Γιάννενα: Αγγειοχειρουργική μετ’ εμποδίων Γιάννενα: Αγγειοχειρουργική μετ’ εμποδίων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Αγγειοχειρουργική μετ’ εμποδίων

Γιάννενα: Αγγειοχειρουργική μετ’ εμποδίων

Χωρίς πολλές ειδήσεις, αλλά με την αγωνία όλων για την λειτουργία κλινικών και τμημάτων, λόγω έλλειψης ιατρικού κυρίως, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αλλά και τους εκπροσώπους τοπικών αρχών, γιατρών και εργαζομένων.

Το θετικό είναι ότι η Αγγειοχειρουργική κλινική άρχισε δειλά να λειτουργεί από τον Ιούλιο με έναν επικουρικό γιατρό και από σήμερα θα γίνονται και 15 εφημερίες τον μήνα, προκειμένου να σταματήσουν οι διακομιδές περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία, ενώ από αρχές Σεπτεμβρίου λειτουργεί και τακτικό εξωτερικό ιατρείο.


Επίσης, θετικό είναι ότι ο κ. Ξανθός, μόλις προχθές, υπέγραψε την απόφαση για δύο θέσεις αγγειοχειρουργών, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει, την ώρα που εκκρεμεί και η κρίση ενός πανεπιστημιακού από την πλευρά της Ιατρικής Σχολής.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως οι τρεις ενδιαφερόμενοι που είχαν κριθεί, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλέξουν να έρθουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. 

Σύμφωνα με τον κ. Βάββα, οι δύο έχουν ήδη φύγει στη Γερμανία και δεν πρόκειται να επιστρέψουν, όπως του μετέφεραν σε επικοινωνία που είχαν, ενώ ο τρίτος αναμένει διορισμό και σε νοσοκομείο της Αθήνας, τον οποίο αν πετύχει, επίσης δε θα έρθει στα Γιάννενα.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μοναδικό και πολλές φορές στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων υπάρχει πρόβλημα κάλυψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως συνέβαινε και παλαιότερα. Αυτό, όμως, που εντείνει το πρόβλημα, είναι η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις χαμηλές απολαβές των γιατρών, που οδηγεί όλο και περισσότερους νέους γιατρούς στο εξωτερικό.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως «η νέα, μεγάλη, απειλή για το εθνικό σύστημα υγείας είναι η διαρροή γιατρών στο εξωτερικό», οι οποίοι δε θεωρούν ότι μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές μέλλον εδώ. 

Το υπουργείο κάνει προσπάθειες, σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, στο επίπεδο των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να «ανοίξουν» και για τους νέους γιατρούς.

Περιστατικά της αγγειοχειρουργικής, πάντως, όπως και αυτά που απαιτούν ΜΕΘ Παίδων, είναι τα μόνα που «φεύγουν» από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Για τη ΜΕΘ παίδων προβλέπονται δύο κλίνες στο νέο κτίριο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τις δύο θέσεις παιδοεντατικολόγου και θα επαναπροκηρυχθούν.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Αγγειοχειρουργική μετ’ εμποδίων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3531129321331860878
Σχόλια
item