Μοσούλη: Ιράκ και ΗΠΑ ανησυχούν τι θα γίνει όταν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλη: Ιράκ και ΗΠΑ ανησυχούν τι θα γίνει όταν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μοσούλη: Ιράκ και ΗΠΑ ανησυχούν τι θα γίνει όταν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος

Μοσούλη: Ιράκ και ΗΠΑ ανησυχούν τι θα γίνει όταν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος
Τόσο η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, όσο και η Ουάσιγκτον ενεργοποίησαν τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, χωρίς να έχουν αποφασίσει πως θα κυβερνηθεί αυτή, μετά την αποχώρηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την άποψη Αμερικανών, αλλά κι άλλων αξιωματούχων.
Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχουν αναγνωρίσει “κενά” προγραμματισμού στην εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο αυτή να βρεθεί εκτός ελέγχου, στην περίπτωση που ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών, στην πολεμικά εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Ιράκ.
Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι η αναμονή για την πλήρη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Βαγδάτη, δεν αποτελούσε ρεαλιστική επιλογή.
Από την άλλη μεριά, οι συνεχιζόμενες απώλειες του Ισλαμικού Κράτους, στα πεδία των μαχών, διαμορφώνουν μία θετική δυναμική πολεμικών εξελίξεων για το στρατό του Ιράκ και τους συμμάχους του, κατά την περίοδο που διανύουμε.
Η Μαλαισία αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα
Η Μαλαισία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας στα σύνορά της, για το ενδεχόμενο επιστροφής στη χώρα, των ανταρτών από τη Μαλαισία που πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται πιθανό μετά την έναρξη της μεγάλης πολεμικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι την πόλη υπερασπίζονται 4.000 έως 8.000 Ιρακινοί και ξένοι μαχητές, ενώ επικρατεί ανησυχία για τις διαδρομές διαφυγής που αυτοί θα ακολουθήσουν, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Epirusblog Gr
5 of 5
Μοσούλη: Ιράκ και ΗΠΑ ανησυχούν τι θα γίνει όταν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 2969137005217230645
Σχόλια
item