Γιάννενα: Υπεραμύνεται των δωρεάν μεταπτυχιακών Γιάννενα: Υπεραμύνεται των δωρεάν μεταπτυχιακών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Υπεραμύνεται των δωρεάν μεταπτυχιακών

Γιάννενα: Υπεραμύνεται των δωρεάν μεταπτυχιακών
Στη Σύνοδο των πρυτάνεων την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί η στάση των πανεπιστημίων της χώρας απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπ. Παιδείας για τα μεταπτυχιακά και την επιβολή διδάκτρων σε αυτά. 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που διαθέτει μόνο δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, επιμένει στην πρότασή του, που περιλαμβάνει την εξασφάλιση ενός ελάχιστου κόστους για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών κάθε μεταπτυχιακού και υπεραμύνεται του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους. 

Η κατεύθυνση βέβαια του σχεδίου νόμου, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις ΑΕΙ, που εδώ και χρόνια όχι μόνο έχουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αλλά ορισμένα έχουν κοστολογηθεί πάρα πολύ ακριβά, κινείται προς την διασύνδεση του κάθε μεταπτυχιακού με το εισόδημα του φοιτητή.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Γ. Καψάλης τόνισε, ότι το πρώτο μέλημα του πανεπιστημίου είναι να διασφαλιστεί η υλοποίηση όλων των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. 

Το ίδρυμα άλλωστε εξασφάλιζε σε ετήσια βάση το απαιτούμενο ποσό από εθνικούς πόρους καλύπτοντας τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. 

«Το ίδιο ευελπιστούμε να συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά», τόνισε ο πρύτανης, για να αναφερθεί στη συνέχεια στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μεταπτυχιακών του τοπικού ΑΕΙ.

«Το ότι στο πανεπιστήμιό μας δεν έχουμε δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, δε σημαίνει, ότι αυτά, είναι υποδεέστερα των άλλων ΑΕΙ και προγραμμάτων. 

Το αντίθετο μάλιστα, το ότι υπάρχει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός που τα επιλέγουν, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ποιοτικά προγράμματα».

Ο κ. Καψάλης κράτησε αποστάσεις όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσαν να στηριχτούν τα μεταπτυχιακά από τη διάθεση ενός ποσού από ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν οι ίδιοι οι καθηγητές των μεταπτυχιακών.

«Δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί με τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν είναι βέβαιο, πότε θα έχουμε τα χρήματα και ποιοι ερευνητές θα τύχουν της χρηματοδότησης. 

Η συνέχεια και η συνέπεια είναι βασικός παράγοντας για τα μεταπτυχιακά, αφού πρέπει να είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση και η λειτουργικότητά τους», κατέληξε.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ele.grEpirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Υπεραμύνεται των δωρεάν μεταπτυχιακών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3887897446678347834
Σχόλια
item