Γιάννενα: Ενοικίαση σπιτιών αντί Παιδόπολης

Γιάννενα: Ενοικίαση σπιτιών αντί Παιδόπολης

Μια σημαντική δομή, που αναμένεται να βοηθήσει πολύπλευρα σχεδόν 200 οικονομικά αδύναμες οικογένειες, ξεκίνησε προχθες τη λειτουργία της στα Γιάννενα με πρωτοβουλία των Παιδικών Χωριών SOS, τη συνεργασία της Μητρόπολης, του δήμου, της περιφέρειας και των δωρεών απόδημων Ελλήνων και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που βρίσκεται κοντά στα Παιδικά Χωριά SOS εδώ και αρκετά χρόνια.

Πρόκειται για το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που στεγάζεται στο κτίριο του Καμπέρειου Ιδρύματος, μετά από την παραχώρηση χώρου από τη Μητρόπολη και θα αποτελέσει την αρχή για την προσφορά των παιδικών χωριών SOS στην πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή. 

Εξάλλου, και παλαιότερα υπήρχε ενδιαφέρον από το διοικητικό συμβούλιο, ώστε να δημιουργηθεί στα Γιάννενα ένα παιδικό χωριό SOS, πρόταση η οποία δεν τελεσφόρησε και σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης και του μεγάλου κόστους που απαιτείται.

Αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, μπορεί να υπάρξει μια πιο εξελιγμένη μορφή χωριού SOS μέσα στην πόλη, με ενοικίαση σπιτιών, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής των παιδικών χωριών SOS Γιώργος Πρωτόπαπας, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον πάντα υπάρχει. 

«Μετά τη λειτουργία ενός τέτοιου Κέντρου στην Κρήτη, διαπιστώθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα χωριό και ξεκινήσαμε νοικιάζοντας κάποια σπίτια. Ίσως και εδώ, καταγράφοντας τις ανάγκες, να μπορέσουμε να μπούμε σε μια μορφή χωριού μέσα στην οικιστική ζώνη, που είναι μια πιο εξελιγμένη μορφή παιδικών χωριών SOS. Το ενδιαφέρον δε σταματά ποτέ, δυστυχώς οι οικονομικές συνθήκες σου επιτρέπουν ή όχι να το δημιουργήσεις», σημείωσε.

Οι ανάγκες πάντως στα Γιάννενα είναι μεγάλες, καθώς η πρώτη καταγραφή που έγινε σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και τη Μητρόπολη, δείχνουν ότι άμεσα στο Κέντρο θα στραφούν περί τις 120 οικογένειες, με ανάγκες που αφορούν από τη σίτιση μέχρι την ψυχολογική υποστήριξη, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, όσο τέτοια Κέντρα αφήνουν το «αποτύπωμά» τους σε μια περιοχή, τόσο περισσότερες οικογένειες στρέφονται σε αυτά, χωρίς φόβο για το πώς θα χαρακτηριστούν.

Σήμερα, τα παιδικά χωριά SOS λειτουργούν εννέα Κέντρα Στήριξης του Παιδιού και της Οικογένειας βοηθώντας 6.500 οικογένειες και περίπου 12.000 παιδιά. 

Παρόλο που η λειτουργία τους σημαίνει ότι όλο και περισσότερες οικογένειες χρειάζονται στήριξη, η σύμπραξη όλων των φορέων με στόχο να βοηθήσουν, είναι συγκινητική, όπως ανέφερε η Χρυσάνθη Βαγενά, μια γυναίκα που μεγάλωσε η ίδια σε ορφανοτροφείο των Ιωαννίνων και είναι σήμερα μέλος του διοικητικού συμβουλίου των παιδικών χωριών.

Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων της πόλης, καθώς και της εκπροσώπου του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» κας. Ξανθοπούλου, η οποία σημείωσε το έργο που συντελείται στα παιδικά χωριά και τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί με το Ίδρυμα.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε μαζί με τον Μητροπολίτη, εκπρόσωπος της εταιρίαςH&M, που υπήρξε δωρητής ανακαίνισης και διαμόρφωσης του χώρου. Επίσηςτη δομήστήριξαν το Hellenic American Leadership Council και The Zaharis Family Foundation.

Επεκτείνει τις συνέργειες η Μητρόπολη
Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ο οποίος τόνισε ότι η συνεργασία και με τα Παιδικά Χωριά αλλά και με άλλους φορείς θα επεκταθούν, προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις για παιδιά και όλους όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

«Δε χαιρόμαστε για αυτό, θα προτιμούσαμε να μην υπάρχουν προβλήματα. Αφού, όμως, υπάρχουν, επιδιώκουμε τη συνέργεια, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους και ιδιαίτερα τους πλέον αδύναμους, όποιοι και να είναι αυτοί οι αδύναμοι», σημείωσε μεταξύ άλλων και ανέφερε πως ήδη προγραμματίζονται δράσεις για οδοντιατρική κάλυψη και οικονομική υποστήριξη. 

Παράλληλα, όμως, η Μητρόπολη θα λειτουργήσει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και επίσης θα παραχωρήσει γραφεία στο Καμπέρειο στην ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή», ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή των Ιωαννίνων και ευρύτερα.

agon.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ενοικίαση σπιτιών αντί Παιδόπολης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5590132143247068839
item