Αγρια κόντρα Παππά με Βορίδη και Βενιζέλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Αγρια κόντρα Παππά με Βορίδη και Βενιζέλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε σήμερα Παρασκευή (7/10) ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς κλήθηκε μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης, με την ενεργοποίηση σχετικού άρθρου του Κανονισμού, για τον έλεγχο που ασκήθηκε στη διαδικασία αδειοδότησης για τις τηλεοπτικές άδειες και τις συνθήκες διεξαγωγής του.
Με επίθεση σε ΝΔ και καναλάρχες που δεν πήραν άδεια ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Νίκος Παππάς στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Χαίρομαι ιδιαιτέρως για τη σημερινή συνεδρίαση, διότι μπορεί να προσθέσει στον εξαντλητικό διάλογο γύρω από το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες». Με αυτό τον τρόπο άνοιξε την τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. 
Ο υπουργός, που έχει κληθεί σε ακρόαση για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών, υπενθύμισε ότι ο διάλογος αυτός ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου του 2015 και έκτοτε, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και δημοσίως κατά το μέγιστο βαθμό, έγινε ο διάλογος και, ήταν ένας διάλογος, όπως είπε, και μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της υπεράσπισης των ιδιαίτερων συμφερόντων των ιδιοκτητών. 
Ο υπουργός απευθύνθηκε στα πολιτικά κόμματα λέγοντας πως πρέπει «να είμαστε ειλικρινείς για το αν και ποιες πιέσεις ασκήθηκαν στο πολιτικό σύστημα, αν υπήρξε όφελος από την αδειοδότηση των σταθμών για το δημόσιο συμφέρον». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για συνεχείς επιθέσεις εναντίον του από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha γιατί δεν πήρε άδεια ενώ χρέωσε στον τηλεοπτικό σταθμό και το περιστατικό με τις περούκες στη Νέα Υόρκη.
«Ο κύριος Κοντομηνάς με τον σταθμό του συμμετείχε στην διαδικασία και δεν κατέστη να γίνει υπερθεματιστής. Από τότε  συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι από το κανάλι του άρχισαν να με βρίζουν. Στην τακτική του καναλιού του ήτανε και το τραγελαφικό περιστατικό με τις περούκες στη Νέα Υόρκη.  
Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επέλεξε αυτή την τακτική επειδή απέτυχε στο διαγωνισμό, αλλά  είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει επαφές και με άλλους επιχειρηματίες για να δει ποια είναι η πορεία του  σταθμό του . Είναι ολισθηρό να συζητάμε με τέτοια ανακλαστικά»
Ο κύριος  Παππάς κατηγόρησε και τη Νέα Δημοκρατία ότι υιοθετεί ακρίτα τα όσα λένε οι καναλάρχες
 «Είναι λυπηρό να βλέπει  κάνεις καναλάρχες να λένε κάτι και κόμματα μετὰ από μια ώρα να υιοθετούν αυτά. Να μας εξηγήσει η Νέα Δημοκρατία πως γίνεται κάθε φορά που βήχει ένας καναλάρχης να παθαίνει  πνευμονία η Νέα Δημοκρατία.»
Ο κύριος Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί τέρατα και σημεία η να κάνει τέρατα και σημεία. Να μεταμφιεστεί δηλαδή ένα δημοσιογράφο του και να τον βάλει να με παρακολουθεί στη Νέα Υόρκη.
Βενιζέλος: το καταγγέλλετε δηλαδή αυτό;
Παππάς: φυσικά το καταγγέλω Μπορεί ο δημοσιογράφος να μην έχει προσωπική ευθύνη και να έλαβε την εντολή να κάνει αυτό το τερατούργημα.
Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να απαντήσει στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Κοντομηνά ότι τον πλησίασε καναλάρχης της δικής του επιρροής για την εξαγορά του Alpha. 
«Ο κ. Κοντομηνάς με τον σταθμό Alpha συμμετείχε στο διαγωνισμό. Δεν κατέστη υπερθεματιστής και από την επομένη το κανάλι του ξεκίνησε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους να με καθυβρίζει. Μέσα στη συνολική τακτική του συγκεκριμένου σταθμού ήταν και το τραγελαφικό περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. 
