Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κυρίαρχος ο Τσίπρας -Γκρίνια και κριτική για πρώτη φορά

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κυρίαρχος ο Τσίπρας -Γκρίνια και κριτική για πρώτη φορά
Με την απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος περιμένει να μάθει απλώς το ποσοστό με το οποίο επανεξελέγη πρόεδρος, έληξε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο για πρώτη φορά διατυπώθηκε έντονη κριτική και γκρίνια από τάσεις και συνέδρους που δεν είδαν με καλό μάτι πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης.
Η επανεκλογή Τσίπρα είναι δεδομένη καθώς ούτε επί της ουσίας αμφισβητήθηκε η ηγεσία του, ούτε επί τις διαδικασίας, αφού κανείς δεν έβαλε υποψηφιότητα κόντρα στη δική του.
Τα λευκά θα δείξουν το μέγεθος της δυσαρέσκειας
Το ποσοστό που θα πάρει αλλά και τα λευκά που θα προσμετρηθούν στην κάλπη, θα δείξει ωστόσο και το μέγεθος του «ρήγματος» στο εσωτερικό του κόμματος που έχει επέλθει από το «αρνητικό ισοζύγιο» προεκλογικών δεσμεύσεων-μετεκλογικής πρακτικής. Επίσης θα δείξει πολλά η σειρά εκλογής στελεχών στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Αν οι σύνεδροι πριμοδοτήσουν τις κριτικές φωνές που ακούστηκαν, τούτο θα σημαίνει ότι η ένταση που ενυπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφράζεται και στις συνεδριάσεις αλλά και στις αποφάσεις της ΚΕ. 
Επιπλέον, η κριτική που ασκήθηκε από υπολογίσιμες εσωκομματικά ομάδες, όπως οι 53+ διαμορφώνουν αλλιώς τα δεδομένα στον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ.
Η εσωκομματική γκρίνια
Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του την «εσωκομματική γκρίνια» τόσο για να κρατήσει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες ενόψει ανασχηματισμού -τον οποίο πάντως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απομάκρυνε χρονικά - όσο και για τις αποφάσεις του περί διεύρυνσης του κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη διεμήνυσαν ότι δεν θέλουν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πασοκογενές κόμμα.
Οι ηχηρές απουσίες από το ψηφοδέλτιο της ΚΕ
Η δυσκολία με την οποία αναδείχθηκαν σύνεδροι, ανάγκασαν ηχηρά ονόματα, όπως τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, να μην θέσουν υποψηφιότητα για την νέα Κεντρική Επιτροπή.
Οι υποψήφιοι ήταν 419 για 151 μόλις θέσεις καθώς ελήφθη η απόφαση να μειωθούν τα μέλη της ΚΠΕ από 201 που ήταν. Ενδιαφέρον έχει επίσης το ποια κυβερνητικά στελέχη θα μείνουν εκτός καθώς υπάρχει το «φρένο» της ποσόστωσης που προβλέπει συμμετοχή 25% για τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη αλλά και 1/3 ποσόστωση φύλου.
Τα ποσοστά Τσίπρα στο προηγούμενο συνέδριο
Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο συνέδριο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκλεγεί πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 74% ενώ το 2008 είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΝ με ποσοστό 70%.
Στο 1ο Συνέδριο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ο Τσίπρας είχε απέναντί του και άλλους δύο ανθυποψηφίους ενώ η αποχή είχε κινηθεί στο 20%.

epirusblog.gr
5 of 5
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κυρίαρχος ο Τσίπρας -Γκρίνια και κριτική για πρώτη φορά
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6756833591246671677
item