Μπορεί να αντικατασταθεί ο Τραμπ στην «κούρσα» για τον Λευκό Οίκο; -Οι Ρεπουμπλικανοί ψάχνουν τρόπο

Μπορεί να αντικατασταθεί ο Τραμπ στην «κούρσα» για τον Λευκό Οίκο; -Οι Ρεπουμπλικανοί ψάχνουν τρόπο
Πριν από μερικές εβδομάδες, τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούσαν να ανακαλύψουν αν μπορεί να αντικατασταθεί η Χίλαρι Κλίντον, στην «κούρσα» για τον Λευκό Οίκο και τι προβλέπουν οι διαδικασίες στο κόμμα των Δημοκρατικών.
Το ίδιο ερώτημα διατυπώνεται πλέον για τους Ρεπουμπλικανούς. Και όχι για λόγους υγείας, όπως ίσχυε στην περίπτωση της Κλίντον μετά από την κατάρρευσή της σε εκδήλωση, αλλά εξαιτίας του σάλου που προκάλεσε η δημοσιοποίηση συνομιλίας του Τραμπ από το 2005, γεμάτη σεξιστικά σχόλια.
Πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικανών ανοιχτά πλέον τον αποδοκιμάζουν, δηλώνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν αλλά και ζητούν να αποσύρει την υποψηφιότητά του, με κάποιους να επιθυμούν την αντικατάστασή του από τον υποψήφιο αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να το κάνει. «Δεν έχω αποσυρθεί ποτέ στη ζωή μου. Δεν εγκαταλείπω αυτή την κούρσα. Εχω τεράστια υποστήριξη», είπε σε συνεντεύξεις του μετά από τον σάλο που ξέσπασε. Λίγο αργότερα, έγραψε στο Twitter «Τα ΜΜΕ και το κατεστημένο με θέλουν τόσο πολύ εκτός κούρσας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποσυρθώ, δεν θα απογοητεύσω ποτέ τους υποστηρικτές μου».  
Ηδη έγινε σύσκεψη για την αντικατάσταση
Πληροφορίες του Guardian αναφέρουν ότι ήδη το βράδυ της Παρασκευής- όταν ήρθε στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο με τις χυδαίες εκφράσεις του Τραμπ- έγινε συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ρεπουμπλικανών (RNC). Στόχος, να βρεθούν τρόποι να αποσύρουν τον μεγιστάνα. Ομως η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξουν σε μία απάντηση.
Η βρετανική εφημερίδα επικοινώνησε με ειδικούς, οι οποίοι σχολίασαν ότι με ένα μήνα να απομένει μέχρι την ημερομηνία των εκλογών- και με χιλιάδες Αμερικανούς ήδη να έχουν ψηφίσει σε κάποιες πολιτείες- η αντικατάσταση ή η απόσυρση του Τραμπ είναι απίθανη, αλλά όχι αδύνατη.
«Οπως και να το δεις, είναι μαζική αυτοκτονία», είπε ο Τζιμ Μποπ, επιφανής συντηρητικός δικηγόρος. Ομως, όπως είπε οι οδηγίες του RNC εξουσιοδοτούν τα μέλη του «να καλύψουν όποιες κενές θέσεις μπορεί να προκύψουν εξαιτίας θανάτου, παρακμής ή για άλλον λόγο, του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου προέδρου». 
Αυτό, πρακτικά, σχολιάζει ο Guardian, σημαίνει ότι ο Τραμπ μπορεί να αντικατασταθεί μόνο αν πεθάνει, θεωρηθεί ανίκανος ή αν αποσυρθεί εθελοντικά.
Ομως, κάποιοι παρατηρούν ότι το «ή για άλλο λόγο» των οδηγιών μπορεί να ισχύσει σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είναι αντιπαθής σε μεγάλη μερίδα του κόμματος. Από την άλλη όμως ειδικοί επισημαίνουν ότι η διατύπωση επιτρέπει μόνο να καλυφθεί κάποια κενή θέση, όχι να δημιουργηθεί μία.
Αν οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθήσουν να αλλάξουν τους κανονισμούς τώρα, μπορεί να προκληθεί χάος και να ενισχυθούν οι υποστηρικτές του Τραμπ, σχολιάζει ο Μποπ, πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα είναι «στημένο» εναντίον τους και εναντίον του υποψηφίου που προτιμούν.
«Το RNC δεν έχει την εξουσία να απομακρύνει έναν υποψήφιο για πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρό του», τόνισε ο Μποπ. «Υπάρχει η εξουσία μόνο αν προκύψει κενή θέση, προκειμένου να την καλύψουν».
Ο Βίκραμ Αμάρ, καθηγητής νομικής στο University of Illinois College of Law, το πήγε πιο μακριά, συζητώντας ένα εκτενώς φανταστικό σενάριο, στο οποίο ο Τραμπ θα μπορούσε να μείνει, αλλά να δηλώσει ότι είναι ανίκανος, επιτρέποντας στον Πενς να αναλάβει πρόεδρος αν εκλεγούν. 
«Σε μία τέτοια περίπτωση, τεχνικά ο Τραμπ θα ήταν πρόεδρος και ο Πενς θα προέδρευε, με πλήρη εξουσιοδότηση για όλα τα καθήκοντα και τις εξουσίες του προέδρου», ανέφερε.

epirusblog.gr
5 of 5
Μπορεί να αντικατασταθεί ο Τραμπ στην «κούρσα» για τον Λευκό Οίκο; -Οι Ρεπουμπλικανοί ψάχνουν τρόπο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1272424218378924514
item