Γιάννενα: Σεισμός με «ονομασία προέλευσης» Γιάννενα: Σεισμός με «ονομασία προέλευσης» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σεισμός με «ονομασία προέλευσης»

Γιάννενα: Σεισμός με «ονομασία προέλευσης»

Ιδιομορφίες που ενέτειναν την ανησυχία των κατοίκων το πρώτο 24ωρο κυρίως, αλλά και το επιστημονικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει «ο σεισμός των Ιωαννίνων», όπως ονομάστηκε από τους επιστήμονες, με τη μετασεισμική ακολουθία να εξελίσσεται ομαλά, αλλά να μην έχει εκτονωθεί πλήρως.

Περισσότερες από 210 δονήσεις μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση του Σαββάτου έντασης 5,2 της βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που εκτιμάται ως ο κύριος σεισμός, ταρακούνησαν το τελευταίο 48ωρο τον νομό Ιωαννίνων και περισσότερο τις περιοχές του Πωγωνίου, της Ζίτσας και των Ιωαννίνων.

Η πληθώρα των δονήσεων στη σεισμική ακολουθία, αλλά και το γεγονός πως κάποιες δονήσεις είχαν ιδιαίτερα αυξημένη ένταση σε σχέση με τον πρώτο σεισμό, αποτελούν τα κύρια στοιχεία αυτής της ιδιομορφίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια.
«Ο σεισμός των Ιωαννίνων είναι ιδιαίτερος λόγω της μεγάλης σεισμικής ακολουθίας, είχαμε πάνω από 200 δονήσεις και σε μεγέθη μεγάλα, σε σχέση με την πρώτη δόνηση. Αυτή είναι και η ιδιομορφία μεταξύ του σεισμού των Ιωαννίνων και άλλων που συμβαίνουν στον ελληνικό χώρο. 
Γι’ αυτό και ανησύχησε τους κατοίκους», σημείωσε και πρόσθεσε πως από το βράδυ της Κυριακής υπάρχει μειωμένος αριθμός δονήσεων και η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο ομαλότητας».
«Δεν είναι προσωπική άποψη αυτό, έχω συζητήσει με όλους τους συναδέλφους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε μια απομείωση, εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας που φαίνεται να οδηγεί σε σταδιακή υποβάθμιση της εκλυόμενης ενέργειας, μπαίνουμε σε μια ομαλή μετασεισμική περίοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο σεισμός που «μετακινησε» την Πίνδο
Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των Ιωαννίνων έχει κατεύθυνση βορειοδυτική-νότιοανατολική, εκτείνεται σε μια ζώνη 25 χιλιομέτρων και καταλήγει κοντά στα Γιάννενα, για το λόγο αυτό ορισμένες δονήσεις ήταν πολύ έντονα αντιληπτές στην πόλη.
Για τον γεωλόγο-σεισμολόγο, διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάση Γκανά, «το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός -με αφορμή τον σεισμό- είναι ότι έγινε πάνω στο προαναφερόμενο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ - ΝΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη των Ιωαννίνων. 
Έτσι, μάθαμε ότι υπάρχουν ρήγματα σε βάθος από 8 έως 15 χιλιόμετρα για τα οποία έως τώρα δεν είχαμε ενδείξεις, αφού δεν ξέραμε την ακριβή τους θέση».
Κατά τον Θανάση Γκανά, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι -το οποίο ξεπροβάλλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων- και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος (το όρος Μιτσικέλι) ελάχιστα προς τα δυτικά.
Εμμέσως, σε αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Λέκκας θέτοντας το γεωλογικό πλαίσιο στο οποίο έγινε ο σεισμός. «Ο σεισμός προήλθε από ένα ανάστροφο ρήγμα, όπου όλη η ανατολική πλευρά, η οποία βρίσκεται ανατολικά των Ιωαννίνων, απωθείται πάνω στη δυτική πλευρά, που βρίσκεται στα δυτικά των Ιωαννίνων», σημείωσε.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Σεισμός με «ονομασία προέλευσης»
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6991622973645989111
Σχόλια
item