Εξόφληση φόρου κληρονομιάς και ΕΝΦΙΑ μέσω εκχώρησης ακινήτων

Εξόφληση φόρου κληρονομιάς και ΕΝΦΙΑ μέσω εκχώρησης ακινήτων
Με παρέμβαση της με επιστολή η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ζητει την επέκταση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτων και για την εξόφληση ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο του φόρου κληρονομιάς. Η επιστολή έχει αποδέκτη τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Το αίτημα αυτό έρχεται σε συνέχεια σχετικών δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού στη Βουλή, για την ενεργοποίηση σχετικής διάταξης εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των αποποιήσεων κληρονομιάς που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η σχετική νομοθεσία του κώδικα κληρονομιών και δωρεών είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, σε ό,τι αφορά το σκέλος της εξόφλησης του φόρου με εκχώρηση ακινήτου.

Αυτό επειδή προβλέπει πληθώρα προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το να είναι «αξιόλογο» το μεταβιβαζόμενο ακίνητο, να βρίσκεται ο οφειλέτης σε πλήρη οικονομική αδυναμία, να κατέχει ολόκληρο το ακίνητο και όχι να είναι συγκύριος εξ αδιαιρέτου, να κατέχει την πλήρη κυριότητα (να μην είναι δηλαδή ψιλός κύριος, ή επικαρπωτής), να βρίσκεται το ακίνητο εντός σχεδίου πόλης και να μην έχει εμπράγματα βάρη-διεκδικήσεις. 

Επίσης, για τη σχετική δυνατότητα θα πρέπει να εκδοθεί ειδική απόφαση του υπ. Οικονομικών.

Ως εκ τούτου, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να δίνεται σε όλους τους φορολογουμένους η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης στο Δημόσιο κάθε ακινήτου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με την αξία με την οποία υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ και με πίστωση της τυχόν διαφοράς επί του τιμήματος (αν δηλαδή το ακίνητο κοστίζει περισσότερα χρήματα από την οφειλή). 

Η διαφορά αυτή θα μπορεί στη συνέχεια να συμψηφίζεται, ώστε να εξυπηρετούνται μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του φορολογουμένου και μελών της οικογένειάς του για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αναφορικά με τον φόρο υπεραξίας, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να ανασταλεί η εφαρμογή του τουλάχιστον για δύο ακόμα χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο φόρος υπεραξίας θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2017. 

Οπως δήλωσε πάντως στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο κ. Αλεξιάδης, επί του παρόντος δεν υπάρχει ο μηχανισμός για την επιβολή του, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την περαιτέρω παράταση της αναστολής ισχύος του συγκεκριμένου φόρου.

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ

"Αξιότιμε κε Υπουργέ
Σχετικά με δύο σημαντικά και επίκαιρα θέματα στα οποία πρόσφατα αναφερθήκατε, θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας τα εξής αιτήματά μας:
Α. Εξόφληση φόρου με εκχώρηση ακινήτου. Η παρ. 6 του άρθρου 82 ΚΩΔΙΚΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ & ΔΩΡΕΩΝ προβλέπει οκτώ (8) προυποθέσεις για την υλοποίησή της:
1. Να βρίσκεται ο οφειλέτης σε πλήρη οικονομική αδυναμία
2. Να είναι «αξιόλογο» το μεταβιβαζόμενο ακίνητο
3. Να κατέχει ολόκληρο το ακίνητο, και όχι να είναι συγκύριος εξ αδιαιρέτου κλπ.
4. Να κατέχει την πλήρη κυριότητα, και όχι να είναι ψιλός κύριος ή επικαρπωτής
5. Να βρίσκεται το ακίνητο εντός σχεδίου πόλεως
6. Να μην έχει εμπράγματα βάρη - διεκδικήσεις
7. Να μην καταβάλλεται στον πολίτη τυχόν διαφοράς τιμήματος
8. Να εκδοθεί ειδική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Με όλες αυτές τις προυποθέσεις, και ειδικά την τελευταία, δεν πρόκειται ποτέ, κανείς πολίτης να επωφεληθεί από το μέτρο αυτό και να αποφύγει τον πλειστηριασμό ή τη φυλακή!

Γι΄αυτό ζητούμε νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δοθεί σε όλους τους φορολογουμένους η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης στο Δημόσιο κάθε ακινήτου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με την αξία με την οποία υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, και με πίστωση της τυχόν διαφοράς επί του τιμήματος για συμψηφισμό των φόρων της επόμενης πενταετίας, του φορολογουμένου και των μελών της οικογενείας του.

Επίσης ζητούμε να επεκταθεί άμεσα το δικαίωμα αυτό και για την εξόφληση χρεών από ΕΝΦΙΑ που υπερβαίνουν τις 10.000€, με τους ίδιους όρους.
Β. Φόρος υπεραξίας ακινήτων. 

Στις 31.12.2016 λήγει η διετής αναστολή εφαρμογής του. Ο φόρος αυτός στην πράξη είναι τροχοπέδη στις συναλλαγές, και τελικά θανατηφόρος για τα δημόσια έσοδα, απέτυχε δε και τις τέσσερις φορές που επιχειρήθηκε η εφαρμογή του στη χώρα μας. 

Αλλωστε για ποιά υπεραξία μπορούμε να συζητούμε ή να ελπίζουμε, στις συναλλαγές επί των ακινήτων, όταν δεν υπάρχει κτηματαγορά σε λειτουργία και όταν οι πραγματικές αξίες εκμηδενίζονται από το ίδιο το φορολογικό σύστημα, και ιδίως από τον ΕΝΦΙΑ, και τα ακίνητα κυριολεκτικά σήμερα «ξεπουλιούνται»! 

Επιτέλους δεν μπορεί να συζητάμε σήμερα για επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα. Έχει έλθει προ πολλού η ώρα για κατάργηση και μειώσεις φόρων.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για το ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διαδικαστική δυνατότητα απρόσκοπτης υποστήριξης του συστήματος υπολογισμού και καταλογισμού του φόρου αυτού, ζητούμε την νομοθετική παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για δύο ακόμη έτη, ήτοι μέχρι 31.12.2018."
epirusblog.gr
5 of 5
Εξόφληση φόρου κληρονομιάς και ΕΝΦΙΑ μέσω εκχώρησης ακινήτων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5419376940577250285
item