Γιάννενα: Περιορισμένης κλίμακας οι ζημιές Γιάννενα: Περιορισμένης κλίμακας οι ζημιές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Περιορισμένης κλίμακας οι ζημιέςΙδιαίτερα ανθεκτικός αποδείχθηκε ο δοµηµένος ιστός της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που δοκιµάστηκε από τον σεισµό των 5,2 βαθµών της κλίµακας Ρίχτερ, παρά τις υψηλές επιταχύνσεις που δέχθηκαν κτίρια, υποδοµές και κατασκευές.

Κάποιες µικρές ζηµιές καταγράφηκαν στη Μονή Βελλάς, όχι όµως και στο κεντρικό µοναστηριακό συγκρότηµα, όπως διαπίστωσαν και ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικής Προστασίας, καθηγητής Ευθύµιος Λέκκας, που επισκέφθηκε το σηµείο συνοδευόµενος από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιµο και µέλη του Τµήµατος Ηπείρου του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος.

Ζηµιές σηµειώθηκαν και στα κελιά στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου κατέρρευσε τµήµα της τοιχοποιίας, καθώς και σε παλιά σπίτια στην περιοχή του Πωγωνίου.

Στην πόλη των Ιωαννίνων, το µοναδικό πρόβληµα άξιο αναφοράς ήταν η αποκόλληση κεραµιδιών της στέγης και η κατάρρευση ενός τµήµατος της πέτρινης καµινάδας του Αρχοντικού Πυρσινέλλα. 

Για να προστατευθούν οι διερχόµενοι, από τον κίνδυνο πτώσης κεραµιδιών, το κτίριο έχει αποκλειστεί περιµετρικά µε κορδέλα και απαγορεύεται η κίνηση οχηµάτων στους πεζόδροµους Αραβαντινού και Παπάζογλου. Οι πεζοί θα πρέπει να κινούνται προσεκτικά στο µικρό τµήµα των πεζοδρόµων που αφήνει ελεύθερο η κορδέλα.

Μικροπροβλήµατα υπήρξαν και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νοµού Ιωαννίνων, στους δήµους Πωγωνίου, Βορείων Τζουµέρκων και Ζίτσας, όπου κινήθηκαν άµεσα µηχανήµατα της πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Λέκκας, µε την ιδιότητα του προέδρου του ΟΑΣΠ, του καθ’ ύλην δηλαδή αρµόδιου φορέα, σηµείωσε πως ο δοµηµένος ιστός αλλά και τα έργα υποδοµής συµπεριφέρθηκαν πολύ θετικά, σηµειώνοντας µάλιστα, κάτι που ισχύει για όλη τη χώρα, ότι ο ελληνικός αντισεισµικός κανονισµός είναι επαρκέστατος, είναι ένας από τους καλύτερους του κόσµου και µε βάση αυτόν έγιναν κτίρια που αντικαθίστανται όχι µόνο σε τέτοιες δονήσεις, αλλά και πολύ µεγαλύτερες.

Οι επιπτώσεις του σεισµού εµφανίστηκαν τις πρώτες ώρες σε ελάχιστα κτίρια, εκ των οποίων κάποια µε παλιό οπλισµένο σκυρόδερµα, άλλα που ήταν εγκαταλελειµµένα, ενώ στη Μονή Βελλάς που σηµειώθηκαν µεγαλύτερα προβλήµατα, κύριος λόγος ήταν οι συσσωρευµένες βλάβες λόγω κατασκευής. «Όλες οι άλλες επιπτώσεις είναι πολύ µικρές και δεν αντιστοιχίζονται µε το µέγεθος του σεισµού», σηµείωσε ο κ. Λέκκας.

«Συνεπώς, έστω και αν, µια στο εκατοµµύριο, υπάρχει αρνητική εξέλιξη στο θέµα της εκτόνωσης σεισµικότητας, αν έχουµε δηλαδή ένα µεγαλύτερο γεγονός, έστω 5,5 στην ακραία περίπτωση ή 6, που είναι αδύνατο να το έχουµε, πάλι οι κατασκευές µας αντέχουν. 

Αυτό πρέπει να το ξέρουµε και να το κάνουµε γνωστό στον κόσµο», τόνισε και παράλληλα, σαν πρόεδρος του ΟΑΣΠ, έδωσε τα εύσηµα στις τοπικές αρχές, σηµειώνοντας ότι όλοι διαχειρίστηκαν µε ευθύνη την έκτακτη ανάγκη και «είναι ικανότατες να αντιµετωπίσουν όχι µόνο αυτό αλλά και πολύ εντονότερα φαινόµενα».

Στο γεγονός ότι οι κανονισµοί που εφαρµόζονται και οι τεχνικοί που τους εφάρµοσαν δεν έκαναν εκπτώσεις στη δουλειά τους, γιατί είχαν συνείδηση τι σηµαίνει σεισµός και τι σηµαίνει επιπόνηση των κτιρίων από τους σεισµούς, απέδωσε ο πρόεδρος του Τµήµατος Ηπείρου του ΤΕΕ Χρίστος Παπαβρανούσης το γεγονός πως δεν υπήρξαν ζηµιές.

«Όπου αυτή η συνείδηση ήταν αµβλυµένη, εκεί είχαµε ζηµιές. Στην περιοχή µας, όπως και στη Λευκάδα, αποδείχθηκε πως τα κτίρια λειτουργούν µε πάρα πολύ καλό τρόπο, γιατί δεν κάναµε εκπτώσεις στην κατασκευή τους. 

Και αυτό πρέπει να γίνει µάθηµα, ώστε αυτά που χτίζουµε, να τα χτίζουµε και µε µελέτη και όχι µε ενέργειες που δεν έχουν καµία συµβουλή από κάποιον που δεν ξέρει», ανέφερε.
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Περιορισμένης κλίμακας οι ζημιές
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6126672875783292882
Σχόλια
item