Άρτα: Και του χρόνου με… κριτήρια ΑΣΕΠ Άρτα: Και του χρόνου με… κριτήρια ΑΣΕΠ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Και του χρόνου με… κριτήρια ΑΣΕΠ

 Άρτα: Και του χρόνου με… κριτήρια ΑΣΕΠ Δημοσίευση
Κείμενο 8 σημείων για τις καθαρίστριες στα σχολεία
-Πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Δημοτικής Αρχής
-Δεν ικανοποιήθηκαν οι εκπρόσωποι των θιγομένων

Σε κατά πλειοψηφία απόφαση οχτώ σημείων κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων την οποία θα εισηγηθεί προς την αρμοδία Σχολική Επιτροπή, συζητώντας εκ νέου ως τακτικό και μοναδικό θέμα αυτό που αφορά στις συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία του Δήμου, σε έκτακτη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 29 Σεπτεμβρίου.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε εκ νέου μεγάλος αριθμός καθαριστριών καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Ιωάννης Γάλλιος, ο συνήγορος των θιγόμενων Εργαζομένων Άγγελος Μητσαράς. 
Πρώτος το λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος Οικονομικών και επί θεμάτων Παιδείας Χριστόφορος Σιαφάκας, ο οποίος δήλωσε ότι πήρε μια πρώτη και «πικρή γεύση» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από την θέση αντιδημάρχου που ανέλαβε προσφάτως.
Ακόμη ο κ. Σιαφάκας ανέφερε ότι το θέμα θα μπορούσε να έχει επιλυθεί στην Σχολική Επιτροπή, αλλά και στη συνάντηση που ακολούθησε στο Δημαρχείο, καθόσον –όπως τόνισε- στην πρώτη «ενόχληση» για το ζήτημα αυτό από πλευράς των καθαριστριών, συμφώνησαν σε μια συνάντηση στο δημαρχείο η οποία -σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο- πυροδοτήθηκε από την παρουσία τους με πανό και συνθήματα. 
Επιχείρημα που ωστόσο αντέκρουσαν στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και οι συμμετέχοντες σε αυτή διότι, όπως είπαν, ούτε πανό ούτε συνθήματα υπήρξαν στην πρώτη επίσκεψη στο Δημαρχείο.
DHMOTIKO SYMBOYLIO 2016 SEPTEMBIOS PANELΤα 8 σημεία
Ωστόσο ο Αντιδήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας εισηγήθηκε παρά ταύτα να προχωρήσει με άλλο πνεύμα η διαδικασία. 
Τον λόγο αμέσως μετά έλαβε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος από πλευράς της δημοτικής Αρχής μετέφερε ολόκληρη την πρόταση των οχτώ σημείων, για την επίλυση του ζητήματος, η οποία συνίσταται στα εξής:
1. Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του προηγούμενου σχολικού έτους, εφόσον δεν υπάρχει καταγγελία πλημμελούς έργου από το Διευθυντή του Σχολείου και να μη μειωθούν οι οικονομικές τους απολαβές.
2. Να υπάρχει ισοκατανομή των αιθουσών μεταξύ των καθαριστριών στην ίδια σχολική μονάδα και για λόγους εργασιακής δικαιοσύνης αλλά και για να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα στον καθαρισμό των σχολείων.
3. Δεδομένου ότι η περιοχή μας έχει αυξημένα ποσοστά ανεργίας, να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
4. Να εξετάσουν οι Σχολικές Επιτροπές την προσθήκη νέων αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων προς καθαρισμό, δεδομένου ότι σε κάποια σχολεία (π.χ. Μουσικό) έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και των αιθουσών διδασκαλίας.
5. Να διεκδικηθεί από το Υπουργείο Παιδείας να πληρώνονται επιπλέον και οι κοινόχρηστοι χώροι των Σχολείων, αύλειοι χώροι, τουαλέτες, διάδρομοι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βοηθητικοί χώροι, κλπ.
