Γιάννενα: Περισσότερο ισχυρή από ποτέ η Τράπεζα Ηπείρου Γιάννενα: Περισσότερο ισχυρή από ποτέ η Τράπεζα Ηπείρου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Περισσότερο ισχυρή από ποτέ η Τράπεζα Ηπείρου

Γιάννενα: Περισσότερο ισχυρή από ποτέ η Τράπεζα Ηπείρου
Και με επίσημο τρόπο εισέρχεται σε μία νέα εποχή για την σχεδόν 40χρονη πορεία της η Τράπεζα Ηπείρου από την ερχόμενη Κυριακή 16 Οκτωβρίου και τις εκλογές ανάδειξης της νέας της διοίκησης.


Ενδιάμεσος σταθμός είναι η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ερχόμενης Δευτέρας 10 Οκτωβρίου στην οποία θα γίνει ο απολογισμός έργου από την απερχόμενη διοίκηση, που είχε την ευκαιρία χθες να τον παρουσιάσει συνοπτικά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρουσία και θεσμικών φορέων διά των εκπροσώπων τους.
Το μήνυμα που βγαίνει από την παρουσίαση του απολογισμού της τετραετίας 2012-2016 είναι ότι η Τράπεζα όχι μόνο υπάρχει, και συνεχίζει αλλά είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που διανοίγονται μπροστά της. 

Το επιχειρησιακό σχέδιο μπορεί να μην υλοποιήθηκε από την απερχόμενη διοίκηση, αφού κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Ζωνίδη θα ήταν και αδόκιμο ενόψει των εκλογών, ωστόσο αυτό θα το αναλάβει πλέον η νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές, έχοντας βέβαια στη σύνθεσή της και τα μέλη που έχει ορίσει ο στρατηγικός επενδυτής.


«Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου είναι σήμερα η τρίτη σε μέγεθος συνεταιριστική Τράπεζα και η μεγαλύτερη στην ηπειρωτική Ελλάδα και διαθέτει ίσως την καλύτερη οργάνωση και ιδιαίτερα καταρτισμένα στελέχη.

Η έγκριση και αποδοχή άλλωστε τριών ανωτάτων στελεχών της από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων υπό την προεδρία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος της καταλληλόλητας τους για τη θέση των εκτελεστικών μελών -υπευθύνων προσώπων που όντως θα διευθύνουν την Τράπεζα, αποτελεί τίτλο τιμής για όλους εμάς και για τον οργανισμό μας», ανέφερε αρχικά ο κ. Ζωνίδης.


Όρθια στην κρίση
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τράπεζας στον απολογισμό του έργου αναφέρθηκε στους σταθμούς των τελευταίων ετών και ειδικότερα από το 2012 όταν χρειάστηκε να γίνουν πολλά, για να σταθεί όρθια στην πρωτοφανή κρίση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.


«Δυστυχώς η κρίση αυτή οδήγησε σε κλείσιμο 21, εμπορικές και συνεταιριστικές Τράπεζες και σε συρρίκνωση ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο με κλείσιμο εκατοντάδων υποκαταστημάτων τραπεζών και απώλεια εργασίας χιλιάδων τραπεζοϋπάλληλων .

Στα τέλη του 2012 και μετά το πρώτο μνημόνιο, το κλείσιμο των πρώτων τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών και των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων, θέσαμε ουσιαστικά ένα και μόνο στόχο.

Την επιβίωση της Τράπεζας μέσα στο κυριολεκτικά καταστροφικό περιβάλλον της πολυετούς ύφεσης.

Ένα περιβάλλον στο οποίο εξακολουθεί την τελευταία εξαετία να μαίνεται η χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο στόχος λοιπόν που θέσαμε ως Δ.Σ, μπορούμε σήμερα μετά από τέσσερα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια να ισχυριστούμε ότι έχει επιτευχθεί.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου είναι σήμερα η μόνη Τράπεζα που όχι μόνο άντεξε αλλά διπλασίασε το μέγεθός της από την αρχή της κρίσης», σημείωσε ο κ. Ζωνίδης για να προσθέσει, πως η Τράπεζα Ηπείρου είναι σήμερα η ασφαλέστερη ίσως ελληνική τράπεζα, λόγω της σχέσης μεγέθους – κεφαλαίων.

«Η επιτυχία μας αυτή οφείλεται στο σωστό προγραμματισμό, την αξιοκρατική επιλογή των κατάλληλων προσώπων, στο ήθος, την εργατικότητα αλλά κυρίως την ομοψυχία που διέκρινε το απερχόμενο ΔΣ», ανέφερε ο κ. Ζωνίδης ευχαριστώντας όλους όσοι είχαν ρόλο και λόγο στη διοίκηση της Τράπεζας και φυσικά στους εργαζόμενους και στους μεριδιούχους.


Η επόμενη μέρα
Καταλήγοντας, ο κ. Ζωνίδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει μπροστά του το νέο ΔΣ της Τράπεζας.


«Πρώτον, να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την απόλυτα επιτυχή πορεία του απερχόμενου ΔΣ και να διαχειριστεί το αυξημένο πλέον μέγεθος της Τράπεζάς μας μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον.

Και δεύτερο και πιο σημαντικό, να συγκεράσει την εμπειρία και τη γνώση των έξι μελών που θα εκλεγούν από τους συνεταίρους με τις δεξιότητες των 3 νέων μελών του ΔΣ τα οποία ο στρατηγικός μας εταίρος το ΤΕΑ -ΕΑΠΑΕ θα ορίσει όπως έχει δικαίωμα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.


Η διατήρηση της αξίας της
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Βασίλης Τσουκανέλης τόνισε πως την περίοδο της κρίσης, η Τράπεζα Ηπείρου όχι μόνο δεν υποβαθμίστηκε, αλλά αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο, με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. 


«Αντίθετα από όλες τις άλλες τράπεζες, εμείς στα χρόνια της κρίσης, συνεχίσαμε να ενισχύουμε και να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Ήταν μία συνειδητή επιλογή του συνεταιριστικού συστήματος, σε μία περίοδο που οι συστημικές τράπεζες αντλούσαν πολλά δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν, και φτάνοντας σήμερα σε μία κατάσταση όπου έχουν άλλους μετόχους και απαξιωμένες μετοχές. 

Η Τράπεζα Ηπείρου είναι η μόνη που άντλησε 24 εκ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια για τις αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου, διατηρώντας την αξία της και την περιουσία των μεριδιούχων της», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Οι εκλογές
Η εκλογοαπολογιστική Γενική συνέλευση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στο Du Lac στις 18.30 ενώ οι εκλογές πραγματοποιούνται την επόμενη Κυριακή 16 Οκτωβρίου στα Λιθαρίτσια και στα κεντρικά καταστήματα της Τράπεζας σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.


Ο στρατηγικός επενδυτής έχει ήδη ορίσει σύμφωνα με τον κ. Τσουκανέλη τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στη νέα διοίκηση οι οποίοι είναι η κα Μαρία Μυζήθρα, ως υπεύθυνο πρόσωπο στη διοίκηση, ο Στράτος Γουδινάκος ως μέλος του ΔΣ και ο Μανόλης Χατζάκης, αντιπρόεδρος του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ στη θέση του β’ υπευθύνου προσώπου στη διοίκηση εκ μέρους του στρατηγικού επενδυτή.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Περισσότερο ισχυρή από ποτέ η Τράπεζα Ηπείρου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3491117174301197056
Σχόλια
item