Μπάστιαν: Η φορολογική πολιτική της Ελλάδας θα έχει ολέθριες επιπτώσεις Μπάστιαν: Η φορολογική πολιτική της Ελλάδας θα έχει ολέθριες επιπτώσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μπάστιαν: Η φορολογική πολιτική της Ελλάδας θα έχει ολέθριες επιπτώσεις

Μπάστιαν: Η φορολογική πολιτική της Ελλάδας θα έχει ολέθριες επιπτώσεις

Η οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει ολέθριες επιπτώσεις, εκτιμά ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που τιτλοφορείται «Το ελληνικό φορολογικό δράμα».

«Η συνεχής αύξηση της φορολογίας δεν είναι επινόηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι προκάτοχοί της ξεκίνησαν ήδη από το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής το 2010 να χρησιμοποιούν αυξανόμενους φόρους ως εργαλείο για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους. 


Από την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει απλά όλο και περισσότερο αυτό το σύστημα», αναφέρει ο κ. Μπάστιαν.

Την ευθύνη για τα κύματα φορολογικών αυξήσεων δεν φέρει όμως μόνο η κυβέρνηση στην Αθήνα, συνεχίζει ο γερμανός ειδικός. 


Η φορολογική πολιτική της τελευταίας εξαετίας φέρει την σφραγίδα και των δανειστών, είτε αυτή αφορούσε την αύξηση του ΦΠΑ, είτε την εισαγωγή του ΕΝΦΙΑ, είτε την άνοδο του φόρου επιχειρήσεων.

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με το μέλλον της Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Μπάστιαν. «Όταν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης αυξάνονται ανά διαστήματα διάφοροι φόροι, τότε οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο για επενδύσεις. 


Την ίδια στιγμή δίνονται κίνητρα σε Έλληνες, οι οποίοι είναι παραγωγικοί και σε θέση να επωμιστούν βάρη, να στραφούν είτε στην παραοικονομία, είτε να φύγουν στο εξωτερικό».

Ο οικονομολόγος σημειώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για τις επιπτώσεις αυτή της φορολογικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός υψηλών φόρων με τη μικρή φορολογική βάση σημαίνει πως το σύστημα κινδυνεύει μεσοπρόθεσμα με κατάρρευση.

«Μέχρι σήμερα καμία χώρα της ευρωζώνης δεν κατάφερε να βγει από την κρίση, μετά από επτά χρόνια ύφεσης, επιβάλλοντας φόρους. Αν η Ελλάδα προσπαθήσει να αποδείξει το αντίθετο θα ήταν σαν να αρνείται την πραγματικότητα», επισημαίνει.

Epirusblog Gr
5 of 5
Μπάστιαν: Η φορολογική πολιτική της Ελλάδας θα έχει ολέθριες επιπτώσεις
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 851580696055633241
Σχόλια
item