Άρτα: Προβληματίζουν τα κενά έδρανα στο Δημ. Συμβούλιο Αρταίων...Ηχηρές… απουσίες Άρτα: Προβληματίζουν τα κενά έδρανα στο Δημ. Συμβούλιο Αρταίων...Ηχηρές… απουσίες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Προβληματίζουν τα κενά έδρανα στο Δημ. Συμβούλιο Αρταίων...Ηχηρές… απουσίες

Άρτα: Προβληματίζουν τα κενά έδρανα στο Δημ. Συμβούλιο Αρταίων...Ηχηρές… απουσίες

Απόντες και από πλειοψηφία και από μειοψηφία.
Στον απολογισμό της διετίας απουσίαζαν οι πρώην αντιδήμαρχοι.


Στα όρια της ανάγκης για ειδική μελέτη φτάνει η αριθμητική απουσία Συμβούλων τόσο των εδράνων της αντιπολίτευσης, με έμφαση και κατ’ εξακολούθηση σε εκείνα της μείζονος, όσο και εκείνων της συμπολίτευσης, που αρχίζει να σημειώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Παρά το γεγονός ότι την Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, προηγήθηκε η επίσημη διαδικασία απολογισμού πεπραγμένων διετίας για τη Δημοτική Αρχή και ακολούθησε μια συνεδρίαση που περιελάμβανε σοβαρά θέματα για τα του Δήμου, όπως είναι ο καθορισμός Δημοτικών Τελών, η συζήτηση επί του Τεχνικού Προγράμματος για το 2017, ο καθορισμός απόφασης για το ποια εμβαδά θα εντάσσονται σε χρέωση για τα δημοτικά τέλη και πολλά άλλα, η συμμετοχή δεν υπήρξε μεγάλη ή τουλάχιστον ανάλογη της εικόνας παρελθόντων ετών με πολλούς ακόμη και πολίτες να παρακολουθούν συνεδριάσεις τέτοιας θεματολογίας.


DHMOTIKO SYMBOYLIO 2016 24 OKTOBRIOS MEIOPSHFIA EDRANA ADEIAΌμως ακολούθως η δεύτερη και ισχυρότερη ομολογουμένως έκπληξη αφορούσε τις άδειες θέσεις στα έδρανα. Με πρώτα εκείνα της συμπολίτευσης από τα οποία απουσίαζαν ακόμη και Αντιδήμαρχοι όσο και Σύμβουλοι - στελέχη της Δημοτικής Αρχής. 

Παρότι μάλιστα προηγήθηκε της συνεδρίασης με σοβαρά θέματα η διαδικασία απολογισμού πεπραγμένων διετίας για την Δημοτική Αρχή στα έδρανα της πλειοψηφίας οι απουσίες ήταν αξιοσημείωτες. 

Ξεκινώντας από εκείνα της πρώτης σειράς όπου κάθονται οι έξι αντιδήμαρχοι, τη Δευτέρα βρίσκονταν πέντε, απόντος του αντιδημάρχου υπεύθυνου Αγροτικού τομέα Δημήτρη Πετανίτη, ενώ απουσίαζαν επίσης οι έχοντες διατελέσει αντιδήμαρχοι στο διάστημα της διετίας, όπερ και ο σχετικός απολογισμός, Γεώργιος Μπαλάγκας, Νίκος Λιόντος, Χάρης Παπάζογλου, Γεώργιος Καραγεώργος καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεώργιος Λιλής.

Η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εντελώς μεταβληθεί ως προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης, καθόσον, τις περισσότερες φορές η πρώτη σειρά είτε είναι άδεια από την αρχή είτε αδειάζει πολύ πριν ολοκληρωθούν κάθε φορά οι συνεδριάσεις. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ηλίας Κοσμάς είναι εκείνος που τις περισσότερες φορές αντιπροσωπεύει ολόκληρη την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, διότι οι απουσίες των συμβούλων όσο και αρκετές φορές του ίδιου του επικεφαλής του συνδυασμού... κάνουν κρότο.

