Άρτα: Κόφτης… στις ενισχύσεις

Άρτα: Κόφτης… στις ενισχύσεις
Παρενέργειες από την ένταξη του Δήμου Αρταίων στο Κοινωνικό Εισόδημα
-Πήραμε την Αλληλεγγύη... Χάσαμε τις κάρτες!
-Δεν μπορεί να τρέχουν παράλληλα δυο προγράμματα

Με ικανοποίηση αντιμετωπίστηκε η ένταξη του Δήμου Αρταίων στους 30 συνολικά δήμους της χώρας όπου πιλοτικά άρχισε από το καλοκαίρι η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που αν μη τι άλλο αποτελεί πράγματι μια σημαντική βοήθεια σε άτομα που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ωστόσο ήδη άρχισαν παράπονα για το γεγονός ότι έχουν διακοπεί οι κάρτες σίτισης.
Αναλυτικότερα το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, με την καταβολή μηνιαίως του ποσού στην τράπεζα εξυπηρετεί στην κάλυψη βασικών αναγκών του δικαιούχου και μάλιστα αυτό συμβαίνει σε αξιοπρέπεια αφού είναι διαχειριστής της οικονομικής ενίσχυσης ο ίδιος. 
Την ίδια στιγμή όμως και καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται σε εφαρμογή, εκείνο που γίνεται γνωστό από πλευράς πολιτών είναι ότι στο Δήμο Αρταίων δεν ενεργοποιούνται πια οι κάρτες σίτισης.
Αναζητώντας πληροφορίες και επιχειρώντας μια παραπάνω έρευνα στο θέμα, πληροφορούμαστε ότι πράγματι για τους Δήμους που έχουν ξεκινήσει πιλοτικά την εφαρμογή του προγράμματος Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, δεν ενεργοποιούνται πια οι κάρτες σίτισης, διότι δεν μπορεί να τρέχουν δυο προγράμματα ενίσχυσης παράλληλα.
Οι προϋποθέσεις
Και βέβαια όσοι έχουν κάνει την αίτησή τους στο πρόγραμμα του (ΚΕΑ) λαμβάνουν την ενίσχυση κάθε μήνα στον τραπεζικό λογαριασμό, οπότε στηρίζονται στην καθημερινή τους επιβίωση. 
Το πρόβλημα και ο προβληματισμός έρχεται από τις περιπτώσεις εκείνες που χωρίς μηνιαίο εισόδημα μέχρι πρότινος στηρίζονταν από την κάρτα σίτισης και στο μεταξύ οι αίτησή τους για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, απορρίφθηκε. Οπότε έχουν τώρα χάσει και την κάρτα σίτισης.
Όσοι γνωρίζουν καλά το πρόγραμμα μάς ενημερώνουν ότι πράγματι έτσι συμβαίνει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προϋποθέσεις για υπαγωγή στο πρόγραμμα του ΚΕΑ είναι πολύ αυστηρές και πλην του χαμηλού εισοδήματος του κάθε δικαιούχου, ελέγχεται και το εισόδημα του οικείου περιβάλλοντος όπου φιλοξενείται και συνυπολογίζεται προσθετικά. 
Έτσι ο άνεργος και χωρίς κατοικία άνθρωπος, δηλαδή απόλυτα άπορος, εάν φιλοξενείται σε συγγενείς που επί παραδείγματος χάρη λαμβάνουν κάποια σύνταξη ή επίδομα, τότε αυτό υπολογίζεται και δεν μπαίνει στο πρόγραμμα Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, ενώ στο μεταξύ έχει βγει κι από την κάρτα σίτισης.
Να γίνουν βελτιώσεις
Θυμίζουμε ότι από την έναρξη των αιτήσεων για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης στο Δήμο Αρταίων, αυτή ήταν μια βασική παράμετρος για την οποία ο πρώην αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Πατήλας, είχε επισημάνει ότι απαιτείται από το νέο έτος να γίνουν βελτιώσεις. 
Ο κ. Πατήλας εξετάζοντας τις παραμέτρους του προγράμματος επισήμανε από νωρίς ότι εφόσον το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με νέα διαδικασία κι αιτήσεις από τον Ιανουάριο για το έτος 2017, θα πρέπει να διορθωθούν ορισμένα ζητήματα όπως αυτό με τον συνυπολογισμό του εισοδήματος των μελών κάθε οικογένειας, διότι αρκετοί χάνουν το επίδομα άδικα και ενώ υπάρχει η πραγματική ανάγκη να το λάβουν.
Αυτόματο κόψιμο
Καθώς το πρόγραμμα άρχισε να τρέχει ήδη από το καλοκαίρι στους πιλοτικούς δήμους εφαρμογής, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αρταίων, άποροι που είχαν ανάγκη έχασαν την κάρτα σίτισης και εξ αυτού του λόγου δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα αλληλεγγύης.
Η απάντηση πάντως σε όσους μας μεταφέρουν το πρόβλημά τους, ότι δηλαδή πια βρίσκονται χωρίς κάρτα σίτισης και εκτός προγράμματος αλληλεγγύης, είναι ότι δεν διέκοψε ο Δήμος Αρταίων τις κάρτες σίτισης, αλλά αυτόματα αυτό ισχύει για κάθε Δήμο που εφαρμόζεται το πρόγραμμα ΚΕΑ (Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης). 
Όπως και για τη σύγκριση που κάνουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες με τους υπόλοιπους Δήμους του νομού, λέγοντας ότι «εκείνοι δεν έκοψαν τις κάρτες σίτισης», η απάντηση είναι ότι εκείνοι δεν συγκαταλέγονται στους 30 Δήμους της χώρας που εφαρμόζουν το πρόγραμμα Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.
Επιπρόσθετα, ήδη η αρμόδια υπουργός έχει ανακοινώσει ότι για το 2017 αναμένεται να υπαχθεί στο ΚΕΑ το 7% του πληθυσμού καθόσον το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλους τους Δήμους, κι ως εκ τούτου έχει προϋπολογιστεί ποσό 760 εκατομμυρίων ευρώ στο νέο προϋπολογισμό. 
Ωστόσο από την πιλοτική εφαρμογή φαίνεται ότι πρέπει να εξεταστούν και να αξιολογηθούν στρεβλώσεις ή προβλήματα και μεταξύ αυτών οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε να μην λαμβάνουν ΚΕΑ όσοι δεν το δικαιούνται και συνάμα να μην εξαιρούνται από αυτό άνθρωποι που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Συγκέντρωση τροφίμων για απόρους το Σάββατο 22 Οκτωβρίου
Ο Δήμος Αρταίων στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων πραγματοποιηθεί εκδήλωση συγκέντρωσης τροφίμων μακράς διάρκειας για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών.
Η συλλογή τροφίμων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας (Πρόνοια) του Δήμου στην Περιφερειακή Οδό.
ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Κόφτης… στις ενισχύσεις
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8601818213527362184
item