ANAKOIΝΩΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ δικαστών ΣτΕ προς κυβέρνηση:Η εξουσία μας πηγάζει από το λαό και το Σύνταγμα

ANAKOIΝΩΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ δικαστών ΣτΕ προς κυβέρνηση:Η εξουσία μας πηγάζει από το λαό και το Σύνταγμα
Ανακοίνωση-καταπέλτη εξέδωσε το ΣτΕ μετά τις απίστευτες δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη.
Όπως έχει ήδη γράψει το star.gr η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά την απόφαση των δικαστών που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, προέβη σε πρωτοφανείς δηλώσεις, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στην δικαιοσύνη.
Μετά τα παραπάνω, αλλά και την συνολική στάση της κυβέρνησης στο εν λόγω θέμα (δηλαδή τον αμετανόητο Παππά αλλά και την πρωτοφανή συμπόρευση του Προέδρου της Βουλής οι οποίοι επιτέθηκαν στη δικαιοσύνη), η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας απάντησε με σκληρά λόγια, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η εξουσία μας πηγάζει από το λαό και το Σύνταγμα» και καλώντας από εδώ και στο εξής την κυβέρνηση να επιδεικνύει την δέουσα αυτοσυγκράτηση όταν εκφράζει γνώμη για την εν γένει οργάνωση και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας:
«Επ' ευκαιρία πολιτικών δηλώσεων για το θεσμικό ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζονται τα εξής αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία:
1) Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος,πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
2) Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.
3) Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.
4) Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση»
Να σημειώσουμε, ότι λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η επίσης οργισμένη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου έκανε λόγο για «αδικαιολόγητες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της δικαιοσύνης».
star.gr
epirusblog.gr
5 of 5
ANAKOIΝΩΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ δικαστών ΣτΕ προς κυβέρνηση:Η εξουσία μας πηγάζει από το λαό και το Σύνταγμα
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4297105161927210501
item