Στην πρόσφατη, λοιπόν, διπλή διαδικασία παρουσίασης απολογισμού και συνεδρίασης του Σώματος που ακολούθησε, απουσίαζαν ο επικεφαλής, Παύλος Στασινός, η και αντιπρόεδρος Αικατερίνη Ντέμσια, καθώς και οι Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ και Παναγιώτης Ζυγουβέλης, οπότε η παρουσία του δημοτικού συμβούλου Ηλία Κοσμά, ήταν -όπως τις περισσότερες φορές- εκείνη που δηλώνει το παρόν και την ύπαρξη μείζονος μειοψηφίας.


Για τις υπόλοιπες παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν άπαντες παρόντες και σίγουρα τις λιγότερες απουσίες -μεταξύ άλλων- σημειώνει και από προηγούμενες θητείες του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Παπαϊωάννου, ο οποίος μοναδικός εκλεγμένος του συνδυασμού σπεύδει πάντα να τον εκπροσωπήσει.


Στα έδρανα της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής προχθές βρέθηκε το 100% των Συμβούλων, ωστόσο δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι και σ’ αυτά που αριθμούν τρία εκλεγμένα μέλη μαζί με την επικεφαλής, Λίτσα Κιτσαντά, συχνές είναι οι απουσίες του Στέφανου Παπακίτσου, που όταν παραβρίσκεται γεμίζει η πίσω σειρά και ο Άγγελος Ξυλογιάννης (όπως τη Δευτέρα) κάθεται στο μπροστινό έδρανο, σπάζοντας έτσι την πολύ συχνή «μοναξιά» στην αντιπροσώπευση του Ηλία Κοσμά και Κ. Παπαϊωάννου.

Για την ελάσσονα μειοψηφία, ήτοι το συνδυασμό «Γέφυρα στο Μέλλον», η εκπροσώπηση την Δευτέρα ήταν στο 100% επίσης, με ίσως τις λιγότερες απουσίες κατά διαστήματα να σημειώνονται και συνήθως περιορίζονται στις συνεδριάσεις του τελευταίου διαστήματος, με συχνότερες της Αναστασίας Κατσαντούλα, τις απολύτως δικαιολογημένες το τελευταίο διάστημα λόγω απώλειας συγγενικού προσώπου της Βίκυς Βασιλάκη, που ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι και εκείνη ήταν παρούσα στην συνεδρίαση της Δευτέρας.


Ξεκινώντας, λοιπόν, από την παρακολούθηση των συνεδριάσεων από πολίτες, με εξαίρεση πλέον μόνο περιπτώσεις όπου συζητούνται θέματα που θίγουν μεγάλες ομάδες, όταν στο παρελθόν η αίθουσα στο παλιό Δημαρχείο δεν επαρκούσε και οι μισοί παρακολουθούσαν από τις ανοιχτές πόρτες όρθιοι στο χολ του διατηρητέου.


Συνεχίζοντας με την εικόνα των γεμάτων εδράνων στο νέο Δημαρχείο με τον πρώην πρόεδρο, Πάνο Καραγιώργο, να επιβάλει αυστηρά την τάξη και τους δημοσιογράφους να σπεύδουν συνήθως για να προλάβουν κενές τις δημοσιογραφικές θέσεις (διαθέτουν και πτυσσόμενο τραπεζάκι γραφής), γιατί σε άλλη περίπτωση καταλαμβάνονταν από πολίτες που παρακολουθούσαν.


Προχωρώντας στην μέχρι προηγούμενη περίοδο, που εύκολα προλάβαινες να σημειώσεις τις απουσίες όπως ανακοινώνονταν από τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θωμά Τσιρογιάννη...


