Άρτα: Σκόπιμα ξεχνούν την Γεωπονική; Άρτα: Σκόπιμα ξεχνούν την Γεωπονική; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Σκόπιμα ξεχνούν την Γεωπονική;

Άρτα: Σκόπιμα ξεχνούν την Γεωπονική;
Είναι λογικό, για την τύχη κάποιων καθηγητών ή άλλων εργαζομένων στο ΤΕΙ, η περιοχή της Άρτας, να χάνει ευκαιρίες, όπως αυτή της ίδρυσης της Γεωπονικής;
Τέσσερα βήματα για την επίτευξη: Να σχεδιάσεις με στόχο. Να προετοιμαστείς με προσήλωση. Να προχωρήσεις με αποφασιστικότητα. Να επιδιώξεις με επιμονή.
WilliamArthur Ward, αμερικανός συγγραφέας
Δεν ξηγείται αλλιώς... Σε κάποιες σκοπιμότητες, θα πρέπει να αποδοθεί η πρωτόγνωρη αδιαφορία και απραξία, για να γίνει πράξη, ένα αίτημα δεκαετιών, που τώρα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και οι καλές προθέσεις. Για την αδιαφορία, δεν κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά, μια και για τούτον τον τόπο, είδηση θα είναι το πραγματικό ενδιαφέρον, που είναι είδος εν ανεπαρκεία!
Ο λόγος για την ίδρυση στην Άρτα, Πανεπιστημιακής Γεωπονικής Σχολής, αίτημα που για όσους δεν γνωρίζουν, έχει τεθεί απ' την τοπική κοινωνία, αμέσως μετά την μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα παραμένει επίκαιρο.
Τον τελευταίο χρόνο, έχει επικαιροποιηθεί το αίτημα, για το λόγο ότι βρίσκει σύμφωνη και την πρυτανεία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προσωπικά τον πρύτανη Γεώργιο Καψάλη, ο οποίος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του και με δήλωση που έκανε στην "Γ" (18-11-2015) και ανέφερε πως με το νέος έτος (σ.σ. του 2016, του οποίου φτάνουμε στο τέλος) οι συνθήκες θα είναι ώριμες για να συζητηθεί το αίτημα και να ληφθούν οι αποφάσεις, που θα είναι θετικές για την Άρτα.
Να διευκρινιστεί, πως για την εξέλιξη αυτή , έχουν συζητηθεί δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο που αφορούσε στην ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής, ανεξάρτητα απ' την πορεία που θα έχει το ΤΕΙ Ηπείρου και το δεύτερο και πιό επικρατέστερο, να προκύψουν οι διαδικασίες συνένωσης του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κάποιες σχολές να ενώνονται και κάποιες νέες να δημιουργούνται. 
Αυτός ο δρόμος, είναι και ο πιό εύκολος, μιας και μπορεί να αποτελέσει και τον οδηγό και για άλλες συνενώσεις ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, με στόχο την αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αίτημα γνωστό και πολυσυζητημένο, πολλά χρόνια.
Σ' αυτό ακριβώς το σημείο, προκύπτει η αναζήτηση της σκοπιμότητας. Όταν ετέθη, ειδικά απ' την 'Γ", το αίτημα αυτό, κάποιοι εκ των παραγόντων, που η αναζήτησή τους θα έπρεπε να είναι ευρύτερη, έθεσαν αμέσως ως θέμα, το τι θα γίνουν οι καθηγητές που είναι σήμερα στο ΤΕΙ Ηπείρου, λες και η περαιτέρω ανάπτυξη της Άρτας, πρέπει εσαεί να είναι συνυφασμένη με την τύχη κάποιων καθηγητών που βρέθηκαν στην περιοχή.
Η λογική απάντηση σ' αυτή την αιτίαση, που όμως κανένας δεν δίνει, είναι πως αν αξίζουν ας προωθηθούν και στο Πανεπστήμιο ή όπου αλλού επιθυμούν. Αν δεν αξίζουν ας πάνε και στο σπίτι τους, αν είναι αυτοί το εμπόδιο, για να κάνει η περιοχή ένα άλμα ανάπτυξης...
