Ήπειρος: Πλην Βλαχέρνας η πρόταση ένταξης των ΧΥΤΥ στο ΕΣΠΑ

Ήπειρος: Πλην Βλαχέρνας η πρόταση ένταξης των ΧΥΤΥ στο ΕΣΠΑ

Καμία διάθεση υπαναχώρησης σε σχέση με τα όσα προβλέπει ο εγκεκριμένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δε δείχνει η περιφέρεια Ηπείρου, που έχει ανεβάσει ρυθμούς και προχωρά βήμα-βήμα στην υλοποίηση των έργων. 

Μάλιστα, οι ρυθμοί πλέον είναι τέτοιοι που κινδυνεύουν να εκθέσουν και τους δήμους, οι οποίοι δε δείχνουν τον ίδιο βαθμό ετοιμότητας, αν και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν να προχωρήσουν σε δράσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στους στόχους για μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, με την πρόεδρό της, αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη να ενημερώνει το σώμα για την πορεία των διαδικασιών σχετικά με τον ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, με αφορμή τη λήψη αποφάσεων για την επέκταση και μετατροπή των υφιστάμενων ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και των προγραμματικών συμβάσεων για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και την έκδοση νέας άδειας διάθεσης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων του ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις και επισημάνσεις, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την επέκταση και μετατροπή των υφιστάμενων ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, όχι, όμως, στο σύνολό τους, καθώς εκτός αυτής της διαδικασίας μένει ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, για την επέκταση του οποίου, μάλιστα, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στον ΧΥΤΑ Ελληνικού θα γίνουν εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης του ΧΥΤΑ εκτάσεως περίπου 18 στρ. και χωρητικότητας 250.000 m3, αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και λοιπές εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ. 
Παράλληλα, θα κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς μήκους 14 χλμ. περίπου για την σύνδεση του βιολογικού του ΧΥΤΑ με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΙ. Στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου θα γίνουν εργασίες την κατασκευή της επέκτασης του ΧΥΤΑ εκτάσεως περίπου 22 στρ. και χωρητικότητας 450.000 m3, αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων καθώς και λοιπές εργασίες για την αναβάθμισή του.
Η κα. Καλογιάννη ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε και τον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, όμως η διοίκησή του αποφάσισε την υλοποίηση του έργου με την αξιοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας άλλου φορέα, και όχι τελικά της περιφέρειας Ηπείρου. 
Μάλιστα, άφησε αιχμές για την επιλογή αυτή, αμφισβητώντας τον βαθμό ετοιμότητας για να προχωρήσει το έργο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν και η περιφέρεια πέτυχε την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τον Ιούνιο 2016, ταυτόχρονα με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, μέχρι σήμερα δε στάθηκε δυνατή η διακήρυξη και δημοπράτησή του, αντίθετα με τους ΣΜΑ.
«Διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας στην επιλογή του ΦΟΔΣΑ Βλαχέρνας, αλλά θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου αυτού, καθότι κατά τη μεταγωγή στην περίοδο της κανονικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, απαιτείται η σύμμετρη και αναλογική απορρόφηση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας, σε όλους τους ΧΥΤΥ της Περιφέρειας σε κανονική λειτουργία και διαθεσιμότητα», τόνισε.
Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειας Ηπείρου και Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (νομός Ιωαννίνων) για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και για την έκδοση νέας άδειας διάθεσης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, προϋπολογισμού 7.000 ευρώ και 13.000 ευρώ αντίστοιχα.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΜΑ
Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν και οι διαδικασίες για να συμπληρωθούν τα κομμάτια του πάζλ της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, πέρα από τις επεκτάσεις των ΧΥΤΥ, ο φάκελος για ένταξη της πράξης των οποίων υποβάλλεται στο τομεακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών-Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη».
Για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων εκδόθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση, τελέστηκαν οι απαλλοτριώσεις με την κατάθεση των πιστώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εκκρεμεί η ένταξη της πράξης για τη χρηματοδότησή της στο τομεακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Επίσης, σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού όλων των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν τα έργα κατασκευής τους.
Για τα πράσινα σημεία και τις μονάδες κομποστοποίησης Πρέβεζας και Θεσπρωτίας ετοιμάζονται οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ έχουν ζητηθεί από τους αντίστοιχους δήμους και ΦοΔΣΑ συγκεκριμένες προτάσεις για την χωροθέτησή τους, ενώ, τέλος, για την μονάδα κομποστοποίησης Άρτας έχει υποβληθεί για ένταξη και χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Interreg Ελλάδα - Αλβανία και αναμένεται η έγκρισή του.
«Έχουμε δρομολογήσει όλα τα μεγάλα κοστοβόρα έργα. Το μόνο που εκκρεμεί, είναι οι δήμοι να ξυπνήσουν και να κάνουν ανακύκλωση. 
Οι δήμοι επαίρονται ότι τα σκουπίδια είναι δικά τους. Εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών, που ήταν των δήμων. Πλέον τους τα έχουμε όλα έτοιμα», ανέφερε η κα. Καλογιάννη, διατυπώνοντας για μία ακόμη φορά αιχμές για την καθυστέρηση που επιδεικνύουν αρκετοί δήμοι της Ηπείρου.

ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΟΡΕΣΤΕΙ
Η συζήτηση που αναπτύχθηκε, είχε να κάνει περισσότερο με τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ Ελληνικού, μετά και την παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Δημήτρης Μήτσης.
Ο κ. Μήτσης εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την ευκολία με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις για ανανέωση των αδειών, υποστηρίζοντας πως ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό μολύνει και επικαλούμενος μετρήσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. «Τα Τζουμέρκα έχουν πληρώσει το τίμημα που τους αναλογεί. 
Βρείτε τον τρόπο να φύγει από εκεί. Εμείς θα πάμε στο Ευρωκοινοβούλιο», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο ΧΥΤΥ θα μπορούσε να γίνει δίπλα από το εργοστάσιο διαλογής στο Ελευθεροχώρι του δήμου Δωδώνης.
Εν μέρει συμπαραστάτες βρήκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου από τα μέλη της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» Γιώργο Ζάψα να επισημαίνει πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να υπάρχει αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ, εφόσον χωροθετηθεί νέος. «Δε συμφωνούμε με επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ. 
Πρέπει να πάμε σε άλλον. Να χωροθετηθεί ΧΥΤΥ, αλλά όχι στο Ελληνικό», ανέφερε. Να υπάρχει ορίζοντας λήξης της λειτουργίας του ζήτησε και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Μπασούκας, ενώ ο Σπύρος Πάικας, από την ίδια παράταξη, ζήτησε να υπάρξουν επίσημες μετρήσεις της ποιότητας των νερών. 
Αίσθηση προκάλεσαν οι αιχμές του κατά κυβερνητικών στελεχών «που δίνουν συγχαρητήρια στην περιφερειακή αρχή», ενώ έβαλε και κατά όσων ανέλαβαν δεσμεύσεις χωρίς να τις τηρήσουν στη συνέχεια.
Η κα. Καλογιάννη διευκρίνισε πως από την πλευρά της περιφέρειας Ηπείρου έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος όλα αυτά τα χρόνια στον ΧΥΤΑ Ελληνικού και δεν έχει προκύψει κάποια περιβαλλοντική όχληση από τη λειτουργία του. 
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δικαστική εξέλιξη τριών αναφορών των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κατά της περιφέρειας Ηπείρου και του προσωπικού της σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων, που τελικά δεν απέδωσε ευθύνες προς την περιφέρεια.
Εξωπραγματικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο κατασκευής νέου ΧΥΤΥ, εκφράζοντας μάλιστα και την προσωπική της –όπως διευκρίνισε άποψη- ότι το εργοστάσιο έπρεπε να χωροθετηθεί δίπλα στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού.
«Επειδή έχουν δαπανηθεί χρήματα του ελληνικού λαού, πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως ο χρόνος λειτουργίας των ΧΥΤΥ θα λήξει με τον κορεσμό αυτών. Η περιφερειακή αρχή δε βρίσκει νέους χώρους για χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Οι τρεις ΧΥΤΥ με τα δεύτερα κύτταρά τους έχουν μια διάρκεια ζωής 20ετίας», κατέληξε.
agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Πλην Βλαχέρνας η πρόταση ένταξης των ΧΥΤΥ στο ΕΣΠΑ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3745225429390384567
item