6. Να εξασφαλίζεται η καθαριότητα των σχολικών χώρων και να μην τίθενται θέματα υγιεινής για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Σε αντίθετη περίπτωση ο Διευθυντής των Σχολείων και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, θα προβαίνουν στις προβλεπόμενες ενέργειες.
7. Να διεκδικηθεί άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας η αύξηση της αποζημίωσης ανά αίθουσα από 33,00 ευρώ σε 50,00 ευρώ.
8. Την επόμενη σχολική χρονιά, να εξεταστεί η δυνατότητα πρόσληψης των καθαριστριών με διαγωνισμό κατόπιν μοριοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως οικονομικά, κοινωνικά, οικογενειακά και λοιπά κριτήρια, όπως σε άλλους Δήμους.
Διαφώνησαν οι εκπρόσωποι
Με την απόφαση των οχτώ σημείων διαφώνησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ο οποίος λαμβάνοντας από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Τράμπα το λόγο, επεσήμανε ότι ενέχει δυο παγίδες και ακολούθως ανέλυσε πως: «Η πρώτη αφορά την αποδοχή της μείωσης αιθουσών ακόμη κι να πληρώνονται φέτος για τον αριθμό που είχαν μέχρι και πέρυσι. 
Κι αυτό γιατί φέτος το υπόλοιπο ποσό θα εξευρεθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου πιθανόν, όμως ένα τον επόμενο χρόνο δεν υπάρχουν τα χρήματα θα βρεθούν οι καθαρίστριες με λιγότερες αίθουσες και άρα και αποδοχές». 
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο μίλησε για παγίδα, είναι το όγδοο σημείο της πρότασης, όπου σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο: «Επιχειρείται με ένα διαγωνισμό στον οποίο θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια να βρεθούν εκτός εργασίας οι συμβασιούχες καθαρίστριες που επί σειρά ετών καθαρίζουν με αυτές τις σχέσεις εργασίας τα σχολεία. 
«Πουθενά δεν προσμετράται όπως σε όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς η εμπειρία και η προϋπηρεσία», τόνισε ο κ. Καραγεωργόπουλος μεταφέροντας την διαφωνία του με το προτεινόμενο πλαίσιο.
-Ακολούθησε και η κατάθεση από βήματος του Δημοτικού Συμβουλίου της διαφωνίας του Δικηγόρου Άγγελου Μητσαρά, ο οποίος τόνισε επιπρόσθετα ότι σε οποιοδήποτε διαγωνισμό από την επίσημη πολιτεία λαμβάνονται υπόψη η εργασιακή εμπειρία και οι διετίες, τριετίες κ.λ.π.. Ο κ. Μητσαράς χαρακτήρισε παραπλανητική και παρελκυστική την πρόταση, την οποία αποφαινόμενος για το σύνολο των εργαζομένων που εκπροσώπησε στην διαδικασία δήλωσε ότι: «Δεν την αποδεχόμαστε».
-Αντίστοιχα, για πρώτη φορά ζήτησε το λόγο από το Προεδρείο και ο πρόεδρος του ΕΚΑ Ιωάννης Γάλλιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η μόνιμη σχέση εργασίας θα πρέπει να αποτελεί ένα πάγιο αίτημα καθώς, όπως εξήγησε, οι εργαζόμενες αυτές δεν λαμβάνουν ούτε επιδόματα, ούτε δώρα, ούτε άλλες παροχές, ούτε καν άδεια ακόμη κι αν πρόκειται για λόγους υγείας. «Δεν μπορούν ούτε να αρρωστήσουν», εξήγησε συγκεκριμένα.
