Σταθάκης: Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος τώρα για να είναι μακροχρόνια βιώσιμο Σταθάκης: Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος τώρα για να είναι μακροχρόνια βιώσιμο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σταθάκης: Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος τώρα για να είναι μακροχρόνια βιώσιμο

Σταθάκης: Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος τώρα για να είναι μακροχρόνια βιώσιμο

«Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Σε κάποια θέματα πρέπει ληφθούν αποφάσεις τώρα για να μπορεί αποτιμηθεί η βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους σε μακρά διάρκεια.

Αυτό αφορά και την περίφημη ανάλυση βιωσιμότητα χρέους που κάνει το ΔΝΤ και παίρνει το ίδιο αποφάσεις. Αυτά πρέπει να κλείσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος. 

Αυτά δένουν μεταξύ τους», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την απομείωση του χρέους και εκπέμποντας την αγωνία της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των υπόλοιπων Θεσμών, ο Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι η τήρηση της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Μαΐου και το γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος με στόχο μία οριστική και βιώσιμη λύση.

Μάλιστα ο Υπουργός Οικονομίας προχώρησε στην εκτίμηση ότι η αναχρηματοδότηση ενός μέρους του ελληνικού χρέους μέσω της μείωσης των επιτοκίων για την αποπληρωμή των δανείων προς τον EFSF και το ESM, μπορεί να συμβεί άμεσα.

Αίσθηση προκάλεσε η ιστορική αναδρομή που έκανε ο κος Σταθάκης για το ελληνικό δημόσιο χρέος, καθώς φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δικαιολογώντας σε ένα βαθμό τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Το χρέος προέκυψε μέσα σε μια 20ετία κατά κύριο λόγο τη δεκαετία 80’-90’. Η Ελλάδα με ελάχιστες χρονιές παρέμεινε μια χώρα – έως το 2008 που διατηρούσε - πρωτογενή ελλείμματα, άρα πρακτικά δεν χρηματοδότησε ποτέ το χρέος. 

Επίσης το νέο χρέος που χρησιμοποιούσε η χώρα αναχρηματοδοτούσε το παλιό κι αυτό δημιούργησε ένα σωρευτικό μηχανισμό, που προκάλεσε εκρηκτική άνοδο νέων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο Υπουργός Οικονομίας ισχυρίστηκε πως το τρίτο Μνημόνιο οδήγησε σε μία «μίνι» αναδιάρθρωση του χρέους μετατρέποντας τις βραχυχρόνιες δανειακές της χώρας σε μακροχρόνιο 30ετές δανεισμό, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ώστε το χρέος να καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο.

Τόνισε, δε, ενδεικτικά ότι υπάρχουν χρονικές στιγμές μέχρι το 2059 που παρατηρούνται σημαντικές «κορυφώσεις» του χρέους, οι οποίες απαιτείται να μειωθούν για να υπάρχει μικρή διακύμανσή του σε βάθος χρόνου.


Epirusblog Gr
5 of 5
Σταθάκης: Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος τώρα για να είναι μακροχρόνια βιώσιμο
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 4794462020367674724
Σχόλια
item