Γιάννενα: Κρίσιμοι μήνες για την τύχη του αεροδρομίου Γιάννενα: Κρίσιμοι μήνες για την τύχη του αεροδρομίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Κρίσιμοι μήνες για την τύχη του αεροδρομίου

Γιάννενα: Κρίσιμοι μήνες για την τύχη του αεροδρομίου
Τους αμέσως επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να κριθεί εν πολλοίς το μέλλον του αεροδρομίου Ιωαννίνων έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΥΠΑ και τις αλλαγές που συντελούνται στη λειτουργία του. 

Οι αλλαγές που σχετίζονται με την επωνυμία του αεροδρομίου και με το εάν θα ονομάζεται ή όχι «Κρατικό» ή «Δημοτικό», μπορεί να επιλύθηκαν με μία νομοτεχνική βελτίωση και την παραδοχή, ότι επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος ή εκ παραδρομής όπως ανέφερε χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων Γ. Στέφος, ωστόσο το ζητούμενο είναι με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί η λειτουργία του αεροδρομίου τους επόμενους μήνες.

Το κλειδί βρίσκεται αναμφίβολα στην τύχη που θα έχουν τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που φαίνεται, ότι θα μείνουν στα χέρια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα κρατήσει για λογαριασμό της, τη διαχείριση των εισπράξεων από τα αεροδρόμια αυτά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πρέπει να βρουν πόρους, για να επιβιώσουν και να κρατηθούν στη ζωή, αν είναι δυνατόν, χωρίς μηχανική υποστήριξη. 

Σε πρώτη φάση πάντως, είναι βέβαιο, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση. Σε αυτή την περίπτωση, το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων μάλλον είναι σε ευνοϊκή θέση τουλάχιστον σε καλύτερη από άλλα αεροδρόμια. 

Αυτό γιατί παρά τις περιορισμένες σήμερα δυνατότητες του, τα έργα αναβάθμισης που ολοκληρώνονται, η επικείμενη τοποθέτηση του ραδιοβοηθήματος, που και αυτή θα γίνει σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις, σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση μέσω του αεροδρομίου των αναγκών μίας ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας και για υγειονομικούς λόγους (διακομιδές ασθενών), καθιστούν μάλλον ευνοϊκές τις προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Τι αχνοφαίνεται στον ορίζοντα…

Η προοπτική για αξιοποίηση του αεροδρομίου και για τουριστικές πτήσεις απευθείας μάλιστα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος αφού για πρώτη φορά υπάρχει κάτι παραπάνω από ένα απλό φιλολογικό ενδιαφέρον για πτήσεις και μάλιστα τσάρτερ από το εξωτερικό.

Η ΥΠΑ έχει ενημερωθεί εδώ και λίγες ημέρες από μία αεροπορική εταιρεία συμφερόντων Δανίας, ότι συμπεριέλαβε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων στο πρόγραμμα των πτήσεών της από και προς την Κοπεγχάγη, με πτήσεις τσάρτερ, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάιο του 2017.

Προφανώς, χωρίς κανείς να είναι απολύτως σίγουρος κάτι σχετικό έχουν στο μυαλό τους οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ που με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για αισιόδοξες προβλέψεις και εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η χθεσινή δήλωση του κ. Στέφου, που με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών έκανε λόγο για θεωρητική αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του αεροδρομίου της πόλης και πως εκείνο που απασχολεί τους βουλευτές και τους θεσμικούς φορείς είναι να αναπτυχθεί το αεροδρόμιο και να αποτελέσει έναν μοχλό αύξησης της επισκεψιμότητας.

«Δε λέμε ότι δε μας ενδιαφέρουν οι πτήσεις εσωτερικού, όμως η στόχευσή μας είναι κυρίως προς το εξωτερικό, τις διεθνείς πτήσεις, ώστε να φέρουμε περισσότερο κόσμο στην περιοχή, που το έχει ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας κάποιες ευχάριστες εξελίξεις μέχρι τα Χριστούγεννα.

Κοινή δήλωση

Οι τέσσερις βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταξύ, με κοινή τους ανακοίνωση αναφέρονται στο θέμα του αεροδρομίου, επαναλαμβάνουν πως επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος, που διορθώθηκε στην πορεία, ενώ επιμένουν, ότι ουσιαστικά το αεροδρόμιο αναβαθμίζεται και εξηγούν τους λόγους ως εξής:

«Στην προηγούμενη διοικητική δομή υπήρχαν μόνο δύο τμήματα (αεροναυτιλίας και λειτουργίας). Με τον νέο νόμο (άρθρα 24, 48, 40, 58, 63) δημιουργούνται 4 τμήματα: αεροναυτηλίας, ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, τεχνικής συντήρησης και λειτουργίας αερολιμένων και ένα γραφείο της «Αεροπορικής Αρχής» για την εποπτεία του αεροδρομίου.

Αν αυτή η νέα διοικητική δομή θεωρείται υποβάθμιση, τότε κάποιοι έχουν χάσει το λογαριασμό. 

Τέλος το «Γραφείο Αεροπορικής Αρχής», το οποίο ιδρύεται με το παρόν νομοθέτημα, υπάρχει ως δομή σε πολλά κρατικά αεροδρόμια (π.χ. σε Νάξο, Καστοριά, Πάρο, Άραξο, Κάρπαθο, Καλαμάτα) και καθόλου δεν σημαίνει υποβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Κάποιοι που στήνουν γεγονότα εκεί που δεν υπάρχουν, κάποτε πρέπει να απολογούνται.

Και επειδή οι Ηπειρώτες συνηθίζουν να βάζουν το δάχτυλο "επί τον τύπον των ήλων", σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αλήθεια για το αεροδρόμιο και το ενδιαφέρον και των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στα Γιάννενα…», καταλήγει η κοινή τους δήλωση, με την τελευταία πρόταση να έχει μία ευθεία πολιτική αναφορά στην κριτική που δέχονται και οι τέσσερις για το ενδιαφέρον τους για την προώθηση ζητημάτων της περιοχής.

«Όταν έρθει η ώρα του απολογισμού μας θα δούμε όλοι τι κάνουν οι βουλευτές. Τώρα και επίγνωση των προβλημάτων έχουμε και κάνουμε αυτό που είναι δυνατό και πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο κ. Στέφος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Κρίσιμοι μήνες για την τύχη του αεροδρομίου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6324419121037811382
Σχόλια
item