Οκτάωρη κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι ανακοίνωσε η Ρωσία Οκτάωρη κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι ανακοίνωσε η Ρωσία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Οκτάωρη κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι ανακοίνωσε η Ρωσία

Οκτάωρη κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι ανακοίνωσε η Ρωσία
Οι ρωσικές και οι συριακές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι για οχτώ ώρες την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου με σκοπό, όπως τονίζεται, ο άμαχος πληθυσμός και οι αντάρτες να μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Στις 20 Οκτωβρίου από τις 08:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα, θα εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στην περιοχή του Χαλεπιού

Για αυτό το χρονικό διάστημα, οι Πολεμικές Αεροπορίες της Ρωσίας και της συριακής κυβέρνησης θα σταματήσουν τις επιδρομές και τις επιθέσεις με άλλα όπλα», ανέφερε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.


Σύμφωνα με τον στρατηγό, ο άμαχος πληθυσμός μπορεί να εγκαταλείψει τον ανατολικό τομέα της πόλης από έξι οδικούς άξονες, ενώ οι αντάρτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο ασφαλείς διαδρόμους για να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι με κατεύθυνση προς την Ιντλίμπ.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη έπειτα από αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων ανά πάση στιγμή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση ιατρών και την μεταφορά των τραυματιών και των ασθενών. 

«Η Ρωσία είναι πρόθυμη να συζητήσει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή προτάσεις για την επίλυση της κρίσης στο Χαλέπι», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό, οι αντικαθεστωτικοί στον ανταρτοκρατούμενο τομέα του Χαλεπιού προμηθεύονται σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους Tow.

Όπως δήλωσε ο Ρουντσκόι, από την έναρξη του Σεπτεμβρίου περισσότερα από 130 παιδιά έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι, ενώ όπως τόνισε, οι αντάρτες διεξάγουν δημόσιες εκτελέσεις όσων επιχειρούν να εγκαταλείψουν τον ανατολικό τομέα της πόλης.

Όπως ανέφεραν σήμερα μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» (εθελοντές διασώστες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές), 14 μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσα τους δύο νεογνά ηλικίας έξι εβδομάδων και έξι ακόμη παιδιά, σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Μαρζέ του ανατολικού Χαλεπίου που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.


Αργότερα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ξεχωριστές αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Αουαιζέλ, δυτικά του Χαλεπιού, τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί.

Όπως τονίζει το Παρατηρητήριο, έχει καταγράψει τους θανάτους 448 ανθρώπων, ανάμεσα τους 82 παιδιά, σε αεροπορικές επιδρομές στο ανατολικό Χαλέπι έπειτα από την κατάρρευση της συμφωνίας για εκεχειρία ΗΠΑ-Ρωσίας και την έναρξη εκστρατείας για την κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές και συριακές δυνάμεις στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η ΜΚΟ έχει επίσης καταγράψει τους θανάτους 82 ανθρώπων, ανάμεσα τους 17 παιδιά, στις περιοχές της πόλης που ελέγχει η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών από δυνάμεις των ανταρτών.

ΗΠΑ: "Θετική εξέλιξη" αλλά δεν αρκεί

Η οκτάωρη παύση των βομβαρδισμών είναι ένα "θετικό" βήμα, όμως δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προλάβουν να παραδοθούν στους κατοίκους της πολιορκημένης πόλης εφόδια, υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος προκειμένου να φτάσουν τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού. Στον τομέα αυτό, που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, κατοικούν 250.000 άνθρωποι.

"Κάθε παύση των εχθροπραξιών είναι θετική για τον πληθυσμό (...) αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να θέσουμε σε λειτουργία τον ανθρωπιστικό μηχανισμό", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 48 ώρες.
Epirusblog Gr
5 of 5
Οκτάωρη κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι ανακοίνωσε η Ρωσία
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 8282082109765386958
Σχόλια
item