφαία ζητήματα όπως τα Κάστρα. Λειτουργούν ενωμένοι; Συνεργάζονται προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και των Πρεβεζάνων;  Ή απλά ο ένας αγνοεί τον άλλον; Τις πταίει;


Το ζητούμενο για τους πολίτες είναι η παραχώρηση των Κάστρων στην πόλη και σε αυτό πρέπει οι αιρετοί να ξεπεράσουν όποιο «σκόπελο» και να συνεργαστούν αρμονικά. 


Η οριστική παραχώρηση του Κάστρου Αγίου Ανδρέα τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή για το μεγάλο εγχείρημα παραχώρησης όλων των Κάστρων της Πρέβεζας στους πολίτες.

Άρης Τσελίκος

topikifoni.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρέβεζα: ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ «ΠΕΦΤΕΙ»(;) - ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ-Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρεβεζα 3154055330887840385
Σχόλια
item