Τσίπρας: Φτάσαμε να έχουμε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα Τσίπρας: Φτάσαμε να έχουμε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τσίπρας: Φτάσαμε να έχουμε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα

Τσίπρας: Φτάσαμε να έχουμε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα

«Κίτρινη κάρτα» στους συνέδρους από τον πρωθυπουργό, με παράλληλη αυτοκριτική για τις τάσεις εντός της παράταξης - Έκανε λόγο για συστηματική υπονόμευση αποφάσεων που λαμβάνονταν κεντρικά - Είπε ότι δεν υλοποιήθηκε το άνοιγμα στην κοινωνία - «Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση» - «Οι υπουργικές θέσεις δεν είναι μόνιμες» - «Το Grexit ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε» - «Δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τη λιτότητα» παραδέχθηκε.

Κριτική -και αυτοκριτική- για την κατάσταση που διαμορφώθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια στο εσωτερικό του κόμματος άσκησε κατά την ομιλία του στην έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Χαρακτηριστικάο κ. Τσίπρας ότι είπε για δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε «ως πολλά κόμματα μέσα ένα κόμμα, μέχρι την αποχώρηση των συντρόφων. «Καταφέραμε η δημοκρατία να περιορίζεται εντός τάσεων» πρόσθεσε και έκανε λόγο για συστηματική υπονόμευση αποφάσεων που λαμβάνονταν κεντρικά.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του. 

Επιπλέον, έστειλε μήνυμα «όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός» (σ.σ. προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον ανασχηματισμό). 

«Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος, προτείνοντας τη σύσταση μίας επιτροπής δεοντολογίας.

Τα χαρακτηριστικότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα
Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουρηγός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 ως «θρίαμβο». Ήταν, όπως είπε, «η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας». 

Καταχειροκροτούμενος, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα και υποστήριξε ότι «από τις μάχες που δώσαμε, βγήκαμε πιο έμπειροι, πιο ετοιμοπόλεμοι».

Όπως είπε, πρόκειται για το πρώτο συνέδριο αριστερού κόμματος στην Ελλάδα, με το κόμμα αυτό να βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αριστερά αναλαμβάνει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα πενταετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία, επέμεινε ότι πρέπει να σταλεί «καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε».

«Εκτός από την Αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται, δεν διστάζει να αναλάβει ευθύνες» συνέχισε, αποτιμώντας την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επέμεινε, δε, ότι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 θα μείνει στην ιστορία ως «η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας» , ενώ το χαρακτήρισε «αποστομωτική απάντηση» στις κλειστές τράπεζες και στην επιβολή των capital controls.

Το Grexit ήταν σχέδιο Σόιμπλε

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί σχέδιο, αν και παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει κριτική στην ένταξη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Grexit δεν ήταν ένα αριστερό ή ριζοσπαστικό σχέδιο, αλλά ήταν σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πιέσεις από τους δανειστές και στην χρηματοπιστωτική ασφυξία που, όπως είπε, λειτούργησε σαν διαρκής εκβιασμός.

Μήνυμα στους εταίρους: Υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα, κάντε το κι εσείς

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε, καλώντας τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, καθώς η ίδια εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Pacta sunt servanda» υπογράμμισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχτούμε να μας λένε άλλο "κάντε τα μαθήματά σας και βλέπουμε"». 

Αξίωσε, δε, λύση για το ζήτημα του χρέους και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

«Τη συγκυρία δεν την επιλέγεις, σε επιλέγει» υπογράμμισε, παραδεχόμενος ότι η Αριστερά είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής, κάνοντας αναφορά στον Βάρναλη. «Θα ήταν καλύτερα η "πρώτη φορά αριστερά" να είχε έρθει σε άλλες, καλύτερες συνθήκες, από αυτές της χρεοκοπίας και της ασφυξίας» τόνισε ακόμη, για να καταδείξει, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε και ανέλαβε την ευθύνη σε μια δύσκολη συγκυρία.  

Ταύτισε τις θέσεις του ΔΝΤ με αυτές της ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ταυτίσει εκ νέου τις θέσεις του ΔΝΤ με αυτές της ΝΔ, ασκώντας κριτική στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο. 

«Υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί πρωτίστως το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο που δεν θα βασίζεται στις χαμηλές αμοιβές.

