Γιάννενα: Εκδηλώσεις για το ΟΧΙ σε όλο το Νομό Ιωαννίνων!

Γιάννενα: Εκδηλώσεις για το ΟΧΙ σε όλο το Νομό Ιωαννίνων!
Αύριο γιορτάζεται επίσημα η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο οι εκδηλώσεις  στην Ήπειρο, περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, έχουν ήδη ξεκινήσει.
Έτσι, σήμερα κορυφώνονται τα «Καλπάκια 2016» με την αναπαράσταση της ομώνυμης ιστορικής μάχης, την οποία στηρίζει και φέτος η εταιρία «Energean Oil». 
Στα Γιάννενα οι επετειακοί εορτασμοί ξεκινούν απ’ το Στρατιωτικό Μαυσωλείο, ενώ σημαντικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ημέρας και για τους Δήμους  Ζίτσας  και Κόνιτσας.
Αναπαράσταση μάχης
Σήμερα, ώρα 7.15 μ.μ. θα γίνει στην κοιλάδα κάτω από το μνημείο του Μαχητή στο Καλπάκι η καθιερωμένη αναπαράσταση της ομώνυμης μάχης. 
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ. διαδοχικά με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Κώστα Καψάλη και ομιλία από τον επίκουρο καθηγητή της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαο Αναγνωστόπουλο.
Με στήριξη «Energean Oil»  
Τις επετειακές εκδηλώσεις της μάχης στο Καλπάκι, η οποία αποτέλεσε την πρώτη πράξη του Έπους του '40 στα βουνά της Ηπείρου, υποστηρίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η «Energean Oil».
Η εταιρία, η οποία έχει σε εξέλιξη την ερευνητική της δραστηριότητα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, συμβάλλει στην διοργάνωση της εκδήλωσης καλύπτοντας το κόστος αναπαράστασης της ιστορικής μάχης στην οποία πρωταγωνίστησε η 8η Μεραρχία υπό τον Χαράλαμπο Κατσιμήτρο. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με τη στήριξη της διοργάνωσης, η «Energean» αποτίει φόρο τιμής σε εκείνους που έγραψαν μία από τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ταυτόχρονα, είναι παρούσα στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Δήμο Πωγωνίου, την Περιφέρεια Ηπείρου και όλους τους συνδιοργανωτές για την συνολική προβολή της Ηπείρου ως τόπου με μοναδικές ιστορικές αναφορές και πολιτιστική κληρονομιά, μέσω εκδηλώσεων που ενισχύουν την φυσιογνωμία της περιοχής και ως τουριστικού προορισμού».
Στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο
Με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών στην περιοχή της Ηπείρου κατά τον Πόλεμο του ‘40 η οποία θα τελεστεί σήμερα, ώρα 10.30 π.μ. στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο, εντός του κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων ξεκινούν οι επίσημοι επετειακοί εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου στα Γιάννενα. Στην τελετή έχουν κληθεί να παραστούν οι τοπικές θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές.
Για τον Ι. Σακελλάριο
Όσον αφορά στο Δήμο Ζίτσας, σήμερα, Πέμπτη οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στον οικισμό Σακελλαρικό, τον τόπο όπου ο ήρωας σμηναγός Ιωάννης Σακελλάριος κατέπεσε με το αεροπλάνο του το Νοέμβριο του 1940 κατά τη διάρκεια άνισης αερομαχίας. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, στις 10.45 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων, στις 11 π.μ. χαιρετισμοί – ομιλία και στις 12 μ. δεξίωση.
Και στην Κόνιτσα
Σήμερα, Πέμπτη, ώρα 9 π.μ. στα σχολεία της Κόνιτσας θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις. 
Στις 11.30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, δασκάλων όλων των Σχολείων και Ιδρυμάτων, στο Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσι «Άγιος Αθανάσιος». 
Θα γίνει επίσης κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο και από τους μαθητές, παρουσία των Αρχών. Στις 12.30 μ. θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη Δέηση στο λόφο του ΕΦ. Ανθ/γού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας, ενώ στις 5.45 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Δήμου θα γίνει σύντομη παρουσίαση της εξέλιξης της μάχης της Πίνδου από τον κ. Αθανάσιο Λάκκα, Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κόνιτσας, προβολή μικρής διάρκειας επίκαιρης ταινίας του Σ. Πολενάκη και θα παρουσιαστούν επετειακά τραγούδια από τη χορωδία και τη φιλαρμονική «Ελευθέριος Παγγές» του Δήμου.
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εκδηλώσεις για το ΟΧΙ σε όλο το Νομό Ιωαννίνων!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5525240155316218324
item