Είναι προφανές ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κάνει αυτή την επιλογή διότι ατύχησε στον διαγωνισμό και είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες για να δει ποια θα είναι η πορεία του τηλεοπτικού του σταθμού», είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε πως είναι λυπηρό να βλέπει κανείς καναλάρχες να λένε κάτι και μετά από λίγο κόμματα ασθμαίνοντα να λένε τα ίδια.
«Είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μια ομάδα επιχειρηματιών, που κατάφεραν σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα και το λαό, να πάρουν το δίκτυο των κεραιών και να πάρουν και την παραγωγή περιεχομένου. Με τη δική μας παρέμβαση σπάει αυτή η αεροπειρατεία», είπε επίσης στην Επιτροπή Θεσμών ο υπουργός Επικρατείας. 
«Θα είναι θετικό για την Πολιτεία συνολικά να αντιληφθούν όλα τα ειδικά ιδιαίτερα συμφέροντα ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον, διότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία μας», ανέφερε ο υπουργός.
Για το διαγωνισμό είπε ότι υπήρχαν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τον έλεγχο και την προέλευση κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. 
«Είχαμε πρόνοιες και για τον έλεγχο προέλευσης των κεφαλαίων και προϋποθέσεις τραπεζικής ενημερότητας και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις που έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχη. 
Υπήρξαν αλλεπάλληλα φίλτρα που θωράκισαν αυτόν το διαγωνισμό ο οποίος πέρασε όλες τις πολιτικές, νομικές δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκε», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.
Ανέφερε ότι τα εκ του νόμου δικαιώματα των συμμετεχόντων εξασφαλίστηκαν πολλαπλώς και πλήρως ιδίως με τη δυνατότητα που δόθηκε σε όλους να κάνουν χιαστί έλεγχο στους φακέλους των ανταγωνιστών και αυτό ήταν πρόνοια του διαγωνισμού που τον θωράκισε έτι περαιτέρω. 
Για τον επιχειρηματία Καλογρίτσα και τη φημολογούμενη σχέση του με την κυβέρνηση, είπε ότι επιχειρήθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα να δημιουργηθεί ένα αφήγημα το οποίο θα τραυμάτιζε τη διαδικασία του διαγωνισμού αλλά αυτό δεν έγινε εφικτό.
«Προσωπικά περιβάλλω με την απόλυτη εμπιστοσύνη την επιτροπή του διαγωνισμού», είπε ακόμη ο υπουργός και προσέθεσε ότι είναι ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο άνθρωποι της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, με παντός είδους συκοφαντίες, διότι έκαναν τη δουλειά τους με τρόπο άρτιο. 
«Η πορεία των πραγμάτων έχει δείξει ότι οποιεσδήποτε σχέσεις και να είχε οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης με οποιονδήποτε από τους διαγωνιζόμενους, οποιονδήποτε προσανατολισμό πολιτικό και να είχε κάποιος από τους διαγωνιζόμενους, δεν υπήρχε περίπτωση να καμφθούν ή να παρακαμφθούν οι κανόνες του διαγωνισμού, για οποιονδήποτε», είπε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε στο σημείο αυτό ότι ο πρώτος που πήρε την άδεια ήταν ο Σκάι αν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έλεγε ότι «ο διαγωνισμός έγινε για να μην πάρει άδεια ο Σκάι».
Οι κόντρες
Πάππας : Καλή τύχη  στις μηνύσεις που έχετε καταθέσει κατά των μελών της επιτροπής πράξη που την θεωρώ ανήθικη γιατί στοχοποιείτε αυτούς τους ανθρώπους αν θέλετε πολιτικές κόντρες είμαι εδώ υπάρχει η πολιτική ηγεσία που έχει αναλάβει ακέραιη την πολιτική ευθύνη. Είναι όνειδος οι μηνύσεις που κάνατε.
Βορίδης: Ο κύριος Καλογρίτσας ήταν το σχέδιο σας εξαρχής δεν κατέστη δυνατόν να πάρει άδεια γιατί  τσάκισε η χρηματοδότηση από την τράπεζα Αττικής.