Φτάνεις στο σήμερα όπου δεν προλαβαίνεις να σημειώσεις όλες τις απουσίες που, ως έχει χρέος εκ της θέσεώς του, ανακοινώνει ο νυν Πρόεδρος, Κώστας Τράμπας, οπότε ανατρέχεις την επομένη στο ηχητικό αρχείο για να καταγράψεις: «Απουσιάζει ο Χ, απολύτως δικαιολογημένος, ο Ψ απολύτως δικαιολογημένος, κ.ο.κ.».


Και η αναφορά περί μελέτης του φαινομένου δεν αποτελεί αιχμή αλλά ουσιαστική απορία διότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν αποτελεί εξαναγκασμό για κανέναν. 

Η συμμετοχή στην διαδικασία εκλογής και εκπροσώπησης αποτελεί δημοκρατική βούληση, εμπεριέχοντας το βασικό στοιχείο της αυτοδιάθεσης για όποιον το επιχειρεί όπως και του αρτινού λαού που τον επιλέγει.

Επιπλέον, αποτελεί και ξεχωριστή τιμή για εκείνον που, μεταξύ πολλών άλλων, ακόμη και στον ίδιο συνδυασμό, οι πολίτες δια της εκλογής δηλώνουν ότι επιθυμούν να του αναθέσουν την υψίστη τιμή να τους εκπροσωπήσει.

Προς τι λοιπόν, οι συχνές απουσίες; Μήπως ευθύνεται ο θεσμός «Καλλικράτης; Συμβαίνει το ίδιο και αλλού; Είναι φαινόμενο της σύγχρονης αντίληψης των πραγμάτων; Τα ερωτήματα που θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς είναι άπειρα...


Όπως κι αν αποτελεί ζήτημα που αφορά στις νέες... σειρές, καθόσον στα έδρανα κάθονταν για χρόνια τόσο ο νυν πρόεδρος όσο και ο Κώστας Πατήλας, που πρέπει να σημειωθεί ότι -αν όχι καθόλου- σίγουρα σπανιότατα έλειψε από συνεδριάσεις ακόμη και ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.


Καλή η παρέμβαση χρειάζονται κι άλλα
Με αφορμή πάντως και την τελευταία αυτή συνεδρίαση, επιχειρώντας να αποτυπώσουμε τις παρατάξεις, ώστε να εξετάσουμε μετέπειτα και τις απουσίες καθόσον ήταν οφθαλμοφανές ότι επρόκειτο για πολλές, ελλείψει καθήμενων το βλέμμα μας έπεσε στην πολύ καλή αλλαγή που έχει σημειωθεί στο χώρο.


Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου έχει δεχθεί αισθητικές παρεμβάσεις ως προς την αλλαγή του χρώματος και με ιδιαίτερες πινελιές σε τόνο απαλού καφέ στις κολώνες που εξέχουν.


Συγχαρητήρια στο Προεδρείο αν είχε την πρωτοβουλία. Μένουν ωστόσο κι άλλα να γίνουν, που ίσως ο Πρόεδρος τα έχει υπόψη του ήδη, όπως να ανασυρθούν, να ξεσκονιστούν και να τοποθετηθούν κοσμώντας το χώρο τα πορτραίτα (υπήρχαν στο παλιό Δημαρχείο και ουδέποτε μεταφέρθηκαν στο νέο) όλων των προγενέστερων δημάρχων που υπηρέτησαν το θεσμό, αφού συμπληρωθούν και από όσους έχουν ακολουθήσει στη νεότερη περίοδο.


Κάτω από τις μορφές τους και τα ζωγραφιστά ταβάνια του παλαιού Δημαρχείου γίνονταν οι συνεδριάσεις στο παρελθόν, προκειμένου να έχουν όλοι οι παριστάμενοι την αίσθηση ότι επιτελούν ένα ρόλο που έρχεται από το παρελθόν και είναι συνεχιστές του. Όπως και ότι ο τόπος έχει παρελθόν, παρόν, αλλά και μέλλον.


ixotisartas.gr


Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Προβληματίζουν τα κενά έδρανα στο Δημ. Συμβούλιο Αρταίων...Ηχηρές… απουσίες
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 3888365828641583120
Σχόλια
item