Άρση της «αντισυνταγματικής» εγκυκλίου για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ζητούν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Άρση της «αντισυνταγματικής» εγκυκλίου για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ζητούν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρση της «αντισυνταγματικής» εγκυκλίου για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ζητούν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Άρση της «αντισυνταγματικής» εγκυκλίου για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ζητούν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Η ερώτηση που κατέθεσαν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Παιδείας αφορά τη ρύθμιση που είχε γίνει επί Νέας Δημοκρατίας και προβλέπει ότι πρέπει να δηλωθεί ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός Ορθόδοξος. 

«Με την εγκύκλιο αυτή εισάγεται η ομολογία πίστης ανηλίκου και εμμέσως και των γονέων του, μια διαδικασία που αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα», αναφέρουν οι βουλευτές.

Την άρση της αντισυνταγματικής, όπως υποστηρίζουν, εγκυκλίου που είχε εκδοθεί στις αρχές του 2015 από την κυβέρνηση της ΝΔ και αφορά την αίτηση για απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών ζητούν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση τους προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Ταυτόχρονα, ρωτούν να μάθουν αν θα δοθεί παράταση της εγκυκλίου, πέραν της 20ης Σεπτεμβρίου όπως οριζόταν, για την κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.


«Στην υπεύθυνη δήλωση απαλλαγής, πρέπει να δηλωθεί ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνουν: «Με την εγκύκλιο αυτή εισάγεται η ομολογία πίστης ανηλίκου και εμμέσως και των γονέων του, μια διαδικασία που αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 13, το οποίο κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης».

Και καταλήγουν τονίζοντας: «Είναι προφανές ότι η εν λόγω εγκύκλιος καθιερώνει διακρίσεις ανάμεσα στον σχολικό πληθυσμό, διακρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις ή και περιθωριοποίηση όσων επιλέγουν να μην παρακολουθήσουν ένα ομολογιακό μάθημα, όπως είναι μέχρι τώρα το μάθημα των θρησκευτικών».
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρση της «αντισυνταγματικής» εγκυκλίου για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ζητούν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 6595347099138868947
Σχόλια
item