Γιάννενα: «Πράσινη κάρτα» για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου Γιάννενα: «Πράσινη κάρτα» για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Πράσινη κάρτα» για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Γιάννενα: «Πράσινη κάρτα» για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Ουνέσκο παραμένει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, μετά τη θετική αξιολόγηση που έλαβε και τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου στο 7ο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα Γεωπάρκα του κόσμου.

Η «πράσινη κάρτα» αντάμειψε τους κόπους και τις προσπάθειες των στελεχών της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε και των μελών του Φορέα Διατήρησης και Ανάδειξης του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, στον οποίο συμμετέχουν η περιφέρεια Ηπείρου, οι δήμοι Κόνιτσας και Ζαγορίου και το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου, ωστόσο, τώρα ξεκινά μια εξίσου δύσκολη περίοδος, καθώς για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η δουλειά που έγινε, θα πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί.

Οι υποχρεώσεις των μελών του Παγκόσμιου Δικτύου είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς θα πρέπει όχι μόνο να διατηρούν τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά που προσδίδουν μοναδικότητα στα φυσικά μνημεία, αλλά κυρίως να τα αναδεικνύουν μέσα από πολύπλευρες δράσεις και ενέργειες.

«Για να συνεχίσει κάποιο Γεωπάρκο να είναι μέλος του δικτύου, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να παραμείνει στάσιμο, να μην έχει κάνει τίποτα μέχρι την επόμενη αξιολόγηση», σημείωσε εκ μέρους της Αναπτυξιακής, ο βιολόγος και μέλος της Επιτροπής Διατήρησης και Ανάδειξης του Γεωπάρκου, δρ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου, εν αναμονή των εγγράφων της πλήρους αξιολόγησης που θα αποτυπώνουν τα στοιχεία εκείνα που μέτρησαν θετικά από τους αξιολογητές, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή κατά το διάστημα του καλοκαιριού, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής της Ουνέσκο που συνεδρίασε στο Παρίσι.

Μαζί με την «πιστοποίηση», βέβαια, θα έρθουν, έως τα τέλη Νοεμβρίου, και οι συστάσεις για τις παρεμβάσεις και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν κατά την επόμενη τετραετία, ώστε το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου να μη βρεθεί εκτός του δικτύου. 

Η ανακοίνωση της θετικής αξιολόγησης έγινε στην τελετή λήξης του Συνεδρίου, όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για 22 Γεωπάρκα, κυρίως σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, χωρίς οι εκπρόσωποι των Γεωπάρκων να μάθουν λεπτομέρειες για τα στοιχεία εκείνα που μέτρησαν θετικά ή αρνητικά.

Έτσι, το βάρος πλέον πέφτει στη διαχείριση του Γεωπάρκου τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς είναι πολλά τα Γεωπάρκα εκείνα που επιδιώκουν να ενταχθούν στο Δίκτυο και οι προϋποθέσεις γίνονται πιο αυστηρές.

Όπως εξήγησε η ιστορικός – αρχαιολόγος MSc Γεωργία Κιτσάκη, μέλος της Επιτροπής επίσης από την Αναπτυξιακή Ηπείρου, θα πρέπει να γίνεται μια συνεχής δουλειά στο Γεωπάρκο. 

«Το Γεωπάρκο δεν είναι πρόγραμμα, όπως άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που κάνουμε κάποιες δράσεις ή έργα και τελειώνουμε. Είναι κάτι που μένει στην περιοχή και πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε γι’ αυτό», σημείωσε.

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα πολύ καλό Γεωπάρκο, από πλευράς χαρακτηριστικών. Συνήθως όμως το θέμα της διαχείρισης είναι οικονομικό. Υπάρχουν Γεωπάρκα που έχουν τακτική χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις ή συγκεκριμένους πόρους, όπως εισιτήριο, προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι δράσεις. 

Μιλάμε βέβαια για υπέρογκα ποσά σε κάποιες περιπτώσεις, για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το δικό μας Γεωπάρκο και τις δράσεις που γίνονται σε αυτό με άλλα», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Παγκόσμια προβολή
Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου είναι ένα ισχυρό «όχημα» για την προβολή της «άγνωστης» Ηπείρου σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως σε έναν από τους οδηγούς που εξέδωσε Γεωπάρκο της Κίνας, ένα από τα δεκάδες που υπάρχουν εκεί, περιλαμβάνονται φωτογραφίες και πληροφορίες για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.

Μόνο τις εργασίες του Συνεδρίου στην Αγγλία παρακολούθησαν περισσότεροι από 700 Σύνεδροι από 63 χώρες, ενώ τα Γεωπάρκα, υπό την «σκέπη» πλέον της Ουνέσκο, προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον, προσελκύοντας χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αφρική.

«Το Γεωπάρκο προβάλλεται παγκοσμίως και μαζί με αυτό η περιοχή μας. Δεν είναι μια συμμετοχή σε μια τουριστική έκθεση, αλλά μια συνεχής παρουσία του τόπου σε χώρες του εξωτερικού», σημείωσε η κ. Κιτσάκη.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαϊωάννου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιβράβευση με την «ταυτότητα» του μέλους του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, μεταξύ των οποίων όσοι εργάστηκαν σταθερά ή έκτακτα, αλλά και οι δεκάδες εθελοντές.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Πράσινη κάρτα» για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1499559542524799419
Σχόλια
item