Αμετακίνητο το ΔΝΤ: Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διευθετηθεί Αμετακίνητο το ΔΝΤ: Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διευθετηθεί | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αμετακίνητο το ΔΝΤ: Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διευθετηθεί

Αμετακίνητο το ΔΝΤ: Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διευθετηθεί

Αμετακίνητο στη γραμμή ότι η Ελλάδα πρέπει να περικόψει τη συνταξιοδοτική δαπάνη – που σημαίνει νέα μείωση των συντάξεων – παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επισήμανε πως το ασφαλιστικό είναι «ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί» κι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένα σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά με νέα δάνεια στο τρίτο Μνημόνιο.

O κ. Ράις επανέλαβε τους υπολογισμούς του Ταμείου ότι το κόστος των συντάξεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ και χρηματοδοτείται με βαριούς φόρους, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 2,5%.

Στρέφοντας το βλέμμα στους Ευρωπαίους, επαναβεβαίωσε ότι προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να «ψαλιδιστούν» από το 3,5% μεσοπρόθεσμα στο 1,5%, αλλά και να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του χρέους.

Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν πιο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, θα πρέπει να παρουσιάσουν και τις μεταρρυθμίσεις που θα τους υποστηρίζουν, προσέθεσε με νόημα, αποσαφηνίζοντας ότι από τη σκοπιά του ΔΝΤ το σημερινό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει τα συμφωνημένα πλεονάσματα.

Ερωτηθείς για τα εργασιακά, ο κ. Ράις απέφυγε να πει τι συζητήθηκε στον πρώτο γύρο επαφών στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας ότι η αποστολή των κλιμακίων που αναχωρεί σήμερα αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα μας στα μέσα Νοεμβρίου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρώσει την β’ αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, με τον κ. Ράις να σημειώνει πως «είναι δυνατό» οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Epirusblog Gr
5 of 5
Αμετακίνητο το ΔΝΤ: Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διευθετηθεί
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 6713185179961154245
Σχόλια
item