Θέμα συντάξεων και φορολογικού θέτει ανοιχτά το ΔΝΤ Θέμα συντάξεων και φορολογικού θέτει ανοιχτά το ΔΝΤ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θέμα συντάξεων και φορολογικού θέτει ανοιχτά το ΔΝΤ

Θέμα συντάξεων και φορολογικού θέτει ανοιχτά το ΔΝΤ

Θέμα μείωσης συντάξεων και αλλαγών στους φόρους θέτει εκ νέου του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει οριστικά από την πρώτη αξιολόγηση.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν τόνισε ότι η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με 10 έως 11% του ΑΕΠ – ποσοστό σχεδόν πενταπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης – τη στιγμή που η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου εξοικονομεί μόλις το 1%.

Ο κ. Τόμσεν επέκρινε επίσης τη φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε η Αθήνα την άνοιξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σύστημα προβλέπει τόσο υψηλό αφορολόγητο όριο, που σημαίνει ότι περίπου το 60% των νοικοκυριών δεν καταβάλλει καθόλου φόρο.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει παλαιότερα προτείνει μείωση του αφορολόγητου και παράλληλα μείωση φορολογικών συντελεστών, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση χωρίς να επιβαρυνθούν υπερβολικά τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε το ασφαλιστικό και το φορολογικό ως παράγοντες ρίσκου για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εφόσον η Αθήνα δεν υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν το Δημόσιο μηχανισμό.

Στρέφοντας το βλέμμα στους ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Τόμσεν επαναβεβαίωσε ότι το Ταμείο μπορεί να υποστηρίξει όπου ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα «κοπεί» στο 1,5%, αντί για 3,5% που ισχύει σήμερα για το 2018 κι έπειτα.

Αποσαφήνισε ότι εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν μεγαλύτερους δημοσιονομικούς στόχους από το 1,5% τότε θα πρέπει να υποδείξουν και τις μεταρρυθμίσεις που θα δικαιολογούν και θα υποστηρίζουν αυτούς τους αριθμούς.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του δημόσιου χρέους, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια πλέον θέση του Ταμείου ότι το δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται ελάφρυνση, αν και αυτό δε σημαίνει απαραίτητα «κουρέματα» των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα.

Οι συζητήσεις για το χρέος, όπως είναι γνωστό, θα γίνουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε επίσης εάν υπάρχει βάση στα ελληνικά δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει εισηγηθεί στην Κριστίν Λαγκάρντ μέσω επιστολής την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ο ευρωπαίος τμηματάρχης απάντησε ειρωνικά ότι στο εσωτερικό του ΔΝΤ δεν επικοινωνούν με αλληλογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο είναι πολιτικά απαραίτητη για πολλές κυβερνήσεις στην ευρωζώνη, ειδικά στη Γερμανία.
Epirusblog Gr
5 of 5
Θέμα συντάξεων και φορολογικού θέτει ανοιχτά το ΔΝΤ
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 8786484830313496326
Σχόλια
item