Πάππας: Απολύτως σύννομο να προσκομίζει περιουσιακά στοιχεία τρίτων  εφόσον οι  τρίτοι  του τα διαθέτουν. Εφόσον υπάρχει εξουσία διάθεσης  και το συγκεκριμένο ακίνητο αποτιμήθηκε 100 εκατομμύρια € καλώς η επιτροπή το  αποδέχθηκε.
Βορίδης : Μιλάτε εσείς για συμφέροντα που πήγατε εργολαβικά να δώσετε άδεια για 1 € και κάνατε νταραβερια με τον Κοντομηνά;  Εσείς είστε ο εκπρόσωπος των συμφερόντων. Ο εκπρόσωπος των συμφερόντων εχει όνομα και επώνυμο . Νίκος Παπάς.
Βορίδης: Σας προβληματίζουν όσα γίνονται στο ΣΤΕ, η αναβολή για την απόφαση και η παραίτηση των  αντιπροέδρων σας έχει προβληματίσει ; 
Πάππας : Μας ανησυχούν όσα δημοσίως λέγονται για την διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας μας ανησυχούν όσα λέγονται από τα δελτία ειδήσεων για το θέμα των αποφάσεων. Δύο δικαστές παραιτούνται από ένα συνδικαλιστικό όργανο και κάποιοι προσπαθούν να πουν ότι ο διαγωνισμός είναι διάτρητος.  
Πάππας: Σας καλώ ειλικρινά να κάνετε τώρα το βήμα να συγκροτήσουμε μαζί συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης και σφουγγάρι ας τα   ξεχάσουμε τα 27 χρόνια που δεν κάνατε όσα έπρεπε να κάνετε και συμβάλλετε έστω και τώρα μην γίνεστε ουρά των συμφερόντων είναι θλιβερό θέαμα.
Βενιζέλος: Οχι το υφάκι αυτό σε μένα μη μου κουνάτε το δάχτυλο εμένα.      
Πάππας :  τα 250 εκατομμύρια για τη δεκαετία δεν είναι μεγάλο ποσό. Τα 25 εκατομμύρια κατ έτος  δε νομίζω ότι είναι ένα υπερβολικό πόσο για σταθμό που θα μεταδίδει πανελλαδικά. 
Πάππας για την αδειοδότηση  του 89 : το 89 ήμουν 13 ετών αλλά αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη 
Βενιζέλος : η δρακογενιά  εχει συνέχεια 
Πάππας : Εχει κανει και λάθη αυτή η παράταξη αλλά οχι συστηματικά .
Πάππας: Έχουμε υποστεί πόλεμο λάσπης 
Βενιζέλος : Ελάτε τώρα εσείς που είστε ο εργολάβος της λάσπης 
Πάππας : Το τελευταίο διάστημα έχω απομακρύνει τα παιδιά μου από την τηλεόραση. 
Βενιζέλος : είστε προνοητικός πατέρας 
Πάππας : Παλιά δεν είχα καθόλου τηλεόραση όταν ήσασταν εσείς υπουργός .
Βενιζέλος : τότε κάνατε εσείς δολοφονίες χαρακτήρων  
Για τον αριθμό των αδειών είπε ότι ελήφθη υπόψη η διεθνής εμπειρία και βασίστηκε και στη μελέτη για τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς. 
Ο υπουργός προσέθεσε επίσης ότι μπήκαν πολύ αυστηροί όροι για την απασχόληση. «Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των αδειών γίνεται απόφαση της Βουλής», είπε επίσης και τόνισε ότι στην Ελλάδα είχε συντελεστεί μια αεροπειρατεία.
Για όσους προβλέπουν ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο υπουργός ανέφερε: «Τις αποφάσεις της δικαιοσύνης τις σεβόμαστε όλοι. Και με βάση αποφάσεις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ το καθεστώς μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό». 
Επισήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι σταθμοί και μάλιστα με το σκεπτικό ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας. 
Σημείωσε επίσης ότι είναι ανησυχητικό ότι μπαίνουν στο στόχαστρο δικαστικοί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και προσπάθειας αποδόμησης του διαγωνισμού.

epirusblog.gr
5 of 5
Αγρια κόντρα Παππά με Βορίδη και Βενιζέλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8024159570199497812
item