Έμειναν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου Μπαλτάς & Γεροβασίλη-Κάλπες με μηνύματα Έμειναν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου Μπαλτάς & Γεροβασίλη-Κάλπες με μηνύματα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Έμειναν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου Μπαλτάς & Γεροβασίλη-Κάλπες με μηνύματα

Έμειναν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου Μπαλτάς & Γεροβασίλη-Κάλπες με μηνύματα
Με σημαντικά μηνύματα και δύο μεγάλες εκλπλήξεις, που σχετίζονται με τη μη εκλογή των στενών συνεργατών του Α. Τσίπρα, Α. Μπαλτά και Ο. Γεροβασίλη στο Πολιτικο Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ΚΕ επεφύλάσσε μία ακόμη απώλεια από τον …Κύκλο των χαμένων «κολλητών» αυτή του Π. Σκουρλέτη που δεν προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό για το Πολιτικό Συμβούλιο αλλά και το εφεύρημα του Αλέξη Τσίπρα να σπάσει την Πολιτική Γραμματεία σε δύο νέα όργανα. 

Ο μοναδικός υποψήφιος για την θέση του Γραμματέα της ΚΕ Π. Ρήγας επανεκλέχτηκε στην κορυφαία κομματική θέση και αναλαμβάνει δύσκολο έργο σε μία φάση όπου ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να ανοιχτεί το κόμμα προς την Κοινωνία. 

Ειδικότερα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται ως εξής: Το πολιτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους Βάκη Φωτεινή, Βούτσης Νίκος, Δούρου Ρένα, Δραγασάκης Γιάννης, Μπαλάφας Γιάννης, Παππάς Νίκος, Σβίγκου Ράνια, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος και Χριστοδουλόπουλου Τασία. 

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους Αναγνωστοπούλου Σία, Δημητριάδης Δημήτρης, Ηλιόπουλος Νάσος, Θεοδωρακοπούλου Νατάσα, Καλαμαρά ‘Εφη, Καλκανδής Πέτρος, Καραγεώργος Πέτρος, Κνήτου Κατερίνα, Κοτσακάς Αντώνης, Κυπριανίδου Ερμίνα, Λάμπρου Πάνος, Μανταδάκης Άγγελος, Μπουρνούς Γιάννης, Σκορίνης Νίκος, Υδραίος Μιχάλης, Χριστόπουλος Αλέξης. 

Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ανασχηματισμός ξεκίνησε από το κόμμα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά πρότεινε το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας, στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα συμμετέχουν κυρίως υπουργοί και κορυφαία στελέχη με την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Στο δεύτερο όργανο που θα διαδραματίσει κυρίως τον ρόλο του τομέα οργανωτικού και θα ασχοληθεί με τα ανοίγματα του κόμματος στην κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να συμμετέχουν στελέχη από όλες τις ομάδες και τις τάσεις. 

Προφανής στόχος του Πρωθυπουργού είναι να στείλει το μήνυμα ότι όλα τα όργανα εκλέγονται και ελέγχονται από το κόμμα- όπως το Πολιτικό Συμβούλιο- αλλά με μία δομή που δεν θα επιτρέψει ξανά στο κόμμα να ασκήσει δημόσια αρνητική κριτική στην κυβέρνηση όπως έχει γίνει με την περίπτωση του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. 

Ο Πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα του κόμματος με το σπάσιμο των δύο οργάνων, επί της ουσίας υποβαθμίζουν το Εκτελεστικό Συμβούλιο και τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης καθώς θα ασχολούνται κυρίως  με οργανωτικά ζητήματα, και αναβαθμίζουν το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης. 

Ο ανασχηματισμός ξεκίνησε από το κόμμα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά πρότεινε το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας, στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα συμμετέχουν κυρίως υπουργοί και κορυφαία στελέχη με την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο
Ο ανασχηματισμός ξεκίνησε από το κόμμα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά πρότεινε το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας, στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα συμμετέχουν κυρίως υπουργοί και κορυφαία στελέχη με την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο

Η εσωκομματική αναδόμηση είχε και μία απώλεια αυτήν του Π. Σκουρλέτη ο οποίος δεν προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό για το Πολιτικό Συμβούλιο και όπως φαίνεται θα απομακρυνθεί και από την  κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών του για την πώληση του 17% της ΔΕΗ. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι ο τρίτος από τον «κύκλο των χαμένων κολλητών» του Πρωθυπουργού εντός του ΣΥΡΙΖΑ αφού φαίνεται ότι  απομακρύνεται από τον στενό κύκλο διακυβέρνησης της χώρας μετά τον Γ. Σακελλαρίδη και τον Τ. Κορωνάκη. 

Το …κόψιμο του Π. Σκουρλέτη στην πρόταση Τσίπρα δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει ανασχηματισμό για να αξιοποιήσει νεότερα στελέχη και πρόθυμα να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως, εφόσον δεν ήταν στην αρχική πρόταση του πρωθυπουργού, δεν είχε νόημα να δεχθεί να είναι υποψήφιος. 

Υπογράμμισε, δε, ότι, στον ανασχηματισμό, αν «σπάσει» το υπουργείο και δεν έχει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, δεν θα δεχθεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς δεν τον ενδιαφέρει άλλο υπουργείο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη

Η επόμενη μέρα στο κόμμα βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα κυρίαρχοκαθώς μέχρι και η εσωκομματική αντιπολίτευση στην οποία ανήκει η ομάδα των 53+ δείχνει μπερδεμένη στον βαθμό που τα στελέχη της συμμετέχουν στα όργανα της ΚΕ ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Π. Σκουρλέτης απομακρύνονται από την ηγετική ομάδα του κόμματος και πιθανότατα από την κυβέρνηση. 

Όμως και η ΚΕ έστειλε μήνυμα στην Πρωθυπουργό ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποδέχεται χωρίς κριτική τις προτάσεις που κατατίθενται στο όργανο όπως το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας σε δύο όργανα. 

Έτσι τα μέλη της ΚΕ άφησαν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου  δύο άμεσους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τους οποίους είχε υποδείξει στην πρόταση του, εκτός Πολιτικού Συμβουλίου, τον Αρ. Μπαλτά και την Όλγα Γεροβασίλη. 

Στην θέση τους εκλέχτηκαν οι Θ. Βακή και η Τασία Χριστοδουλοπούλου από την τάση των 53+. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κ. Βακή με την εκλογή της εκτός …γραμμής τίθεται εκτός νέου κυβερνητικού σχήματος ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου εκλέχτηκε με την σκληρή γραμμή της τάσης των 53+.  
Epirusblog Gr
5 of 5
Έμειναν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου Μπαλτάς & Γεροβασίλη-Κάλπες με μηνύματα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 267754460780598276
Σχόλια
item