Δεν ακολούθησαν τις διαδικασίες
-Στην συζήτηση που ακολούθησε και στις τοποθετήσεις, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παύλος Στασινός επεσήμανε το ζήτημα που τίθεται για την αναγκαιότητα αύξησης του αριθμού των καθαριστριών, καταθέτοντας ερωτήματα αναφορικά με το ποιος αποφάσισε για την ανάγκη προσλήψεων και άλλων, όπως και για το γεγονός ότι εφόσον η απόφαση του Συμβουλίου όπως ειπώθηκε θα αποτελέσει εισήγηση προς την Σχολική Επιτροπή. 
Ο κ. Στασινός ρώτησε αν είχε για τις προηγούμενες μεταβολές ρωτηθεί η Σχολική Επιτροπή, επισημαίνοντας παράλληλα: «Το θέμα αυτό δεν θα έπρεπε να λάβει αυτές τις διαστάσεις εάν ακολουθούνταν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δεν υπήρχαν άλλοι σκοποί».
Καταλήγοντας και απευθυνόμενος στο δήμαρχο ο Παύλος Στασινός, ανέφερε: «Στην πρόταση αυτή θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις στο όγδοο σκέλος και επιπλέον να μην προσλαμβάνονται συγγενείς, υποψήφιοι σύμβουλοι και ταξίματα... Δεν τιμά ούτε εσάς ως δήμαρχο και νέο άνθρωπο να χρησιμοποιείται πρακτικές του παρελθόντος».
Ανέβηκαν οι τόνοι
-Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Παπαλέξης τοποθετήθηκε αρνητικά στην εν λόγω πρόταση ανεβάζοντας μάλιστα αρκετά τους τόνους, έχοντας ως αποτέλεσμα να αναμετρηθούν έντονα στα λόγια με τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη. 
Ο κ. Παπαλέξης επικαλέσθηκε «προσπάθεια μαζικής απόλυσης από του χρόνου και τοποθέτησης νέων ατόμων» ενώ ο Δήμαρχος ζήτησε «υπευθυνότητα στην αντιπολίτευση και σεβασμό», υπογραμμίζοντας: «Αυτό εφαρμόζει ήδη η παρούσα Δημοτική Αρχή που δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις για παλαιότερες τοποθετήσεις». Η παρέμβαση του κ. Κώστα Τράμπα, ως προέδρου και πάλι, κατάφερε να ηρεμήσει λίγο αργότερα τα πνεύματα.
-Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Παπαϊωάννου, επεσήμανε: «Όλο αυτό που γίνεται σήμερα επιβεβαιώνει ότι ζούμε την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και μάλιστα για εργαζόμενους των 105 ευρώ έως των 350 ευρώ διότι στα 450 δεν φτάνουν». 
Ακόμη υπογράμμισε την μεταβολή που θα πρέπει να υπάρξει ως προς την πρόταση για το όγδοο σκέλος, λέγοντας: «Για μας οποιαδήποτε μεταβολή μη θεμιτή προς τον εργαζόμενο που στο εργατικό δίκαιο αποτελεί βλαπτική μεταβολή για τον εργαζόμενο δεν θέλουμε να υπάρχει».
-Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής Λίτσα Κιτσαντά απουσίαζε, τη θέση του συνδυασμού μετέφερε ο κ. Αγγελος Ξυλογιάννης λέγοντας: «Ισότητα στην φτώχεια δεν υπάρχει», ενώ επιπρόσθετα τόνισε ότι για την παράταξη αποτελεί πάγιο αίτημα η κατάργηση των εργαζομένων δυο ταχυτήτων.
Η τελική απόφαση, ελήφθη κατά πλειοψηφία με όλους τους παρόντες των εδράνων της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν «όχι» και τους αντιστοίχους της συμπολίτευσης να ψηφίζουν «ναι». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συμμετείχε στην τελική ψηφοφορία ο επικεφαλής Παύλος Στασινός διότι είχε ήδη αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, καθώς επίσης ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πετανίτης και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κοτσαρίνης που επίσης απουσίαζαν από την έκτακτη συνεδρίαση.
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Και του χρόνου με… κριτήρια ΑΣΕΠ
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 3715063787107731276
Σχόλια
item