Θεσπρωτία: Τα βυζαντινά της Γλυκής, η αιγλη του παρελθόντος και η απαξίωση του σήμερα

Θεσπρωτία: Τα βυζαντινά της Γλυκής, η αιγλη του παρελθόντος και η απαξίωση του σήμερα
Το βυζαντινό μουσείο στα Γιάννενα βρίσκεται στο Ιτs Καλε δίπλα ακριβώς από τον τάφο που αναπαύεται το ακέφαλο σώμα του Αλή Πασά. Τριάντα χιλιάδες είναι περίπου οι επισκέπτες κάθε χρόνο.
Όμως πόσοι αλήθεια γνωρίζουν πως τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από την Γλυκή, και η κύρια αίθουσα στολίζεται κυρίως από τα μάρμαρα της βασιλικής της Γλυκής;
Η ιστορία ξεκίνησε το 1954 όταν οι αρχαιολόγοι Δημ. Πάλλης και Δημ. Ευαγγελίδης ολοκλήρωσαν την ανασκαφή στον βυζαντινό ναό. Τα ευρήματα πολλά και διάφορα, κυρίως κιανόκρανα κίονες στυλοβάτες και υλικά δαπέδου. Όλα μεταφέρθηκαν στα Γιάννενα προς φύλαξη και αξιοποίηση. Εκεί στο βυζαντινό μουσείο αναπαυονται ως σήμερα.
Βρήκαμε την τελική αναφορά των αρχαιολόγων όπου μεταξύ άλλων σημειώνουν " Οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως και παλαιοχριστιανικόν και έτι αρχαιότερον υλικό, όπερ πιθανότατα προέρχεται εξ αρχαιοτάτων οικοδομημάτων της περιοχής" Στην συνέχεια αναφέρουν πως " πιθανότατα ο Δονάτος πέτυχε την παραχώρηση αρχαίου ναού από τον Μ.Θεοδόσιο δια να κτίσει επί τούτου την εκκλησία εις την ανεύρεση δε της οποίας αποσκοπούν κατά κύριο λόγον οι ανασκαφές στην Γλυκή."
Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο είναι στο τέλος της αναφοράς όπου ζητούν την συνέχιση των ανασκαφών γιατί ήταν σίγουροι πως θα έρχονταν στο φως αρχαιολογικοί θησαυροί. Δυστυχώς δεν συνεχίστηκαν ποτέ και η ιστορία σταμάτησε εδώ, γιατί διαφορετικά ιεραρχήθηκαν οι ανασκαφές ανά τον ελλαδικό χώρο.
Σήμερα ο χώρος δεν είναι και στα καλλίτερα του. Ούτε φωτίζεται, ούτε καθαρίζεται, ούτε και φροντίζεται όπως πρέπει. Και αυτό την στιγμή που η Γλυκή το καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες τουρίστες και επισκέψιμοι χώροι είναι πέρα από απαραίτητοι.
Ίσως έχει έρθει η ώρα κάποιοι ρομαντικοί να πιέσουμε για την συνέχεια των ανασκαφών, και την επιστροφή των μαρμάρων στον φυσικό τους χώρο. Εν τω μεταξύ συστήνουμε βόλτα στα Γιάννενα με καφέ στο Ιτσ Καλέ και επίσκεψη στο Βυζαντινό μουσείο.

Ο Ηλίας Φωτίου είναι
Δημοσιογράφος,
Μέλος του ΔΣ του συλλόγου
τουριστικών καταλυμάτων και
επιχειρήσεων μορφών εναλλακτικού τουρισμού δ. Σουλίου


paramythia-online.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Τα βυζαντινά της Γλυκής, η αιγλη του παρελθόντος και η απαξίωση του σήμερα
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 3375508228841571126
item