Άρτα: Κανένα σπίτι στην Άρτα… Άρτα: Κανένα σπίτι στην Άρτα… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Κανένα σπίτι στην Άρτα…

Άρτα: Κανένα σπίτι στην Άρτα…
Ενώ η αγωνία όσων χρωστάνε χτυπάει κόκκινο, παγώνουν πλειστηριασμοί του δημοσίου.
-Δεν έχουν σημειωθεί πλειστηριασμοί για πρώτη κατοικία
-Συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές ζητούν λύσεις

Με την αγωνία του πλειστηριασμού ζουν αυτό το διάστημα οι έλληνες πολίτες και ασφαλώς οι Αρτινοί που χρωστούν στο δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Έτσι και μόνο η προχθεσινή εικόνα της παρουσίας αρκετού κόσμου επί της οδού Γώγου Μπακόλα στην Άρτα, στο ύψος όπου εδρεύει το Ειρηνοδικείο Άρτας, έφτασε για να «χτυπήσει κόκκινο» η αγωνία και παράλληλα το τηλέφωνο της εφημερίδας με ερωτήσεις για το αν και πόσοι πλειστηριασμοί εκτελέστηκαν ή εκτελούνται.
Αυτό το γεγονός πάντως είναι ενδεικτικό της αγωνίας, καθότι ουδείς πλειστηριασμός εκτελέστηκε χθες, ένεκα της 24ωρης αποχής των συμβολαιογράφων σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης ακόμη κι αν εκτελούνταν οι διαδικασίες πλέον, όπως μας πληροφορούν οι εμπλεκόμενοι κλάδοι, δεν γίνονται πρωινές ώρες αλλά μετά το μεσημέρι.
Τρίτον πράγματι η εικόνα με πολύ κόσμο συγκεντρωμένο επί της συγκεκριμένης οδού υπήρξε αλλά αφορούσε την τρέχουσα κίνηση υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο και κυρίως την διαδικασία διανομής φρούτων από το Δήμο Αρταίων που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΒΑ (αχλάδια και μήλα που χτες διανέμονταν και στους τρίτεκνους).
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πλειστηριασμοί δεν θα υπάρξουν στην Άρτα. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, δεν έχουν σημειωθεί πλειστηριασμοί για πρώτη κατοικία καθότι δεν έχει κοπεί κανένα αντίστοιχο παραστατικό, δεν σημαίνει πως αν δεν παρθούν μέτρα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων δεν θα σημειωθούν στο μέλλον.
Απροστάτευτοι
Ο πρόεδρος, λοιπόν, Δημήτρης Τσίρκας, επισήμανε ότι «Με το νόμο «Κατσέλη», όποιος καταθέτει αίτηση υπαγωγής προστατεύεται και από πλειστηριασμούς για οφειλές προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, όμως δεν έχουν όλοι την δυνατότητα υπαγωγής. 
Οι έμποροι επί παραδείγματος χάριν δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής στο «νόμο Κατσέλη», οπότε εκείνο που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι να προστατευθεί με νόμο η πρώτη κατοικία για όλες τις κατηγορίες ευπαθών και ευάλωτα κοινωνικά ομάδων», είπε και πρόσθεσε πως μέσα στο 2016 μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένας πλειστηριασμός από Τράπεζα, όμως πλέον προκύπτει το ζήτημα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία.
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι καθόσον το Δικαστικό Τμήμα και το Τμήμα Ελέγχου της Εφορίας Άρτας έχει αποσπαστεί και λειτουργεί μόνο στην Πρέβεζα, η τοπική Εφορία δεν εμπλέκεται και κάθε πιθανή διαδικασία εκκίνησης πλειστηριασμού ακόμη κι αν αφορά στην Άρτα αρμοδιότητα έχει η ΔΟΥ Πρέβεζας. 
Ωστόσο η διευκρίνιση που δόθηκε σε σχετική επικοινωνία είναι ότι σε περίπτωση πλειστηριασμού για οφειλές τότε μπαίνει στον πίνακα διεκδίκησης με τις βεβαιωμένες οφειλές που την αφορούν.
Αποχή και ενδεχόμενα επαναλαμβανόμενη
Στο μεταξύ για χτες Τετάρτη η συντονιστική επιτροπή συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας προχώρησε σε αποχή και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων που εκπροσωπεί το σύνολο των συμβολαιογράφων στην Ήπειρο, Γιάννης Παππάς βρέθηκε στην διαδικασία ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. 
