Γιάννενα: Η Βιβλιοθήκη υποδέχεται τους μαθητές Γιάννενα: Η Βιβλιοθήκη υποδέχεται τους μαθητές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η Βιβλιοθήκη υποδέχεται τους μαθητές

Γιάννενα: Η Βιβλιοθήκη υποδέχεται τους μαθητές

Την υλοποίηση των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, από το δημοτικό έως και το λύκειο, συνεχίζει και για τη φετινή σχολική χρονιά η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων.

«Παίζω… παίζεις; Δε με νοιάζει που διαφέρεις!» είναι ο τίτλος του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, που θα υλοποιηθεί τη φετινή χρονιά, μια δράση διαμορφωμένη ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. 

Για τα μικρότερα παιδιά επιλέχθηκε το βραβευμένο από την UNESCO βιβλίο «Το κάτι άλλο» της Kathryn Cave, σε εικονογράφηση της Chris Roddell και απόδοση της Ρένιας Τουρκολιά-Κυδωνέως (εκδ. Πατάκη). Για τα μεγαλύτερα παιδιά αφόρμηση αποτελεί το βιβλίο «Ο έμπορος της Φιλίας» της Aleix Cabrera από τη σειρά Δικαιώματα του Παιδιού (εκδ. Μεταίχμιο). 

Το θέμα που διαπραγματεύεται το νέο πρόγραμμα, στηρίζεται στο 2ο άρθρο (της ΜΗ-Διάκρισης) της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού του 1989, που την έχουν υπογράψει 191 χώρες και στη χώρα μας είναι νόμος. 

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια προσφοράς και έργου στα παιδιά, και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους, το 2016».

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης στηρίζεται στο τρίπτυχο μη διάκριση –ποικιλομορφία -ενσυναίσθηση. 
Οι μαθητές με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις αλλά και τα συναισθήματά τους, να αναγνωρίσουν την αξία της αρμονικής συνύπαρξης και του σεβασμού προς τον άλλον, και την ποικιλομορφία (video animation, παιχνίδια και τραγούδι).
Επίσης, θα εξακολουθούν να υλοποιούνται τα τρία περσινά προγράμματα.
«Γνωριμία με τους 12 θεούς του Ολύμπου»: Δράση διαμορφωμένη αναλόγως της βαθμίδας εκπαίδευσης από την Α-Γ δημοτικού (comics για τα μικρά παιδιά και παρουσίαση στα μεγαλύτερα). Παρουσιάζονται οι Ολύμπιοι Θεοί σε απλοποιημένη μορφή, με τις βασικότερες πληροφορίες για κάθε θεό και τα σύμβολά τους. 
Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης εξηγούν στα παιδιά πως από τα σύμβολα αναγνωρίζουμε τις αναπαραστάσεις τους στις διάφορες μορφές της τέχνης. Στη συνέχεια οι μαθητές λαμβάνουν μέρος σε ένα παιχνίδι γνώσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τοπική ιστορία-αρχαιολογία, σχετικά με το ιερό της Δωδώνης και του Δωδωναίου Δία.
«Από τις πινακίδες της Γραμμικής γραφής στα tablets» (για μαθητές Γ’ δημοτικού-Α’ γυμνασίου): Ένα διαχρονικό ταξίδι στην ιστορία της γραφής και του βιβλίου, από τις πήλινες πινακίδες της προϊστορίας στις σύγχρονες πινακίδες tablets. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή της χρονογραμμής της ιστορίας της γραφής, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν ευχάριστα στον χρόνο και στους τόπους/πολιτισμούς, όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν τα είδη και τα υλικά γραφής. 
Παράλληλα, και με βιωματικό τρόπο, μέσω των αντικειμένων που διαθέτει το Εργαστήριο Συντήρησης της βιβλιοθήκης, θα γνωρίσουν πτυχές από τις απαρχές του βιβλίου (χειρόγραφου και έντυπου) και τέλος θα έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες πινακίδες tablets που διαθέτει η βιβλιοθήκη.
Ένα ενδιαφέρον εργαστήριο, στο πλαίσιο του προγράμματος, δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα των Μυκηναίων και της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Γραφής Β’ ως μικροί Michael Ventris και John Chadwick.
Επιπλέον, για τους σκοπούς αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος οργανώθηκε, στον ισόγειο χώρο της βιβλιοθήκης, προθήκη-μουσείο, όπου εκτίθενται, σε χρονική σειρά, τα υλικά γραφής από την προϊστορία (σφηνοειδής γραφή) έως τα σύγχρονα tablets. Με εκμαγεία αποδίδονται οι πήλινες πινακίδες από τη σφηνοειδή και ιερογλυφική γραφή έως τη Γραμμική Α’ (Δίσκος της Φαιστού) και Γραμμική Β’.
«Οι μικροί βιβλιοθηκονόμοι»: Δράση διαμορφωμένη αναλόγως της βαθμίδας εκπαίδευσης από Ε’ δημοτικού-Α’ γυμνασίου), η οποία στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με τους χώρους, τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό της υλικό. 
Τι είναι βιβλιοθήκη, τι είναι και με τι ασχολείται ο βιβλιοθηκονόμος, τι είναι η βάση δεδομένων, πώς τοποθετούνται τα βιβλία στα ράφια, πώς βρίσκουμε το βιβλίο που μας ενδιαφέρει; Στη συνέχεια οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι σαν μικροί βιβλιοθηκονόμοι, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος του σχολικού έτους (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά). Οι επισκέψεις γίνονται προγραμματισμένα κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα και Τετάρτη 8 το πρωί έως 7 το απόγευμα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι).
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651072863 και στην ιστοσελίδα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης zosimailib.sch.gr.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Βιβλιοθήκη υποδέχεται τους μαθητές
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 490520756846882798
Σχόλια
item