Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Στην κορυφή της Ευρώπης το Τμήμα Ακτινοθεραπείας Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Στην κορυφή της Ευρώπης το Τμήμα Ακτινοθεραπείας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Στην κορυφή της Ευρώπης το Τμήμα Ακτινοθεραπείας

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Στην κορυφή της Ευρώπης το Τμήμα Ακτινοθεραπείας
Αποδίδει καρπούς η μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών ακτινοθεραπείας,

με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να έχει φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας - Μηδενικός ο χρόνος αναμονής των ογκολογικών ασθενών

Μια φωτεινή εξαίρεση που πραγματικά συμβάλλει στην άριστη εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών, αποτελεί, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Ένα Τμήμα, που τα τελευταία χρόνια, χάρη στις πολύ σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, μπορεί σήμερα να συναγωνίζεται σε εξοπλισμό τα μεγαλύτερα Νοσηλευτικά Ιδρύματα Ευρώπης και Αμερικής.

Μάλιστα το πιο αξιοσημείωτο είναι πως στο συγκεκριμένο Τμήμα του ΠΠΓΝΙ, ο χρόνος αναμονής των ασθενών είναι μηδενικός, τη στιγμή που άλλα νοσοκομεία της χώρας, αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες με τις λίστες αναμονής να φθάνουν ως και τους τέσσερις με πέντε μήνες και να  οδηγούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζοντάς τους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως το Τμήμα Ακτινοθεραπείας πρωτοτυπεί σε μια «επταετία» που το κράτος, δεν έχει διαθέσει κανένα κονδύλι για την ακτινοθεραπεία.

Τα μηχανήματα που είχαν δρομολογηθεί για να τοποθετηθούν στα δημόσια Νοσοκομεία, ήταν οκτώ μέσω ΕΣΠΑ το 2010. Από τα οκτώ τοποθετήθηκαν τα τέσσερα, εκ των οποίων σήμερα λειτουργούν δύο στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έπρεπε να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία στη χώρα μας περί τις 28.000-30.000 ασθενείς. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι πολύ λιγότεροι από 24.000 φθάνουν στο κατώφλι του ακτινοθεραπευτικού τμήματος.

Σε τοπικό επίπεδο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δεν αντιμετωπίζει ελλείψεις σε υποδομές, καθώς έχει καταφέρει, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα, να καλύψει τις ανάγκες σε σύγχρονο εξοπλισμό.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσω του έργου Lin-ACCESS, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Αλβανία», το Νοσηλευτικό Ίδρυμα έχει προμηθευτεί έναν γραμμικό επιταχυντή, ενώ έχει εξοπλιστεί με έναν ακόμη.

Εξάλλου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για το εν λόγω έργο, η οποία αποτέλεσε και το τελευταίο στάδιο υλοποίησής του, παρουσία γιατρών και προσωπικού από το «εδώ» Νοσοκομείο, αλλά και το αντίστοιχο των Τιράνων «Μητέρα Τερέζα». 

Σύμφωνα με τον Μηχανικό του Τμήματος Βιοιατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Παναγιώτη Περδίκη και υπεύθυνο του έργου, την τελευταία δεκαετία έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών ακτινοθεραπείας, με αποτέλεσμα, το Νοσοκομείο να έχει φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Διευθυντής του Τμήματος  Ακτινοθεραπείας Περικλής Τσέκερης, σημείωσε ότι η Ακτινοθεραπεία, αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς «πυλώνες» θεραπείας των καρκίνων. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία όλων των Τμημάτων του Νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς τη «πρώτιστη και βασική» για τη θεραπεία των καρκινοπαθών.
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Στην κορυφή της Ευρώπης το Τμήμα Ακτινοθεραπείας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3080499840494437315
Σχόλια
item