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων, Ευγενία Πανούση, με την οποία επικοινωνήσαμε, μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Συντονιστικής και επισήμανε ότι οι όποιες αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις αναμένονται με την επιστροφή του προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση η ίδια εξήγησε ότι σε τοπικό επίπεδο δεν έχουν σημειωθεί εντάσεις ή επιθέσεις σε συναδέλφους, όμως σε άλλους νομούς υπήρξαν και είναι πολύ σοβαρά ως περιστατικά. 
Η ανακοίνωση της Συντονιστικής πάντως είναι σαφής, κι αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος σε συνεδρίασή της σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 αποφάσισε την αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών αύριο ημέρα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, απαιτώντας από την ελληνική πολιτεία και από όλο το πολιτικό και δικαιϊκό σύστημα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών και ειδικότερα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας. 
Είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή του Συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η μόνη που εγγυάται τη νομιμότητα της εκτελεστικής διαδικασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένταση έχει σημειωθεί προ καιρού στην Άρτα σε πλειστηριασμό που αφορούσε ιδιώτη με επισπεύδοντα ιδιωτική εταιρεία για οφειλές και στην οποία τελικά υπήρξε χειροδικία προς τον εκπρόσωπο της εταιρείας που παραβρέθηκε εκπροσωπώντας την στην διαδικασία, φτάνοντας μάλιστα ο δεύτερος να νοσηλευτεί.
Το συζητούν και οι Δικαστικοί Επιμελητές 
Στο μεταξύ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την Ολομέλεια της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας που θα γίνει στην Αθήνα το επόμενο Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Ιωαννίνων, Χρήστος Βήχας. 
Ο κ. Βήχας σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κάποια σχετική απόφαση όμως το ζήτημα αυτό αν και δεν περιλαμβάνεται στην θεματολογία της Ολομέλειας, εντούτοις αναμένεται να την απασχολήσει.
Ελάχιστοι στην Άρτα 
Στο μεταξύ ακόμη κι αν μέχρι στιγμής σε τοπικό επίπεδο δεν έχει υπάρξει εκτεταμένο κύμα πλειστηριασμών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οφειλές είτε προς το δημόσιο είτε και προς τις τράπεζες με περιπτώσεις που βρίσκονται... στο κατώφλι του Ειρηνοδικείου.
Σε αναζήτηση στοιχείων για επικείμενους πλειστηριασμούς τα στοιχεία που συλλέξαμε αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του 2016 επίκειται ένας πλειστηριασμός στην Άρτα με ημερομηνία διεξαγωγής 9 Νοεμβρίου και ιδιώτη επισπεύδων.
Ακολουθούν δημοσιεύσεις για άλλους επτά κατά σειρά με πρώτο στις 8 Φεβρουαρίου του 2017 που αφορά ιδιώτη επισπεύδων για κινητά περιουσιακά στοιχεία.. Ακολουθούν άλλες δυο στην 1 Μαρτίου του ’17, και άλλες τέσσερις με ημερομηνία διεξαγωγής 26 Απριλίου του ‘17. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν σε εμπορικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Επίσης ότι από τις οχτώ περιπτώσεις που αναφέρονται σε μόνο δυο επισπεύδοντες είναι ιδιωτικές Τράπεζες και αφορούν εμπορική δραστηριότητα και οι δυο.
Παγώνουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2017
Τι θα προβλέπει η τροπολογία για χρέη στο δημόσιο
Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη στο δημόσιο έως το τέλος του 2017. 
Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
Έτσι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.
Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προ τις τράπεζες.
Αυτά προβλέπουν προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. 
Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.

ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Κανένα σπίτι στην Άρτα…
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 3756777180898707558
Σχόλια
item