Στον πυρετό του ανασχηματισμού η κυβέρνηση μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Στον πυρετό του ανασχηματισμού η κυβέρνηση μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Μετακινήσεις κορυφαίων στελεχών, αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία, άνοιγμα σε σοσιαλδημοκράτες και αξιοποίηση της νέας γενιάς είναι μερικά δομικά στοιχεία που συζητά ο πρωθυπουργός. Μετά το συνέδριο και ανάλογα με την β’ αξιολόγηση οι αλλαγές.

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού αρχίζει να μπαίνει πλέον η κυβέρνηση, καθώς με την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Κυριακή αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. 

Παραμένει ωστόσο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός θα κάνει τον ανασχηματισμό αμέσως μετά το συνέδριο -το λιγότερο πιθανό σενάριο- ή θα περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές -το περισσότερο πιθανό. 

Εκτιμάται ότι εάν η αξιολόγηση τελειώσει γρήγορα, ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά το κλείσιμο και αυτού του κύκλου, εάν όμως υπάρξει εμπλοκή, που ίσως οδηγήσει σε πολύμηνη καθυστέρηση, τότε οι αλλαγές θα γίνουν νωρίτερα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί το συνέδριο: εάν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυθεί, όπως αναμένεται τότε θα κάνει όλες τις αλλαγές όπως ακριβώς τις σχεδιάζει και επιθυμεί ο ίδιος. 


Εάν όμως υπάρξει ενίσχυση κάποιων βαρόνων και εσωκομματικών ομάδων που ασκούν κριτική, τότε θα είναι υποχρεωμένος να τηρήσει ισορροπίες. Επίσης πολλά θα κριθούν από το ποιοι βαρόνοι θα ενισχυθούν και ποιοι θα αποδυναμωθούν στη μάχη του συνεδρίου.

Για παράδειγμα πληροφορίες φέρουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να φλερτάρει με την προοπτική αναβάθμισής του σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κάτι που θα αποτελέσει πίεση προς τον κ. Τσίπρα εάν η ομάδα των 53+ της οποίας ηγείται ο υπουργός Οικονομικών αυξήσει την επιρροή της στο συνέδριο.

Το ίδιο ισχύει, λέγεται, και με τον Νίκο Παππά. Τυχόν ανάδειξή του σε πρώτο σε σταυρούς για την κεντρική επιτροπή θα ενισχύσει τα σενάρια να βρεθεί και αυτός αντιπρόεδρος. 


Ο υπουργός Επικρατείας συζητείται και για μετακόμιση στο υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να αναλάβει το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης με την προσέλκυση επενδύσεων, αν και τυχόν αποχώρησή του από το Μαξίμου θα είναι δύσκολη υπόθεση, μιας και είναι ο πιο στενός και έμπιστος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Αβέβαιη είναι η παραμονή όμως πολλών σημερινών υπουργών στις θέσεις τους: Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει στο υπουργείο Εξωτερικών -συζητούνται ως διάδοχοί του η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιάννης Ρουμπάτης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Επίσης αβέβαιος είναι και ο Πάνος Σκουρλέτης λένε κάποιες πληροφορίες παρότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να φύγει από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αλλά και ο Νίκος Τόσκας βλέπει να τρίζει η καρέκλα του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η τύχη επίσης του Νίκου Φίλη ίσως να κριθεί την τελευταία ώρα, μετά την κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την εκκλησία, ενώ αμφίβολος είναι και ο Θοδωρής Δρίτσας στο υπουργείο Ναυτιλίας, μετά την έντονη αποδοκιμασία που του επιφύλαξαν τα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά -μόλις που τον έβγαλαν σύνεδρο στην εσωκομματική ψηφοφορία.

«Σφαγή» αναμένεται να γίνει στους υφυπουργούς αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να προωθήσει νέους βουλευτές (Δημήτρης Βέττας, Σωκράτης Φάμελος, Αννέτα Καβαδία, Νεκτάριος Σαντορινιός, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίνα Κασιμάτη, Μάριος Κατσής, Γιάννης Σαρακιώτης και άλλοι).

Ερώτημα παραμένει σε ποιους προερχόμενους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πρόταση, ενώ βέβαιος πρέπει να θεωρείται για το νέο σχήμα ο Φώτης Κουβέλης.  
epirusblog.gr
5 of 5
Στον πυρετό του ανασχηματισμού η κυβέρνηση μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4165822755737531049
item