Γιάννενα: «Πρώτες βοήθειες» στα μνημεία


Γιάννενα: «Πρώτες βοήθειες» στα μνημεία

Ειδική αποστολή στον νομό Ιωαννίνων αναλαμβάνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κλιμάκιο αρχιτεκτόνων και συντηρητών του υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο να παρέμβει άμεσα για την αποκατάσταση των «πληγών» που άφησε η έντονη σεισμική ακολουθία των προηγούμενων ημερών.

Με ταχύτατες διαδικασίες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προχώρησε σε μια σειρά ελέγχων και αυτοψιών, καταγράφοντας τις ζημιές που επήλθαν από τον σεισμό σε μνημεία της περιοχής, και με εξίσου μεγάλη ταχύτητα το υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρίθηκε, ώστε να γίνουν όλες οι δέουσες παρεμβάσεις και ενέργειες.


Το απόγευμα της Τετάρτης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, μετά από πρόσκληση του προϊσταμένου και των στελεχών της Εφορείας, βρέθηκε κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού με τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κορκά, τον Διευθυντή Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλή Βλαχούλη και στελέχη των Διευθύνσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Συντήρησης. 

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, με στόχο να αναζητηθούν και οι τρόποι αντιμετώπισης με τη συνεργασία όλων.

Τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων εξέθεσαν τα αποτελέσματα των επισκέψεων και αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στη Μονή Βελλάς, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το Καθολικό, δηλαδή η εκκλησία του Μοναστηριού της Βελλάς, όπως είχε αναδειχθεί από τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν το σεισμό, παρουσιάζει μεγάλες ρωγμές, τις οποίες διαπίστωσε το κλιμάκιο με την αυτοψία εξωτερικά και εσωτερικά, παρουσία και του Μητροπολίτη Μάξιμου. Εκτός από τις νέες ρωγμές που προκλήθηκαν από τον σεισμό, υπήρχαν και παλαιότερες, όπως και σε άλλα μνημεία, οι οποίες διευρύνθηκαν λόγω των σεισμικών δονήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σουέρεφ μιλώντας στον «Η.Α», αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα κάποιες κινήσεις και έτσι, την Τρίτη, έρχεται στα Γιάννενα ένα ειδικό συνεργείο αρχιτεκτόνων και συντηρητών από το υπουργείο για να προβεί σε περαιτέρω συστηματικούς ελέγχους, ώστε οι ενέργειες και παρεμβάσεις που προτάθηκαν στη σύσκεψη, να εξειδικευθούν.

«Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι πρέπει να γίνει ιεράρχηση των προβλημάτων, η οποία θα δώσει το έναυσμα για προγραμματικές συμβάσεις και με την περιφέρεια και με το υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση. 

Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και οι αυτοψίες συνεχίζονται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επισημάνσεις που γίνονται από τους πολίτες, τις εκκλησιαστικές επιτροπές, τη Μητρόπολη», σημείωσε.

Εκτός από το Καθολικό της Μονής Βελλάς, ρωγμές υπάρχουν σε δύο ναούς στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου, τον ναό του Ταξιάρχη και τον Άγιο Αθανάσιο, όπως και στην Αγία Τριάδα στα Εικονίσματα. 

«Υπάρχουν παλιές και νέες ρωγμές και είναι μια καλή ευκαιρία για “πρώτες βοήθειες”», ανέφερε ο κ. Σουέρεφ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν και περαιτέρω έρευνες, ωστόσο δεν παρουσιάζεται η επικινδυνότητα που υπάρχει στη Μονή Βελλάς.

Με δεδομένες τις μικρές επιπτώσεις του σεισμού στις υποδομές, παρά την έντασή του, για την περίπτωση των μνημείων φαίνεται πως ήταν μια ευκαιρία για να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν ταχύτερα εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.

«Οι σεισμικές αυτές δονήσεις μας έφεραν μπροστά σε μια κατάσταση που εν μέρει μας ήταν γνωστή από παλαιότερες δυσκολίες ή πράγματα που είχαν να κάνουν με τη συντήρηση και αναστήλωση.

Τώρα με την ιεράρχηση που έγινε, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, με την έννοια ότι μπαίνει ένας προγραμματισμός, ώστε εκεί που χρειάζεται άμεση παρέμβαση να γίνει και εκεί όπου χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία και μελέτη, επίσης να γίνει», σημείωσε ο κ. Σουέρεφ, εξηγώντας ότι οι άμεσες παρεμβάσεις έχουν στόχο να μην επιδεινωθεί μια κατάσταση, αλλά είναι προσωρινές, μέχρι δηλαδή να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη και παρέμβαση.

Το σημαντικότερο ωστόσο όλων είναι ότι, όπως και ο δομικός ιστός της περιοχής, έτσι και τα μνημεία «άντεξαν» τον σεισμό, χωρίς φαινόμενα κατάρρευσης. «Πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, αλλά με τα ως τώρα δεδομένα, με αυτά που έχουμε δει, τα μνημεία μας δεν κινδυνεύουν», κατέληξε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Πρώτες βοήθειες» στα μνημεία
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7169671723592595909
item