Πρέβεζα: Δύο νέοι Συνεταιρισμοί της Πρέβεζας με εντυπωσιακή δράση

Πρέβεζα: Δύο νέοι Συνεταιρισμοί της Πρέβεζας με εντυπωσιακή δράση
Σχεδόν από έναν χρόνο ζωής έχουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας – Νικόπολης και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Πρέβεζας. Μπορεί και οι δύο να ασχολούνται με τα κηπευτικά (κυρίως ντομάτα και αγγούρι) και να τους χωρίζει ένας τοίχος, αλλά οι δράσεις τους είναι ξεχωριστές.
Ο ΑΣ Πρέβεζας – Νικόπολης δραστηριοποιείται με πρώιμα κηπευτικά, κυρίως ντομάτα και αγγούρι, αποτελώντας το 90% του τζίρου, που φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η παραγωγή του αγγουριού έχει ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ μέσα στον μήνα άρχισε και η θερμοκηπιακή ντομάτα. 
Οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί είναι 35, με ετήσια παραγωγή σε δύο σεζόν περίπου στα…
4 εκατομμύρια τεμάχια αγγούρια και 2.000 τόνους ντομάτες. 
Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής διοχετεύεται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ένα μέρος πάει στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία) και μεμονωμένα αγγούρι στη Σλοβακία. Από το σύνολο της παραγωγής εξάγεται το 30% των αγγουριών και το 40% της ντομάτας.«Το κόστος παραγωγής είναι υψηλό. 
Αν, μάλιστα, πάει στο 23%, θα έχουμε πρόβλημα. Επειδή η δική μας παραγωγή βγαίνει πρώιμα, καίμε πάρα πολύ πυρήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που ανεβάζει το κόστος μας», μας λέει ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Θανάσης Περδίκης. 
Σημειώνει, μάλιστα, ότι στον έναν χρόνο λειτουργίας αναγνωρίστηκαν και ως Ομάδα Παραγωγών, υλοποιώντας επιχειρησιακό πρόγραμμα για την τριετία 2016-2018. 
Οι δράσεις, που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, όπως εξηγεί, αφορούν το περιβαλλοντολογικό κομμάτι, επενδύσεις για πλαστικά κάλυψης θερμοκηπίων, για πλαστικά κιβώτια, παλέτες, σταγόνες, σύστημα ορθής γεωργικής παραγωγής, πιστοποίησης global, λογισμικό διαχείρισης παραγωγής και ιχνηλασιμότητας, αναλύσεις εδάφους και άλλα.

Δεν περισσεύει η ντομάταΑντίστοιχα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Πρέβεζας αριθμεί 55 μέλη και 60 συνεργαζόμενους παραγωγούς από την περιοχή και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων κυκλικά της Πρέβεζας. 
Τα μεγέθη του συνεταιρισμού είναι 1.752 τόνοι ντομάτες, 300 τόνοι πορτοκάλια, 200 τόνοι πατάτες, 300 τόνοι λεμόνια, 300 τόνοι αγγούρια και 500 τόνοι όλα τα υπόλοιπα κηπευτικά.
Εξάγουν μόνο ένα μικρό ποσοστό ντομάτες, της τάξης του 10%, στη Βουλγαρία και όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο πρόεδρος, Χρήστος Γλένης, «εκεί πάει ό,τι περισσεύει, γιατί είναι μεγάλες οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς». 
Ο ίδιος επισημαίνει ότι, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια στροφή στις καλλιέργειες: «Εκεί που τα θερμοκήπια τα βρίσκεις τη μία χρονιά με ντομάτες, την επόμενη μπορεί να έχουν πατάτες. 
Υπάρχει μια μείωση στην παραγωγή και μια παράλληλη στροφή σε φθηνότερες καλλιέργειες». Αυτό συμβαίνει, γιατί, όπως λέει, η ντομάτα και το αγγούρι έχουν μεγάλο κοστολόγιο, μεροκάματα και έξοδα. 
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ακόμη και στην Πρέβεζα, όπου υπάρχει μεγάλη δραστηριοποίηση στην καλλιέργεια των κηπευτικών, «φτάνουν κηπευτικά από τρίτες χώρες και τα βαφτίζουν… πρεβεζάνικα».
ypaithros.gr
prevezaposto.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Δύο νέοι Συνεταιρισμοί της Πρέβεζας με εντυπωσιακή δράση
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 5331823537106521285
item