Επέμεινε, δε, στο δίπολο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και του μοντέλου της Αριστεράς, το οποίο, όπως είπε, στοχεύει σε συνολική κοινωνική αναμόρφωση.

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της»
Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός είπε ότι στη δεύτερη αξιολόγηση «προσερχόμαστε με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο, που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλά προσερχόμαστε και με θετικές διεκδικήσεις. Για να υπερασπιστούμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αγωνιστούμε για μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων». 

Ο κ. Τσίπρας έθεσε επίσης ως στόχο την ανοικοδόμηση του «κατεστραμμένου», όπως το χαρακτήρισε, κοινωνικού κράτους, προαναγγέλλοντας την πρόσληψη 10.000 γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ το 2017. 

«Βάλαμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπιο - Εσκεμμένη ασυδοσία 27 ετών»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και «καυτηριάζοντας» την «εσκεμμένη ασυδοσία 27 ετών».

Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη καταπολέμησης των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης, ενώ αναφέρθηκε στη νομοθέτηση της απλής αναλογικής, της ψήφου στα 17 και του συμφώνου συμβίωσης, αλλά και στην έναρξη του διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως πολλά κόμματα μέσα ένα κόμμα»

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέραμε συνοπτικά και στην αρχή του κειμένου, ο κ. Τσίπρας ότι είπε για δύο χρόνια λειτουργούσε «ως πολλά κόμματα μέσα ένα κόμμα, μέχρι την αποχώρηση των συντρόφων. «Καταφέραμε η δημοκρατία να περιορίζεται εντός τάσεων» πρόσθεσε και έκανε λόγο για συστηματική υπονόμευση αποφάσεων που λαμβάνονταν κεντρικά.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση του πρώτου συνεδρίου για «κόμμα των μελών», επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Η δεύτερη απόφαση που δεν υλοποιήθηκε, κατά τον κ. Τσίπρα, ήταν το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. 

Όπως είπε, «κυριάρχησαν απόψεις φοβικές στην ένταξη νέων μελών», ενώ παραδέχθηκε ότι και η ηγεσία έκανε λάθη, που ενίσχυσαν αυτό το κλίμα φοβίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι «πολλές επιλογές μας, ιδίως στις δημοτικές εκλογές, αποδείχθηκαν επιλογές περιχαράκωσης».

«Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του. 

«Δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική για την κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα. Όπως και δεν μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ» είπε εν συνεχεία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή, που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μια Πολιτική Γραμματεία, που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο».

«Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας»

Επιπλέον, έστειλε μήνυμα «όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός». 

«Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας» συνέχισε, προτείνοντας τη σύσταση μίας επιτροπής δεοντολογίας.

«Να θέσουμε ξανά τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό»

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει στο παλιό πολιτικό σύστημα, δεν είμαστε ίδιοι, δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι» και κάλεσε τους συνέδρους να θέσουν ξανά τις βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα του κόμματος στον ελληνικό λαό και τη συγκρότηση «της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς».

Διευκρίνισε ωστόσο: «Δεν θέλουμε απλά ένα μαζικό κόμμα, αλλά ένα κόμμα της Αριστεράς».

«Δεν είμαστε ίδιοι» επέμεινε, συγκρίνοντας επανειλημμένα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις κυβερνήσεις της προηγούμενης πενταετίας, για να τονίσει στο τέλος της ομιλίας του: «Θα νικήσουμε και σε τρία χρόνια θα κάνουμε απολογισμό». 

Απέρριψε, έτσι, για μια ακόμη φορά, το πάγιο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρόωρες εκλογές.

«Δεν λυγίσαμε και δεν θα λυγίσουμε απέναντι στις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού» είπε τέλος ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα λυγίσουμε και τώρα απέναντι στο παλιό σύστημα και στη διαπλοκή του. Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά. Δεν έχουν δόντια πια, για να δαγκώσουν. Θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε. Γιατί η δύναμή μας είναι τεράστια. Είναι η ίδια η δύναμη του ίδιου του ελληνικού λαού. Έτσι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε στην εισηγήσή του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 


Epirusblog Gr
5 of 5
Τσίπρας: Φτάσαμε να έχουμε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 4311037781320173446
Σχόλια
item