Αυτό η ανύπαρκτη δικαιολογία, προβάλλει σήμερα ως μοναδικό εμπόδιο, για ν' αρχίσει επί της ουσίας, η συζήτηση για την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής, με την διαδικασία της συνένωσης ΤΕΙ και Πανεπιστημίου, αλλά και χωρίς αυτή... Για να τεθεί καθοριστικό το ερώτημα:
-Είναι λογικό, για την τύχη κάποιων καθηγητών ή άλλων εργαζομένων στο ΤΕΙ, η περιοχή της Άρτας, να χάνει ευκαιρίες, όπως αυτή της ίδρυσης της Γεωπονικής; 
tei-ep-nea-66-w
Σε καμία περίπτωση και αυτό το ερώτημα πρέπει να το απαντήσουν οι τοπικοί παράγοντες οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να κινητοποιήσουν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, στην διεκδίκηση αυτή.
-Αλήθεια, υπάρχει σοβαρότερο θέμα να ασχοληθεί ο δήμαρχος Αρταίων, όποιος κι αν είναι αυτός, για να δικαιολογήσει έτσι και την ύπαρξή του;
Ο συγκεκριμένος Χρήστος Τσιρογιάνης, έχοντας "πέσει με τα μούτρα" στον στρατηγικό σχεδιασμό(!), μπορεί και να μην γνωρίζει ή να μην ενδιαφέρθηκε να μάθει πως το αίτημα για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής, είναι ώριμο.
Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, για ν' αποτελέσει το πραγματικό του ενδιαφέρον και μια απάντηση, σε όσους του καταλογίζουν ενδιαφέρον μόνο για τα Γιάννενα. Η απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, πρέπει να είναι πως ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, θα πρέπει να ηγηθεί αυτής της πρωτοβουλίας. Δεν το αντιλαμβάνονται τώρα, μπορεί όμως, να είναι αργά, όταν το αντιληφθούν.
Αυτές οι απλές κινήσεις, είναι η απαίτηση της εποχής και είναι ν' απορεί κανείς, γιατί οι τοπικοί παράγοντες που προαναφέρονται, όπως επίσης και όλοι οι άλλοι παράγοντες της Άρτας, δεν προχωρούν σε μια κατ' αρχήν συζήτηση, ώστε έχοντας αναλύσει όλες τις διαστάσεις του θέματος να καθορίσουν και την δική τους στάση.
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που επιμένουν ν' απορούν και για το λόγο αυτό, η "Γ" θα συνεχίσει να θέτει το θέμα και ο καθένας ας πράξει ανάλογα...
Καμία υποτίμηση του ΤΕΙ, αλλά...
Προέχει κατά την διάρκεια της συζήτησης, για το αίτημα της ίδρυσης στην Άρτα Γεωπονικής Σχολής, να ξεκαθαριστεί μια λεπτομέρεια, που όμως κάποιοι μπορεί να επιμένουν, να την κρατούν στην επικαιρότητα.
Η όποια συζήτηση γίνεται για την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής, δεν σημαίνει πως υποτιμάται η πορεία και η παρουσία του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, αν και είναι περιορισμένη σε σχέση (και πάλι) με τα Γιάννενα, όπου υπάρχουν οι καλύτερες σχολές. Αναγνωρίζεται η προσφορά του πνευματικού ιδρύματος στην πόλη και την περιοχή, αλλά έχει αποδειχτεί πως πιάνει τα όριά του, από ένα στοιχείο και μόνο. 
Αυτό που αναφέρει πως κάθε χρόνο που περνάει, οι υποψήφιοι σπουδαστές που το επιλέγουν, είναι χαρακτηριστικά μειωμένοι και όπως λένε οι περισσότεροι, βρίσκονται στην Άρτα, εξ αιτίας του μηχανογραφικού και όχι από επιλογή...
Η ζωή όμως στην Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, προχωράει και πρέπει να προχωρήσει και η αναζήτηση, για το καλύτερο μέλλον της, στοιχείο του οποίου αναντίρρητα είναι η Γεωπονική Σχολή.
Να είναι ξεκαθαρισμένες οι απόψεις αυτές, γιατί αν στην προσπάθεια διεκδίκησης του εν λόγω αιτήματος, μπουν δευτερεύουσες αντιπαραθέσεις, τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα...
gnomiartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Σκόπιμα ξεχνούν την Γεωπονική;
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 2024539195991587950
Σχόλια
item